Graviola este fructul arborelui veșnic verde, cunoscut sub denumirea latină de Annoa muricata, arbore nativ din regiunile tropicale ale Americii de Sud și sudul Africii, în prezent fiind larg cultivat și în celelalte regiuni tropicale ale lumii. Deși se pot folosi terapeutic și frunzele, scoarța arborelui sau rădăcina, de departe cele mai cunoscute efecte sunt cele ale fructelor acestui arbore.
Fructul de graviola este constituit dintr-o pulpă albă, cu multiple fibre, în care se găsesc o multitudine de semințe negre. Aroma fructului proaspat este deosebit de bogată și intensă, descrisă ca fiind similară unei combinații de căpșuni și ananas, cu urme fine de cocos și banană, gustul fiind dulce, intens și ușor acrișor.
Constituenți principali
Fructele de graviola conțin o cantitate substanțială de vitamine (în special vitamina C 34% la 100gm, vitamina B6, vitamina B1 si vit B2) minerale (Mg, Ca, Fe, K, Na ), carbohidrați, glucide, cantități nesemnificative de grăsimi saturate și nesaturate, fibre. Componenta activă răspunzatoare de efectele sale antitumorale este un compus fitochimic numit annonaceus (acetogenin). De asemenea și alte componente: annohexocin, annoannomuricin, gigantetrocin, muricatenol etc, au fost studiate pentru efectele anticancerigene ale plantei.
Studii și cercetări
Studiile efectuate până în prezent în laborator arată că extractul de graviola poate trata anumite forme de cancer, de ficat și de sân, care sunt rezistente la medicația chimioterapică (Dai Y, Hogan S, Schmelz EM, Ju YH).
Alte studii arată potențialul anti-proliferativ al acetogeninelor din fructul de graviola asupra cancerului de prostată PC 3 cells- la om ( Sun. S, Liu J, Kadouh H)
În 1997 Universitatea Purdue din USA, a realizat un studiu care relevă calitățile anticancerigene ale acetogeninelor, prin blocarea surselor de energie ale celulelor canceroase, demonstrând că acestea au o putere de 10.000 ori mai mare decat Adriamycin (un medicament chimioterapeutic).
Acțiuni și indicații
Graviola are acțiuni anticancerigene, antibacteriene, antivirale, antiparazitare, hipotensive, sedative, digestive, vasodilatatoare, nutritive, imunostimulente.
-
În uzul tradițional al popoarelor africane, apare folosirea fructului pentru tratarea infecțiilor cu virusi și paraziți, reumatism, artrită, depresie.
-
În prezent, graviola este utilizată în tratamentul infecțiilor și parazitozelor intestinale, incluzând Leishmanioza, dar și pentru tratarea herpesului sau a infecțiilor fungice.
-
Conținutul bogat în vitamina C o face utilă în prevenirea răcelilor și creșterea imunității.
-
În tratamentul diabetului zaharat se folosesc mai ales scoarța, rădăcina și frunzele de graviola.
-
Acțiunea anticancerigenă a fructului de graviola a fost studiată în numeroase cazuri, în special asupra cancerului de sân, prostată, pancreas și ficat.
Precauții
Consumul unei cantități mari de graviola poate duce la efecte nedorite asupra celulelor nervoase de la nivelul creierului, mimând simptomele bolii Parkinson. Se recomandă de asemenea precauții în sarcină și alăptare.
DR. VIOLETA PIRVU
Medic specialist MF, competenta apifitoterapie, ayurveda
Centrul Naturist de Sanatate Steaua Divina- Bucuresti, Brasov- tel 021/2331950, mobil 072/6206397
www.terapieholistica.ro