Sistemul limfatic poate fi considerat al doilea sistem circulator al organismului, cu diferența că acesta nu beneficiază de o pompă pentru a facilita transportul prin vasele limfatice așa cum este inima pentru sistemul circulator, ci se bazează pe mișcarea trupului și pe funcția respiratorie a plămânilor. Sistemul limfatic este format dintr-o rețea amplă de vase limfatice, ganglioni, țesuturi limfatice și organe limfatice.
Cum funcționează sistemul limfatic și ce rol are în imunitate
Principala funcție a sistemului limfatic este să transporte limfa. Acest lichid conține printre altele leucocite (celule sangvine albe), care au rolul de a lupta împotriva infecțiilor, imediat ce acestea au fost detectate de către organism. O funcție importantă a limfei este cea de apărare imunologică.
Alte funcții ale sistemului limfatic în organism sunt: contribuie la procesul de detoxifiere prin eliminarea deșeurilor celulare și a toxinelor în general și realizează absorbția grăsimilor din tractul digestiv.
Ce este drenajul limfatic?
Drenajul limfatic este o tehnică de punere în mișcare a limfei prin masaj și presupune aplicarea de mișcări blânde și ritmice, prin apăsări ușoare asupra pielii de-a lungul căilor limfatice, prin care limfa este drenată în direcția în care fluxul limfatic se mișcă în mod natural.
Beneficiile drenajului limfatic
Drenajul limfatic poate accelera fluxul limfatic de până la 20 de ori, optimizând astfel abilitatea sistemului limfatic de a elimina toxinele și reziduurile. De asemenea, întărește sistemul imunitar, datorită stimulării ganglionilor limfatici, facilitează transportul acizilor grași și al colesterolului și intensifică schimburile nutritive.
Drenajul limfatic este benefic atât persoanelor cu diferite afecțiuni, cât și persoanelor sănătoase.
Dacă suferiți în mod cronic de alergii și sensibilități alimentare, balonări, constipație, probleme digestive, greutate excesivă, tulburări de concentrare, depresie, oboseală cronică, noduli limfatici inflamați, dacă aveți probleme ale pielii
( piele uscată, mâncărimi ), dacă răciți des și aveți infecții sau diverse alte probleme de imunitate, este foarte posibil ca acestea să se datoreze unei supraîncărcări cu toxine, ca urmare a unei slabe funcționări a sistemului limfatic, motor pentru sistemul imunitar.
Funcția estetică și medicală
Drenajul limfatic efectuat corect si eficient va avea efecte vizibile asupra pielii și asupra tenului. Doamnele se vor bucura cu siguranță, căci aspectul de coajă de portocală din zona coapselor și a picioarelor va dispărea, drenajul limfatic tratând de asemenea și vergeturile în cazul în care acestea există. La nivelul tenului, deoarece este stimulată și circulația sangvină, ridurile se vor diminua și se va observa efectul de lifting natural, iar celulele regenerate vor da un aspect luminos feței.
Pentru ca toate aceste beneficii să fie la nivel optim, pacientul va trebui să se hidrateze corespunzător și să acorde o mare importanță alimentației.
Cure în care poate fi folositor drenajul limfatic
Drenajul limfatic este terapia ideală pentru detoxifiere, sănătate și stare de bine. Drenajul limfatic este folosit pentru vindecare, tratare si slăbire. Ganglionii limfatici sunt ținta principală a acestui tratament, căci prin masajul de drenare, aceștia eliberează blocajele din organism și refac permeabilitatea întregului circuit limfatic.
Când vrem să eliberăm organismul de toxine sau când dorim să le oferim organelor interne un plus de energie, alegem dieta bazată pe alimente care au puterea de a elimina și a curăța ceea ce este nefolositor și ne îngreunează organismul. Pe lângă curățarea interioară, drenajul limfatic ajută foarte mult organismul din exterior. Atunci când vine vorba de “restartarea” sistemului limfatic, dieta sănătoasă și activitatea fizică regulată nu sunt întotdeauna suficiente. Drenajul limfatic poate veni în ajutor pentru a da un impuls delicat și foarte eficient limfei leneșe.
Alte beneficii ale drenajul limfatic:
– ajută la regenerarea organismului
– calmează anxietatea
– relaxează mușchii
– reduce senzația de picioare grele
– stimulează digestia
– diminuează inflamația de după efort, accidentări sau intervenții chirurgicale
Contraindicații
Există și contraindicații în cazul acestei proceduri medicale de recuperare, precum în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă decompensată, al celor care prezintă inflamații acute cauzate de virusuri ori bacterii, ori a celor care suferă de hipertiroidism, astm bronșic, tuberculoză, emfizem pulmonar, infecții dermatologice acute, boli contagioase, tromboză venoasă profundă, cancere de orice tip, leucemie, epilepsie.
Durata unei ședințe este de 90 minute.