Dr. Mihaela Diculescu
Ciupercile Shiitake fac parte din specia Lentinula edodes. Shiitake este o ciupercă comestibilă originară din Asia de Est. Proprietățile curative ale acestei ciuperci au făcut ca ea să fie apreciată, studiată și folosită în medicina traditională chineză și nu numai.
Ce conțin ciupercile Shiitake?
Compoziția chimică
În 100 de grame de ciuperci Shiitake se regăsesc următorii compuși:
6,8 grame polizaharide
2,2 grame proteine
0,5 grame de grăsime
2,5 grame de fibre
4 miligrame de niacină
1,5 miligrame de acid pantotenic
0,2 miligrame de vitamina B6
0,2 miligrame de riboflavină
18 unități internationale de vitamina D
0,2 miligrame de mangan
112 miligrame de fosfor
5,7 micrograme de seleniu
0,1 miligrame de cupru
1 miligram de zinc
304 miligrame de potasiu
20 miligrame de magneziu
0,4 miligrame de fier
eritadină
betaglucan
Care sunt beneficiile ciupercilor Shiitake?
Ciupercile Shiitake conțin mulți compuși chimici care protejează ADN-ul de acțiunea radicalilor liberi, motiv pentru care sunt atât de benefice.
Substanțele din ciupercile comestibile ajută la reducerea nivelului de colesterol și susțin sănătatea cardiovasculară.
Efectul antiinflamator
Polizaharidele din compoziția ciupercilor Shiitake au efect antiinflamator și protejează împotriva distrugerii celulelor.
Efecte benefice în obezitate
Anumite componente ale ciupercii Shiitake au efecte hipolipemiante (de reducere a grăsimilor din sânge), cum ar fi eritadenina si b-glucanul, o fibră alimentară solubilă care se găsește și în orz, secară și ovăz. Studiile au raportat că b-glucanul poate crește senzația de sațietate, reducând necesarul alimentar, întârzie absorbția nutrienților și reduce nivelul lipidelor (grăsimilor) din sânge.
Cercetătorii au concluzionat că ciupercile Shiitake pot ajuta la prevenirea creșterii în greutate și a depunerilor de grăsime atunci când sunt adăugate la o dietă bogată în grăsimi.
Susțin funcția imunitară
Zincul și cuprul din compoziția ciupercilor Shiitake întăresc funcționarea sistemului imunitar și grăbesc vindecarea anumitor afecțiuni prin furnizarea de vitamine, minerale și enzime importante. Cuprul este un ingredient foarte benefic pentru sistemul imunitar, susținând producția și funcționarea celulelor ce oferă protecție organismului. Consumul de ciuperci Shiitake îmbunătățește imunitatea intestinală și reduce inflamația de la nivelul intestinului.
Efect anticancerigen
Cercetările sugerează că lentinanul din Shiitake ajută la vindecarea daunelor provocate cromozomilor de tratamentele anticancer.
Ciupercile Shiitake au fost capabile să inhibe creșterea celulelor tumorale. Consumul acestor ciuperci scade riscul de apariție a cancerului de prostată. Cercetătorii au atribuit acest efect unui compus cu efect antioxidant, care contribuie la reducerea stresului oxidativ și poate preveni deteriorarea celulară. Cercetători din mai multe țări au efectuat studii care au evidențiat efectele antitumorale ale ciupercilor Shiitake pe subiecți umani suferind de cancer gastric, colorectal și cancer de sân. În studiile realizate s-a observat că ciuperca Shiitake a indus apoptoza, procesul de moarte celulară programată.
Susțin sănătatea cardiovasculară
Ciupercile Shiitake conțin compuși sterolici care interferează cu producția de colesterol din ficat favorizând menținerea în limite normale a colesterolului sangvin . De asemenea conțin fitonutrienți care pot reduce riscul formării plăcilor de aterom, favorizând menținerea tensiunii arteriale în limite normale și îmbunătățesc circulatia. Aceste ciuperci au un conținut scăzut de sodiu și nu conțin grăsimi saturate, ceea ce le evidențiază drept niște alimente sănătoase, care pot susține bunăstarea sistemului circulator, mai ales dacă sunt utilizate drept substitut pentru carnea procesată. În plus, ele conțin potasiu, care favorizează menținerea tensiunii arteriale în limite normale.
Proprietăți antimicrobiene
Efectul antimicrobian al ciupercilor Shiitake fost testat în cazul gingivitei. Extractul de ciuperci Shiitake a scăzut numărul unor organisme patogene din cavitatea bucală fără a afecta microorganismele asociate cu sănătatea orală, spre deosebire de clorhexidină, care a avut un efect de limitare asupra tuturor organismelor.
Cuprul din compoziția ciupercilor Shiitake stimulează formarea de celule albe cu rol important în apărarea antimicrobiană.
Poate îmbunătăți energia si funcționarea creierului
Ciupercile Shiitake sunt o sursă excelentă de vitamine B, care ajută la susținerea funcției suprarenale. S-a dovedit că ajută la echilibrarea hormonilor în mod natural si pot ajuta la menținerea concentrării mentale pe tot parcursul zilei, putând chiar să îmbunătățească funcția cognitivă.
Consumul de ciuperci Shiitake are rol benefic asupra sănătății pielii
Atunci când seleniul este luat simultan cu vitaminele A și E, poate ajuta la reducerea severității acneei și a cicatricilor care pot apărea ulterior. O sută de grame de ciuperci Shiitake contin 5,7 miligrame de seleniu, ceea ce reprezintă 8% din valoarea zilnică recomandată.
Susțin sănătatea digestivă și intestinală
Studiile indică faptul că fibrele alimentare conținute de ciupercile Shiitake pot susține sănătatea digestivă și intestinală. Acestea inhibă inflamația din intestin, aspect esențial pentru menținerea unei digestii sănătoase.
Sănătatea intestinală este, de asemenea, asociată cu sănătatea sistemului imunitar și bunăstarea mentală. Este esențial să păstrăm în limite normale inflamația din tractul digestiv, și de fapt din întregul organism, pentru a obține o stare de sănătate optimă.
Potențiale reacții adverse la aministrarea neadecvată de ciuperci Shiitake
Ciupercile Shiitake conțin o cantitate moderată de purine, un compus chimic care se descompune în acid uric. O dietă bogată în purine poate crește nivelul de acid uric din organism, ceea ce poate agrava manifestările gutei la pacienții care suferă de această boală. Daca suferiți de gută, limitarea aportului de purine poate fi utilă pentru diminuarea simptomelor.
Deși acestea nu reprezintă un alergen des întâlnit, s-a observant că ciupercile Shiitake pot determina reații alergice. Deși se întâmplă rar, alimentul poate induce aparitia simptomelor de astm bronșic. Nu este recomandat consumul de ciuperci crude, deoarece lentinanul conținut în ciupercile Shiitake este toxic și poate provoca apariția dermatitei la anumite persoane.
Recomandări de păstrare și consum
Ciupercile Shiitake pot fi consumate ca atare doar după prepararea termică. Ele pot servi drept un înlocuitor bun pentru carne în alimentația persoanelor vegetariene și vegane. Pot fi achiziționate atât proaspete cât și în formă deshidratată. După cumpărare ciupercile proaspete trebuie scoase din ambalajul de plastic în care se comercializează și se păstrează în ambalaj de hârtie. Dacă sunt ținute la rece, se pot păstra astfel timp de câteva săptămâni.
Ciupercile Shiitake sunt o sursă excelentă de nutrienți esențiali și pot avea numeroase beneficii pentru sănătate. Totuși, acestea nu pot înlocui tratamentele specifice pentru anumite afecțiuni. Articolul de față are doar rol informativ, pentru orice sfaturi medicale și recomandări vă rugăm consultați un medic specialist.
Produse asociate
Dr. MIHAELA DICULESCU
Medic specialist Medicină de Familie, competență Ayurveda, Apifitoterapie,
Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, 0733014160 www.clinicasteauadivina.ro
Bibliografie:
1. “Shiitake Mushroom.”Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., www.britannica.com/science/shiitake-mushroom. Published 2 June 2023. Accessed 11 July 2023.
2. “Shiitake Mushrooms: Health Benefits, Nutrients per Serving, Preparation Information, and More.”WebMD, www.webmd.com/diet/health-benefits-shiitake-mushrooms. Published 19 September 2022. Accessed 11 July 2023. Rop, Otakar, et al. “Beta-Glucans in Higher Fungi and Their Health Effects.”OUP Academic, Oxford University Press, academic.oup.com/nutritionreviews/article/67/11/624/1850752. Published 1 November 2009. Accessed 11 July 2023.
4. Dai X;Stanilka JM;Rowe CA;Esteves EA;Nieves C;Spaiser SJ;Christman MC;Langkamp-Henken B;Percival SS; “Consuming Lentinula Edodes (Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity: A Randomized Dietary Intervention in Healthy Young Adults.”Journal of the American College of Nutrition, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25866155/. Published 11 April 2015. Accessed 11 July 2023.
5. Muriel Bost a, et al. “Dietary Copper and Human Health: Current Evidence and Unresolved Issues.”Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, Urban & Fischer, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0946672X16300207. Published 5 March 2016. Accessed 11 July 2023.
6. Ciric, Lena, et al. “In Vitro Assessment of Shiitake Mushroom (Lentinula Edodes) Extract for Its Antigingivitis Activity.”BioMed Research International, Hindawi, www.hindawi.com/journals/bmri/2011/507908/. Published 28 September 2011. Accessed 11 July 2023.
7. Zhang, Shu, et al. “Mushroom Consumption and Incident Risk of Prostate Cancer in Japan: A Pooled Analysis of the Miyagi Cohort Study and the Ohsaki Cohort Study.”International Journal of Cancer, onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.32591. Published 4 September 2019. Accessed 11 July 2023.
8. Rachel MacPherson, BA. “Shiitake Mushroom Nutrition Facts and Health Benefits.”Verywell Fit, www.verywellfit.com/the-health-benefits-of-shiitake-mushrooms-89077. Published 19 October 2022. Accessed 11 July 2023.
9. Pravettoni, Valerio, et al. “Shiitake Mushroom (Lentinus Edodes): A Poorly Known Allergen in Western Countries Responsible for Severe Work-Related Asthma.”International Journal of Occupational Medicine and Environmental Health, Nofer Institute of Occupational Medicine, ijomeh.eu/Shiitake-mushroom-lentinus-edodes-a-poorly-known-allergen-in-western-countries-responsible-for-severe-work-related-asthma,2115,0,2.html. Published 1 October 2014. Accessed 11 July 2023.
10. Mendonça, Camila Nemoto de, et al. “Shiitake Dermatitis.”Anais Brasileiros de Dermatologia, Sociedade Brasileira de Dermatologia, www.scielo.br/j/abd/a/KYzcfXnXJSJ7gHZq4mz5xQG/?lang=en. Published March-April 2015. Accessed 11 July 2023.
11. Christine Ruggeri, CHHC, Shiitake Mushrooms: 9 Scientifically Proven Benefits You Need to Know About, Dr.Axe official website
STUDII (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov)
The Unexplored Anticaries Potential of Shiitake Mushroom
J Avinash 1 ,S Vinay 1 ,Kunal Jha 1 ,Diptajit Das 1 ,B S Goutham 1 ,Gunjan Kumar 1
Affiliations
- PMID: 28082791
- PMCID: PMC5214552
- DOI: 10.4103/0973-7847.194039
Shiitake mushroom powder supplementation increase antioxidative activity
Affiliations
- PMID: 38962708
- PMCID: PMC11220243
- DOI: 10.3389/fvets.2024.1355560
Anti-Cancer Potential of Edible/Medicinal Mushrooms in Breast Cancer
Marzia Bruna Gariboldi 1 ,Emanuela Marras 1 ,Nicole Ferrario 1 ,Veronica Vivona 1 ,Pamela Prini 1 ,Francesca Vignati 1 ,Gianpaolo Perletti 1
Affiliations
- PMID: 37373268
- PMCID: PMC10299416
- DOI: 10.3390/ijms241210120
Therapeutic Effects of Medicinal Mushrooms on Gastric, Breast, and Colorectal Cancer: A Scoping Review
Amit Dan 1 ,Robyn Swain1 ,Seigna Belonce 1 ,Robin J Jacobs 2
Affiliations
- PMID: 37193480
- PMCID: PMC10183216
- DOI: 10.7759/cureus.37574
The Effects of AHCC®, a Standardized Extract of Cultured Lentinula edodes Mycelia, on Natural Killer and T Cells in Health and Disease: Reviews on Human and Animal Studies
Min Sun Shin 1 ,Hong-Jai Park 1 ,Takahiro Maeda 2 ,Hiroshi Nishioka 2 ,Hajime Fujii 2 ,Insoo Kang 1
Affiliations
- PMID: 31930148
- PMCID: PMC6942843
- DOI: 10.1155/2019/3758576
Lentinus edodes: a macrofungus with pharmacological activities
P S Bisen 1 ,R K Baghel,B S Sanodiya,G S Thakur,G B K S Prasad
Affiliations
- PMID: 20491636
- DOI: 10.2174/092986710791698495