Electrosomatograful (sau DDFAO) este un aparat care masoara transmiterea curentului electric la nivelul spatiului dintre celule. Aparatul evalueaza, pe baza unor formule matematice:
• rezistenta electrica a tesuturilor
• aciditatea acestora (pH-ul)
• voltajul si intensitatea electrica la nivelul tesuturilor.
Aparatul masoara capacitatea spatiului dintre celule (numit si interstitiu) de a permite trecerea curentului electric. Acest spatiu care se gaseste intre celule este un mediu apos care contine ioni, molecule si gaze si are rolul de mediu-tampon intre sange si mediul intracelular.
Aciditatea tesuturilor este si ea calculata tot in functie de rezistenta electrica a acestora. Parametrii masurati in sange variaza in sens invers fata de cei de la nivelul tesuturilor si cei din urina. De aceea nivelul aciditatii tesuturilor indicat de electrosomatograf corespunde parametrului masurat in tesuturile organismului si este invers fata de valoarea celui sangvin.
Cum se face evaluarea
Pentru a masura aceasta capacitate a tesuturilor de a transmite curentul electric se folosesc 6 electrozi (prin care trece un curent de 1,28V) care se monteaza cate doi, simetric, pe maini, pe picioare si pe frunte. Fiecare electrod joaca succesiv rol de emitator si receptor al semnalelor electrice permitand inregistrarea de informatii din 22 de segmente ale corpului. Intensitatea electrica a tesuturilor este transmisa calculatorului sub forma numerica, iar aceasta este apoi transformata sub forma unui grafic. Graficul acestor 22 de segmente ale corpului este numit electrosomatograma. Testul cu electrosomatograful dureaza 10 minute, este neinvaziv si nu are efecte secundare.
Utilizari
Prin analiza electrica a interstitiului, electrosomatograful (DDFAO) apreciaza homeostazia organismului (termen care se refera la concentratia normala a substantelor in fiecare compartiment lichidian din organism) si indica modul de functionare al unui organ sau tesut si nu starea fizica, morfologica a acestuia. Prin aceasta, electrosomatograful (DDFAO) se diferentiaza de modalitatile imagistice de investigatie gen ecograf, CT, RMN care pun in evidenta leziunile tesuturilor si organelor.
Are si rol preventiv, cu ajutorul electrosomatogramei fiind posibila punerea in evidenta a perturbarilor neurofunctionale si a modificarilor constantelor electrice regionale care preced aparitia oricarei boli.