Dr. Mihaela Diculescu, medic specialist MF, atestat postuniversitar acupunctură și apifitoterapie
Gua Sha este un dispozitiv terapeutic confecționat din materiale naturale ce este folosit pentru manevre de masaj și fricționare a pielii în scop terapeutic. În traducere Gua înseamnă frecare iar Sha înseamnă nisip, făcând referire la aspectul parcă stropit al pielii după fricționarea acesteia cu Gua Sha. În tradiția chineză Gua Sha era o piesă de aproximativ 10-8 cm, din diverse materiale (os, jad, cuarț, opal, lemn lăcuit) șlefuită astfel încât să poată fi folosită pentru fricționarea pieliii. Marginile, unghiurile și colțurile sunt rotunjite permițând atingerea pielii pe suprafețele sale curbe la fel ca și în adânciturile ce se găsesc în anumite zone ale trupului.
Gua Sha se folosește pentru masajul traseelor energetice reprezentate de meridianele de acupunctură, cel mai frecvent pe spate dar și pe alte zone ale corpului (gât, mâini, picioare, umeri).
Masajul cu Gua Sha se face după aplicarea pe piele a unui ulei care să permită alunecarea Gua Sha astfel încât confortul pacientului și efectele terapiei să fie maxime.
Stagnarea energiei și a fluidelor determină simptome de rigiditate locală, durere, amorțeală, răcirea tegumentului în zona respectivă. Intensitatea fricționării depinde de vechimea și severitatea dezechilibrului local și de forța fizică a terapeutului Fricționarea cu Gua Sha are un efect de mobilizare a fluidelor locale și de dinamizare a circulației sângelui și limfei ceea ce face ca pe de o parte zona fricționată să fie din nou alimentată cu sânge proaspăt și nutrienți iar pe de altă parte să fie drenată eficient de substanțe toxice și deșeuri metabolice.
Fricționarea pielii are ca efect apariția pe piele a unor puncte roșii numite Sha, indicator al spargerii capilarelor de sânge, semn favorabil al procesului de vindecare ce semnalizează punerea în mișcare a sângelui. Intensitatea culorii este importantă deoarece evidențiază gradul de congestionare a sângelui și de stagnare a energiei vitale Qi. Dacă punctele au o culoare roșu închis aceasta arată că sângele a stagnat o perioadă lungă de timp.
Reluarea circulației sangvine și limfatice normale are ca efect dispariția durerii, a inflamației, a rigidității și revenirea la o stare de confort general.
Viteza cu care dipar aceste pete de pe piele ne indică starea circulației sangvine și eficiența fucnțională a organelor din zona respectivă. Daca petele dispar repede înseamnă că sângele circulă normal iar dacă dispar greu aceasta arată că sângele circulă în continuare greu iar organele din zona respectivă sunt mai ”leneșe”.
Beneficiile terapiei Gua Sha
– demararea și accelerarea procesului de vindecare a zonei afectate,
– detensionarea și elasticizarea fasciilor musculare asupra cărora se acționează cu Gua Sha,
– reluarea circulației sangvine și limfatice din zona masată,
– eliminarea deșeurilor acumulate datorită stagnării sângelui și Qi-ului,
-reluarea fluxului local de sânge proaspăt oxigenat și încărcat cu substanțe nutritive,
– eliminarea durerii locale, a rigidității, a inflamației, a congestiei sangvine locale,
– reluarea funcționalității normale a zonei masate,
– prin mobilizarea Qi-ului întărește sistemul imunitar și protejează corpul de invazia agenților patogeni externi.
Afecțiuni în care se folosește Gua Sha
-dureri cornice
-artrită
-fibromialgie
-contracturi musculare din afecțiunile coloanei vertebrale (lumbago, lombosciatică, spondiloză cervicală)
Contraindicațiile terapiei cu Gua Sha
-hipertensiune arterială,
-diabet zaharat,
-cancer,
-leucemii,
-limfoame,
-tulburări de coagulare congenitale ,
-persoane aflate în tratament cu substanțe anticoagulante și/sau trombolitice.