Dr.Violeta Pîrvu
Plantele medicinale adaptogene susțin și ajută corpurile fizic și energetic să se adapteze la variate situații stresante generate de boli sau dezechilibre emoționale.
Numită şi ”Ginseng indian” ashwagandha face parte din familia Solanaceae, fiind un arbust peren care creşte în India, Orientul Mijlociu şi Africa. În medicina ayurveda se foloseşte de peste 3000 de ani datorită proprietăţilor afrodisiace, diuretice şi reîntineritoare, în India fiind utilizată pentru obţinerea longevităţii.
Denumirea plantei ”ashwagandha” provine din limba sanscrită, prin combinarea a două cuvinte, şi anume ”ashva” care înseamnă cal şi ”gandha” care înseamnă miros, ceea ce sugerează faptul că, persoanele care o consumă ating puterea şi vitalitatea unui cal. În scop terapeutic se folosesc rădăcinile dar și frunzele.
Ce compuși fitochimici conține ashwagandha:
- alcaloizi (withanină, isopelletierină, anaferină, cuscohygrină, anahygrină, tropină, pseudotropină, somniferină),
- lactone steroidice (withanolidele A-Y şi withanosidele I-VII),
- saponine (sitoindosidele VII şi VIII), withanolide cu glucoza la carbonul 27 (sitoindosidele IX şi X),
- un conţinut ridicat de fier,
- acid clorogenic, rezine, lipide,
- fitosteroli (β-sitosterol),
- aminoacizi (cistină, glicină, acid glutamic, alanină, prolină şi triptofan),
- acizi graşi nesaturaţi.
Din clasa withanolidelor fac parte: withaferina A (în cantitate mai mare în frunze decât rădăcină), 2,3-dihidrowithaferina,viscosalactona B, sitoindosidele IX şi X şi physagulina D.
Ce acțiuni are:
– REGENERARE, REVITALIZARE: puternic vitalizantă, creşte rezistenţa organismului, creşte longevitatea,
– APARAT SEXUAL: sîmbunătăţeşte virilitatea și fertilitatea masculină, prin stimularea spermatogenezei (creşte numărul de spermatozoizi), -afrodisiacă,
– SISTEM NERVOS: stimulentă mental, îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de concentrare,-are un rol important în procesele de regenerare cerebrală, prin ameliorarea disfuncţiilor neuronale, adaptogenă, îmbunătăţeşte răspunsul organismului la stres, antidepresivă și anxiolitică,
– CANCER: antitumorală, reduce efectele adverse ale citostaticelor clasice (mielosupresia şi leucopenia) prin creşterea hematopoezei, radioprotectoare, imunomodulatoare,
– ANTIOXIDANTĂ: antioxidantă, prin neutralizarea radicalilor liberi şi inhibarea peroxidării lipidelor,
– SISTEM ENDOCRIN: stimulentă tiroidian, antidiabetică,
– AFECȚIUNI METABOLICE: hipoglicemiantă și hipocolesterolemiantă, diuretică.
Indicații:
- REGENERARE, REVITALIZARE: devitalizare, stări de oboseală, slăbiciune și epuizare, astenie fizică şi psihică, în perioadele de efort fizic şi intelectual susţinut, adjuvant în convalescenţă și geriatrie,
- SISTEM NERVOS: tulburări de memorie, deficienţe cognitive, tulburări neurologice şi neurodegenerative (boala Alzheimer), epuizare nervoasă, stres, depresie, anxietate, insomnie
- APARAT SEXUAL: infertilitate, disfuncţii sexuale, infertilitate masculină, impotență,
- CANCER: tumori maligne, adjuvant în chimioterapie,
- AFECȚIUNI METABOLICE: hipercolesterolemie, diabet zaharat, afecțiuni tiroidiene,
- AFECȚIUNI INFLAMATORII: reumatism, artrită, artroză.
Studii, cercetări:
- În medicina ayurveda ashwagandha este considerată a fi o plantă adaptogenă, care măreşte rezistenţa la stres şi îmbunătăţeşte vitalitatea organismului. Una dintre calitățile plantelor adaptogene este reglarea funcției tiroidiene. Ashwagandha susține buna funcționare a glandei tiroide hipofuncționale fiind utilă și în cazul celor diagnosticați cu tiroidită autoimună Hashimoto. Un studiu pilot din 2017 publicat în ,,Journal of Alternative and Complementary Medicine”, a evaluat beneficiile ashwagandha pentru pacienții care suferă de hipotiroidism subclinic. Cercetătorii au descoperit că extractul de ashwagandha a îmbunătățit nivelurile hormonului stimulator tiroidian (TSH) și a tiroxinei (T4) semnificativ în comparație cu lotul de pacienți cărora li s-a administrat placebo.
- În medicina tradiţională ashwagandha se utilizează în stări de oboseală și anxietate. Într-un studiu din 2009 publicat în ,,Revista Plos One”, ashwagandha a fost comparabilă cu medicamentele farmaceutice comune lorazepam și imipramine, fără a avea efectele secundare ale medicamentelor menționate.
- Alte cercetări sugerează că extractul de ashwagandha prin calitățile sale antioxidante și imunoreglatoare, are efecte antitumorale certe, poate ajuta la reducerea creșterii celulelor tumorale și poate preveni creșterea celulelor tumorale, în special în cancerul de colon, sân, plămâni și stomac.
- Ashwagandha îmbunătățește funcțiile cognitive în boala Alzheimer – prin compușii withaferin A și wanhanolide D, studiile au dovedit că s-au îmbunătățit funcțiile cognitive la pacienții tratați cu cel puțin 1g de extract din rădăcină de ashwagandha pe zi, timp de 8 săptămâni. Un studiu din 2017 publicat în “Journal of Dietary Supplements” a constatat că ashwagandha a îmbunătățit în mod eficient atât memoria imediată, cât și cea generală la persoanele cu deficiențe cognitive ușoare.
- Susține funcția suprarenalei – cercetările arată că ashwagandha poate fi utilă pentru susținerea funcției glandei suprarenale. Suprenalele sunt glande endocrine care sunt responsabile de eliberarea hormonilor, în special a cortizolului și a adrenalinei, ca răspuns la stres.
- Ashwagandha are efecte antidiabetice, prin conținutul în compuși fenolici, inclusiv flavonoide. Studiile relevă că flavonoizii au acțiune hipoglicemică în general iar un studiu realizat pe șoareci publicat în “Rapoarte de biochimie și biologie moleculară” a demonstrat că atât rădăcina de ashwagandha cât și extractele din frunze au ajutat la reglarea nivelului de glucoză din sânge la șoarecii diabetici. De asemenea planta poate reduce rezistența la insulină la bolnavii de diabet.
- Cercetările efectuate pe animale și în laborator arată că ashwagandha poate crește functia imunitară prin stimularea producției de imunoglobulină.
- Ashwagandha are un efect antiinflamator prin suprimarea citokinelor pro-inflamatorii (inhibarea cicloxigenazei-1 (COX-1) şi cicloxigenazei-2 (COX-2),
- Ashwagandha induce apoptoza celulelor tumorale, inhibarea factorului nuclear kappa al celulelor B (factor de transcriere asociat cu oncogeneza), inhibă angiogeneza. Extractul apos din frunze de ashwagandha are potențial antitumoral într-un studiu publicat în 2013 in ,,Revista Plos One” de Renu Wadhwa, Rumani Singh și echipa (Water Extract of Ashwagandha Leaves Has Anticancer Activity: Identification of an Active Component and Its Mechanism of Action).
Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.
DR. VIOLETA PÎRVU
medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma
Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.clinicasteauadivina.ro, www.terapieholistica.ro
Bibliografie:
Enciclopedia plantelor medicinale – Constantin Pârvu
Farmacognozie, Fitochimie și Fitoterapie – Farm. Viorica Istudor
Handbook of medicinal herbs – Duke
www.ncbi.nlm.nih.gov
PRODUSE ASOCIATE
Regenerare memorie – capsule
Strong Long – capsule
Prostataprotect – capsule