Imbatranirea este un proces considerat natural si obisnuit. Il intilnim peste tot in jurul nostru. Cand suntem tineri nu ne prea batem capul cu el; avem rezerve de vitalitate mari, frumusete si o rezistenta remarcabila la aproape orice tip de efort.

Timpul, grijile zilnice, factorii perturbatori din mediul exterior (fum, praf, poluarea in general) precum si cei din mediul interior (toxine generate si acumulate in organism datorita stilului actual de viata) ne aduc in fata oglinzii mult mai devreme decat pe strabunii nostri. La ei semnele trecerii timpului erau vizibile dupa foarte multi ani de viata, la noi insa aspectul pielii este cel care semnalizeaza chiar la varste tinere faptul ca ceva nu e in regula cu organismul nostru. Si desi ce se petrece in interiorul nostru e de multe ori mai important decat exteriorul, nici acesta nu trebuie neglijat. Si daca ne ocupam din timp si de exterior si de interior vom putea incetini cu succes procesul imbatranirii.

Si pentru ca pielea este organul cu cea mai mare suprafata si este si vizibil cu ochiul liber starea lui este cea de care ne putem ocupa de multe ori fara ajutorul unui specialist.

Modificarile de culoare, elasticitate si luminozitate ale tenului pot fi de multe ori corectate cu eforturi minime.

Fiind foarte usor accesibil tenul nostru poate fi ingrijit prin aplicarea unor masti cosmetice preparate in casa.

Ridurile care se formeaza la coada ochiului si care se adancesc odata cu trecerea timpului sunt numite „laba gastei”.

Una dintre cauzele aparitiei si adancirii acestor riduri este tensiunea din zona oculara. Chiar daca nu suntem atenti la acest aspect, atunci cand nu vedem bine sau cand lumina soarelui este foarte puternica si suntem nevoiti sa strangem din ochi, pielea de la coltul ochilor se increteste, contribuind astfel la aparitia ridurilor.

Aceste riduri inestetice si deranjante mai ales pentru femei, mai pot fi cauzate si de afectiunile hepatice sau de deficitul de siliciu.

Daca deficitul de siliciu poate fi relativ usor de corectat prin administrarea de suplimente alimentare ce contin siliciu, afectiunile hepatice pot fi mai dificil de rezolvat.

Ficatul este un organ ce rezista timp indelungat la agresiuni dar chiar si el are o limita.

Lipsa somnului suficient, fumatul, consumul frecvent de alcool, droguri, alimente prea procesate sau prea grase afecteaza in timp ficatul.

Daca ne dam seama de aceasta in timp util, putem lua masuri care sa impiedice degradarea in continuare a ficatului si care sa remedieze un eventual dezechilibru deja aparut.

Aceste masuri constau in adoptarea unui regim de viata sanatos: alimentatie vegetariana adaptata tipului constitutional propriu, orar regulat al meselor, somn suficient, un regim hidric adecvat si nu in ultimul rand practicarea regulata a sportului.

Daca afectarea hepatica este veche si importanta este necesar tratamentul cu plante drenoare si tonice hepatice sub indrumarea unui medic specialist.

In afara modificarii stilului de viata si al tratamentului intern cu plante medicinale putem face multe pentru ingrijirea tenului.

Folosirea mastilor cosmetice este o metoda straveche si avem la indemana,in acest scop, multe plante chiar daca nu toate sunt plante medicinale.

Pentru ridurile din jurul ochilor, asa numita „laba gastei”, pungile de sub ochi si cearcane putem folosi:

Cartof-facem o masca dintr-un cartof fiert si zdrobit, un galbenus de ou si o lingura de lapte. Le amestecam pe toate iar masca obtinita o aplicam pe fata timp de 30 minute apoi ne spalam tenul cu multa apa.

Mar-se face suc de mar care se aplica asacum este cu ajutorul unui tampon de vata. Masca se mentine pe fata 30 minute apoi se spala cu apa.

Sunatoare- se pun 2 lingurite de flori de sunatoare in 250 ml apa clocotita. Se acopera timp de 10 minute apoi se strecoara. Cu acest ceai se umezeste o bucata de panza care apoi se aplica si se mentine calduta pe fata timp de 30 minute. Compresele cu ceai de sunatoare se pot aplica in fiecare seara. Se tin ochii inchisi.

Uleiul de sunatoare si alte uleiuri de plante medicinale sunt foarte eficiente daca sunt aplicate de 2 ori pe zi prin masaj bland.

Struguri-se folosesc struguri albi. Acestia se curata de coaja, se storc, iar ce sucul astfel obtinut se umezeste o bucata de panza care se aplica apoi pe fata pentru 30 minute. Dupa indepartarea panzei ne apalam fata cu apa calda.

Mierea de albine-se aplica pe locurile afectate si se pastreaza 30 minute dupa care spalam zona respectiva cu apa calduta. Putem folosi si pasta obtinuta din miere de albine si polen. Principile nutritive din aceste doua produse melifere sunt extrem de eficiente ca remediu vindecator si reintineritor al pielii.

Branza de vaca proaspata-se dilueaza cu ceai de plante (sunatoare, coada soricelului. Brusture, tataneasa etc.) in asa fel incat sa obtinem o pasta usor de aplicat pe fata. Aceasta masca se pastreaza pe fata timp de 30 minute, apoi se spala cu apa calduta.

Laptele de castraveti-se amesteca 1 litru de alcool de 70 de grade cu 1 litru suc proaspat de castraveti (obtinut prin stoarcere manuala sau electrica), 0,5l apa de trandafiri si 0,2 kg migdale rase. Aplicat consecvent pe fata acest amestec albeste si catifeleaza tenul.

Folosirea consecventa a acestor metode naturiste de ingrijire a tenului poate intarzia degradarea si imbatranirea tenului ajutandu-ne sa mentinem aspectul tanir si proaspat al acestuia.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *