Dietoterapia este o ramura terapeutica bazata pe folosirea alimentelor si a regimurilor alimentare cu rol adjuvant in tratarea problemelor de sanatate.
In cadrul acestei forme de terapie, dietele sunt selectate in functie de natura bolilor, compozitia si cantitatea alimentelor, continutul caloric si proprietatile lor fizice (volum, temperatura, consistenta), regimul alimentar (program si numar de mese pe zi), valoarea terapeutica a diferitelor alimente etc.
Spre exemplu, in bolile aparatului digestiv in care factorul cauzator este o alimentatie deficitara sau dezechilibrata, dietoterapia este principala metoda de tratament.
In centrul nostru naturist de sanatate, dietele personalizate reprezinta caracteristica de baza a majoritatii schemelor de tratament.
Dieta se recomanda in functie de problemele de sanatate, de caracteristicile psiho-fizice si de istoricul medical al pacientului. Se aleg acele alimente care contin vitaminele, oligoelementele sau alte principii active necasare in procesul vindecarii sau al caror deficit a determinat afectiunea.
In functie de alimentele consumate, dietele pot fi de mai multe feluri, dintre care amintim:
1. Dieta ovo-lacto -vegetariana, in care nu se consuma carnea si produsele din carne, insa in care se folosesc alimente animale cum ar fi ouale si laptele
2. Dieta lacto-vegetariana in care nu se consuma carnea si ouale, dar se mananca lactate
3. Dieta vegana in care se evita folosirea alimentelor animale, inclusiv a mierii de albine
4. Dieta raw-vegana seamana cu dieta anterioara, dar alimentele nu se prepara termic. Se pot consuma: legume, fructe, germeni din leguminoase, cereale integrale hidratate, seminte, nuci.
Dietele se clasifica si dupa alte criterii, existand o varietate de metode de tratament prin alimentatie:
1. Dietele ayurvedice- se realizeaza in functie de tipologia corespunzatoare a pacientului Vata (aer), Pitta (foc), Kapha (apa si pamant) si tipul particular de dezechilibru pe care acesta l-a dezvoltat. Astfel exista diete de echilibrare Vata, Pitta sau Kapha care sunt recomandate in urma consultatiei ayurveda.
2. Dietele de detoxifiere- se realizeaza periodic, avand rolul de a detoxifia organismul. Se pot face cure cu sucuri de fructe sau legume, periodic cate 3- 5- 7 zile in functie de necesitatile si vitalitatea fiecarui pacient sau cure saptamanale de 1 zi pe saptamana, in care se beau doar sucuri naturale. Postul alimentar total de 1 zi pe saptamana, sau mai multe zile la rand, are efecte detoxifiante puternice si se realizeaza sub indrumare medicala, atunci cand este tinut mai multe zile.
3. Dietele de echilibrare hormonala- in cazul bolilor ce au ca si cauza excesul de estrogen la femeie, se recomanda dieta cu continut redus de grasimi, zahar alb, din care se exclud excitantele gen cafea, ciocolata, ceai negru, cacao si se recomanda reducerea din alimentatie a lactatelor si a carnii grase.
4. Dieta macrobiotica- dieta originara din Japonia, se bazeaza pe folosirea in special a orezului brun 50-60%, legume si alge marine 20-30 %, fasole 5-10 %, nuci, seminte, fructe, supa Miso, peste 5-20%. Se foloseste pentru cresterea longevitatii si prevenirea bolilor.
5. Dieta Oshawa- dieta de 10 zile in care se consuma doar cereale yang (orez brun, mei, hrisca si grau integral) fierte sau coapte, impreuna cu apa si sare. Se foloseste in boli cronice: cancer, boli grave, cu efecte vindecatoare foarte bune.
6. Dieta Ornish- regim alimentar hipocaloric, care are scopul de a trata si preveni bolile cardiovasculare (HTA, ateroscleroza). Dieta exclude carnea, lactatele grase, alcoolul si ouale, fiind preponderent vegetariana.
7. Dietele de regenerare- diete ce folosesc doar alimente preponderent vegetale si bio (fructe bio, legume bio, leguminoase bio) alaturi de ghee (unt clarifiat), miere naturala, lapte crud integral de vaca sau de capra.
8. Dietele personalizate- In functie de problema medicala (ulcer gastric, afectiuni biliare, anemie etc) se folosesc diete specifice bolii respective.
9. Dieta yang- dieta in care se folosesc doar alimente yang, care au o capacitate naturala de vindecare si echilibrare a corpului. Exemplu de alimente yang: varza rosie, telina, morcov, lapte si branza de capra, uleiul de masline etc.