Dr. Violeta Pîrvu
Una din cele mai importante vitamine pentru sănătatea umană, este fără îndoială vitamina C. Este solubilă în apă și insolubilă în grasimi, motiv pentru care corpul nu o poate stoca, fiind necesară administrarea ei permanentă din surse externe. Cea mai cunoscută deficiență a acestei vitamine în corp, este boala numită scorbut.

Istoric
Încă din secolul al XVI-lea, medicul britanic James Lind, a constatat că în cazul bolnavilor de scorbut, existau ameliorări spectaculoase și vindecări rapide, atunci când acestora li se administra suc de lămâie. În 1928, Albert Szent Gyorgyi un bichimist ungur reușește să izoleze vitamina C din paprika (pulbere de ardei iute), primind premiul Nobel în biochimie și medicină, pentru descoperirile sale legate de vitamina C. În anii 1970-1980, dr. Linus Pauling, face numeroase cercetări asupra efectelor vitaminei C, motiv pentru care primește Premiul Nobel.

Acțiunile vitaminei C asupra organismului

  Antioxidant, antitumoral
  Protejează împotriva bolilor de inimă
  Esențială în producerea spermei
  Menține sănătatea sistemului imun,
  Asigură creșterea și dezvoltarea cartilajelor, articulațiilor, a dinților, pielii și a vaselor de sănge
  Neutralizează toxinele din organism
  Crește absorbția fierului la nivel intestinal
  Rol antidiabetic
  Scade riscul de AVC (accident vascular cerebral)
  Ajută în regenerarea în caz de fracturi
  Reduce nivelele crescute de histamină din organism (ce determină alergii și crize de astm)
  Crește rezistența la infecții, în special când e administrată preventiv, ori la primele simptome ale bolii.

Studii, cercetări
-Studii clinice au dovedit că Vitamina C determină scăderea tensiunii arteriale și scade riscul apariției bolilor cardiovasculare.
– Studiul Jurnalului de Epidemiologie din SUA (mai, 1992) relevă că persoanle care au nivele crescute de vitamina C în sânge, au o speranță de viață cu 6 ani mai mare decât a celor cu doze scăzute.
– Un studiu japonez realizat pe 2000 de persoane pe parcursul a 20 de ani, a scos în evidență că persoanele cu nivele de vitamina C crescute în sânge, au avut cu 30 % mai puține șanse de a face accidente vasculare cerebrale, comparativ cu lotul martor.
– Numeroase studii arată că un consum crescut de fructe și vegetale este asociat cu un risc scăzut de cancer. Rolul vitaminei C în prevenirea cancerului este foarte mare, în special în cancerul de faringe, esofag, stomac, colon, rect, plămâni.
Doza optimă pentru protecția împotriva cancerului este de 80-110 mg vitamina C, zilnic.
– Studiile doctorului Linus Pauling, realizate în anii 1970 si 1980, au arătat că dozele mari de vitamina C, au rol atât în prevenirea cât și în grăbirea vindecării răcelilor și gripei, precum și a diabetului.

Fructe bogate in vitamina C
Acerola – Malpighia glabra 1677 mg /100g
Maces – Rosa spp 1500-2000 mg /100g
Catina – Hippophae Rhamnoides 670 mg /100g
Baobab – Adonsonia digitata 155-499 mg /100g
Jojoba – Ziziphus jujube 500 mg /100g
Kiwi galben – Actinidia chinensis 120-180 mg /100g
Coacaz negru – Ribes nigrum 155-215 mg /100g
Guava – Psidium guajava 183 mg /100g
Kiwi verde – Actinidia deliciosa 98 mg /100g
Lychee – Litchi chinensis 72 mg /100g
Papaya – Carica papaya 62 mg /100g
Capsuni – Fragaria ananassa 57 mg /100g
Portocal – Citrus sinensis 53 mg /100g
Tamarillo – Cyphomandra betaceae 40 mg /100g
Grapefruit – Citrus paradisi 34 mg /100g
Mango – Mangifera indica 28 mg /100g
Zmeur – Rubus idaeus 23-32 mg /100g
Mandarin – Citrus reticulate 31 mg /100g

Doza zilnică recomandată de vitamina C
75mg/zi -femei adulte
90mg/zi -bărbați adulți

Supradozarea cu vitamina C
Toxicitatea datorată supradozării cu vitamină C este foarte rară, deoare corpul nu o poate stoca. Oricum mai mult de 2000 mg /zi pot duce la apariția problemelor gastrice și intestinale, precum și litiază renală.

Cine este predispus la deficiență de vitamina C
Persoanele suferind de: alcoolism, arsuri, cancer, diaree prelungită, febră prelungită, infecții repetate, afecțiuni intestinale, ulcer gastric, stomac rezecat, hipertiroidism, stres, tuberculoză, fumători ori persoanele ce trăiesc mult timp la temperaturi scăzute.

Ce probleme apar în caz de deficiență de vitamina C
Păr uscat și degradat, gingivită, sângerarea gingiilor (semn binecunoscut în cazul bolnavilor de scorbut) piele uscată, devitalizată, sângerări nazale, căderea dinților, anemie, scăderea imunității, încetinirea metabolismului cu apariția obezității. Pot apărea semne generale ca: depresie, oboseală iar în cazuri de deficit grav, boala numită scorbut.
Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steaua-divina.ro, www.terapieholistica.ro

Bibliografie:
Farm. Viorica Istudor- Farmacognozie , Fitochimie și Fitoterapie – Editura Medicală -București
Duke- Handbook of medicinal herbs

PRODUSE ASOCIATE
Vitamina C naturala- pulbere
Vitalizant energizat pentru adulti
Vitalizant energizant pentru copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *