Statisticile medicale realizate în ultimii douăzeci de ani arată o creştere a duratei de viaţă la popoarele din Europa de Vest şi America de Nord. Cu cât sumele investite de guvernele acestor ţări în departamentele de sănătate sunt mai mari cu atât rezultatele acestor statistici sunt mai bune. Oare acesta este adevărrul?
În aceeaşi parte de lume se observă însă apariţia unor boli noi, inexistente acum 100 de ani precum şi apariţia şi înmulţirea caselor de bătrâni unde aceştia sunt îngrijiţi de personal medical şi auxiliar până la sfârşitul „decent” al vieţii lor.
O privire generală asupra acestui aspect ne-ar putea sugera că aceasta este soluţia corectă. Privind însă mai de aproape observăm că prelungirea vieţii prin metode alopate nu este totuna cu longevitatea iar starea de sănătate a bătrânilor vestici nu le permite acestora să se şi bucure de ultimii ani de viaţă.
Prin comparaţie, în Japonia de exemplu, numărul persoanelor care depăşesc vârsta de 100 de ani a crescut atât de mult încât guvernul japonez nu-şi mai poate asuma plata pensiilor pentru aceste persoane, îngrijirea centenarilor revenind în mare parte familiilor acestora.
Deşi aparent acesta este un dezavantaj proverbul japonez care spune că „cine nu are bătrâni să-şi cumpere” ne arată cât de diferit privesc popoarele din Extremul Orient persoanele vârstnice şi relaţia cu ele.
În Orientul Îndepărtat a avea un vârstnic în casă nu este o povară. Japonezii şi chinezii se îngrijesc cu respect de bătrânii lor. Iar pe de altă parte centenarii lor ajung mult mai rar o povară pentru familiile lor decât se petrece în Vest.
În Orient, atât în China şi Japonia cât şi în India, populaţia cunoaşte metode de a atinge vâste înaintate într-o stare de sănătate bună. Oamenii se îngrijesc de tineri să-şi menţină starea de sănătate astfel încât să se menţină sănătoşi şi în formă până când Dumnezeu va decide ca ei să părăsească definitiv aveastă lume.
Ambele sisteme medicale tradiţionale, atât cel chinez cât şi cel indian, furnizează multiple metode prin care starea de sănătate se poate păstra nealterată şi prin care oamenii pot deveni longevivi.
Atât de la chinezi cât şi de la indieni au ajuns în Europa informaţii medicale străvechi pe care şi noi le putem aplica fără efort pentru a deveni perfect sănătoşi şi (cel puţin) centenari.
Aceste metode sunt multe şi complexe şi din păcate nu pot fi cuprinse în întregime în cadrul unui singur articol astfel încât, pentru ca informaţiile să vă fie prezentate într-o formă uşor de înţeles şi de aplicat, în cadrul acestui articol vom vorbi despre alimenatţie.
Europenii au aflat cu stupoare la un moment dat de durata de viață extrem de lungă a unor populaţii izolate din Orient a căror stare de sănătate şi longevitate erau de-a dreptul incredibile. Dacă ne referim doar la populaţia Hunza, care trăieşte la poalele gheţarilor munţilor Himalaya, doar faptul că în cadrul acestei populaţii rstrânse ca număr oamenii concep şi nasc copii la vârsta de 70-80 de ani e suficient să ne pună pe gânduri.
Nu este posibil să replicăm în Europa modul de viaţă himalayan dar putem respecta reguli de bază foarte simple şi foarte utile: o alimentaţie sănătoasă, un regim de viaţă normal şi nu în ultimul rând respectarea legilor dumnezeieşti fără de care universul nu ar exista.
În ce priveşte alimentaţia avem mai multe variante dintre care să alegem: regimul vegan (complet lipsit de proteine animale), regimul ovo-lacto-vegetarian, alimentaţia macrobiotică, regimul alimentar obişnuit care include însă posturile creştine, alimentaţia lichidă (doar cu sucuri), regimul fără zahăr alb, alimentaţia fără gluten şi altele.
Variantele sunt multe şi ne putem alege fiecare varianta cea mai potrivită nouă în funcţie de scopul dorit.
De-a lungul practicii medicale am observat că organismul uman se încarcă cu toxine cu atât mai mult cu cât consumăm mai multe alimente de origine animală. Proteinele animale sunt structuri complexe care se digeră greu, incomplet, unele dintre ele conumând mai multă energie pentru a fi digerate decât eliberează prin digestia lor, cum este albumina. Majoritatea persoanelor cu regim alimentar omnivor (cu alimente de origine vegetală şi animală) au nevoie mult mai des de cure de detoxifiere. Sărbătoarea Paştelui sau a Crăciunului micşorează foarte mult sau chiar anulează efectele tratamentului naturist doar datorită greşelilor alimentare pe care oamenii le fac cu ocazia acestor zile de sărbătoare.
Alimentele de origine animală favorizează apariția în organsim a tumorilor benigne și maligne. Aceasta se petrece datorită atât caracteristicilor energetice proprii acestui tip de alimente cât și datorită faptului că întrețin în organism o stare inflamatorie cronică.
Persoanelor care consumă carne le recomandăm respectarea perioadelor de post creştin în care, datorită atât regimului alimentar vegan cât şi a energiei spirituale prezente în acele perioade, organismul trece printr-un proces de detoxifiere mult aşteptat, vindecător pentru trup şi înalţător pentru suflet.
Cu excepţia bolilor foarte severe (cancer în stadii terminale, leucemii, limfoame, boli autoimune) în care este necesar ca dieta să se modifice brusc, la persoanele aflate într-o stare de relativ echilibru este bine ca organsimul să nu fie bruscat prin trecerea de la o dietă obişnuită la o dietă foarte restrictivă. Spun aceasta deoarece doar corpul fizic are nevoie de adaptare ci și mintea noastră .
Alimentaţia ovo-lacto-vegetariană este următorul pas în demersul către starea de sănătate perfectă şi longevitate. Persoanele care adoptă acest regim consumă produse lactate, ouă (fără carne, peşte, fructe de mare etc.) şi vegetale (fructe, legume, cereale, seminţe, leguminoase).
Deşi la prima vedere s-ar putea părea că vegetarienii consumă mai puţine proteine decât oamenii aşa zis obişnuiţi adevărul este altul. Renunţarea la proteinele animale se face prin înlocuirea acestora cu proteine vegetale de calitate înaltă. Lactatele, ouăle, ciupercile, algele marine, oleaginoasele şi seminţele sunt surse excelente atât de proteine cât şi de fibre şi de uleiuri sănătoase. Majoritatea vegetarienilor consumă doar uleiuri presate la rece protejându-şi funcţia hepatică şi permiţând ficatului să-şi desfăşoare funcţia de detoxifiere în absenţa suprasolicitării tractului digestiv pe care o presupune alimentaţia ce include proteine animale.
Regimul vegetarian este extrem de ușor de adoptat și este perfect adaptat oamenilor în perioada actuală aducând în organism toți nutrienții necesari, permițând în același timp organismului să elimine eficient toxinele acumulate atât din alimentație (alimentele perfect naturale și pure fiind totuși greu de găsit) cât și din alte surse.
În ce priveşte regimul vegan deşi pare sever, conform ultimelor cercetări este cel mai potrivit pentru fiinţa umană. Argumentele cu privire la anatomia dinţilor şi a tubului digestiv în ansamblu precum şi cele referitoare la bagajul enzimatic din intestinul gros sunt suficiente pentru a ne ajuta să înţelegem că organismul uman a fost conceput să se hrănească cu alimente vegetale şi nu animale.
Regimul vegan are două variante. Varianta raw-vegan, pentru cei mai robuşti care pot consuma doar alimente crude şi varianta vegană obişnuită în care se pot consuma şi alimente vegetale preparate termic (supe, ciorbe etc).
Persoanele care consumă doar alimente vegetale, preparate sau nu, au destul de rar nevoie de cure de detoxifiere alimentaţia vegetală fiind, ea în sine, un regim de detoxifiere.
La persoanle vegane se observă o stare de vitalitate optimă, un tonus psihic foarte bun, un randament intelectual adaptat cerințelor precum și absența unor boli foarte frecvent întâlnite la celelate grupe de populație (anxietate, depresie, insomnie, constipație, afecțiuni inflamatorii, cancer etc.).
Regimul cu sucuri sau așa numita dietă lichidă, mai dificil de urmat, este totuși un regim alimentar și de viață excepțional prin valențele sale regeneratoare și reîntineritoare. Acest regim implică din partea noastră o disponibilitate mai mare către a ne cumpăra doar alimente vegetale care să poată fi stoarse într-un storcător de fructe și de a consuma doar sucuri. O astfel de conduită, care devine repede un regim de viață și nu doar un regim alimentar, aduce nu doar satisfacții ci și o sănătate de fier. Organismul este scutit de a mai folosi atât de multă energie pentru digestie beneficiind în schimb de un aport de nutrienți din alimente proaspete și naturale. Dacă avem grijă să alegem fructele și legumele din surse complet naturale (eventual cultivate de noi dacă ne putem permite) organismul nostru nu se va mai ocupa nici cu detoxifierea deoarece în aceste condiții nu vor mai pătrunde substanțe chimice de nici un fel. Din dieta lichidă lipsesc complet substanțe chimice extrem de dăunătoare cu care oamenii s-au obișnuit atât de mult încât li se pare normal să consume hrană plină de antibiotice, conservanți, coloranți, xenoestrogeni etc.
Regimul macrobiotic a fost folosit, studiat și aplicat de dr. Oshawa în încercările sale de a vindeca de cancer victimele bombardamentelor atomice din Japonia din perioada celui de-al doilea război mondial. Încercările sale au fost încununate de succes datorită simplității și eficienței acestui tip de regim alimentar. Regimul macrobiotic se bazează pe proporția între alimentele cu energie yang și cele cu energie yin, proporție ce poate fi modificată în funcție de scopul dorit.
Alimentele yang sunt cele care favorizează detoxifierea și eliminarea kilogramelor în exces, încălzesc corpul, conferă stabilitate în plan emoțional și mental și combat cu succes formarea și creșterea în organism a tumorilor. În această grupă intră o parte din cereale (grâu, mei, hrișcă, orez), merele, morcovii, varza, conopida și altele.
Alimentele yin sunt cele care răcesc corpul, favorizează creșterea în greutate, cresc receptivitatea în plan emoțional și mental. Prezența în exces a acestei categorii de alimente în dieta noastră zilnică (situație aproape generalizată în ziua de astăzi) favorizează lipsa discernământului și a verticalității interioare, amplificarea obedienței și a supunerii oarbe și nu în ultimul rând, apariția tumorilor de tot felul. În această grupă de alimente intră lactatele de oaie și de capră, carnea, peștele, ouăle, vinetele, fructele și legumele dulci și zemoase roșiile, pepenii, piersicile, bananele).
Pe lângă cele scrise mai sus merită menționată și dieta fără zahăr alb. Acest aliment numit și „moartea albă” este pur ;i simplu desctructiv pentru toate structurile oragnismului uman și ar fi bine să îl eliminăm complet din dieta noastră.
Există pe site-ul nostru un articol dedicat acestui subiect și nu aș vrea să mă repet. Găsiți acolo foarte multe informații despre efectele nocive ale zahărului alb. Inflamația cronică și hrănirea ciupercilor din corpul nostru sunt doar două dintre aceste efecte nefaste. Cine a avut o dată infecție cu Candida nu uită niciodată. Este suficient să ne amintim că această ciupercă se hrănește cu zahăr alb iar pofta noastră de dulciuri rafinate este de fapt o necesitate a ciupercii și nu a noastră pentru a înțelege cu ușurință că este mai bine să trăim fără yahăr decât cu zahăr.
În loc de zahăr alb putem folosi mierea de albine, siropul de arțar sau de agave, extractul de stevia, fructele dulci. Vom trăi mai sănătoși și vom atinge vârste îndelungate.
MIHAELA DICULESCU
Medic specialist medicină de familie, competenţă ayurveda, apifitoterapie, acupunctură.
Produse asociate: