Meditatia este o tehnica milenara de reconectare cu nivelele profunde ale fiintei noastre (sufletul, spiritul) ce are ca rezultat transcenderea mintii obisnuite (duale) si expansiunea constiintei catre infinit.

Meditatia este o forma de  medicina holistica. Este o cale sigura si simpla de a echilibra fiinta umana din punct de vedere  fizic, emotional, mental si spiritual.
Desi cunoscuta multa vreme doar in Orient, unde era folosita in mod obisnuit ca tehnica de vindecare asociata in medicina ayurveda, medicina tibetana sau budista, astazi multi medici prescriu si in Occident meditatia ca tehnica de vindecare eliberatoare atat a a suferintelor fizice cat si a celor emotionale, mentale. Astfel meditatia este folosita in: scaderea tensiunii arteriale crescute, in caz de astm bronsic, angina pectorala, aritmie cardiaca, stres, insomnie, anxietate, atacuri de panica.

Toate practicile meditative au un lucu in comun: linistirea valurilor mintii astfel incat sa putem patrunde adanc in inima noastra spirituala si sa devenim doar un martor  a oricaror ganduri ce apar in minte, ori senzatii ce apar in corp ori emotii ce incearca sa ne acapareze atentia.

Atunci cand mintea este calma si focalizata, ea nu reactioneaza nici la amintirile din trecut si  nu este preocupata nici de viitor (cele  doua surse majore de stres ale vietii noastre cu impact negativ imens asupra sanatatii) ci ea este focalizata doar in momentul prezent, facandu-ne sa ne simtim liberi si fericiti, si sa avem acces la sursa noastra permanenta de vindecare, care se afla inlauntrul nostru.

Din punct de vedere medical, in aceasta stare de echilibru cu noi insine si cu Universul, corpul nostru creeaza ioni de calciu, care sunt utilizati ca si limbaj celular de toate celulele organismului. Calciul ionic este si un mesager intracelular utilizat de numerosi hormoni si neurotransmitatori, activand multiple functii celulare, de la contractie la secretie si expresia genelor. Creierul nostru reactioneaza ca o antena sofisticata de telecomunicatii, utilizand semnale oscilatorii care sunt de milioane  de ori mai mici decat potentialul de membrana al celulelor.

O stare meditativa produce schimbari remarcabile si in sistemul hormonal. De exemplu de la nivelul portunii superioare a intestinului subtire (din zona numita“placa Peyer”) se elibereaza din sistemul limfatic in tot corpul, enzima alcalina “chyle” . Aceasta enzima “chyle” alcalinizeaza corpul, are efect stimulant asupra musculaturii, si la nivel mental, organizeaza procesele de gandire, avand efecte de invigorare si relaxare deopotriva.

In 1960,un studiu realizat de Benson si Wallace la Harvard Medical School, a demonstrat schimbarile fiziologice ce se produc in timpul meditatiei:
– Relaxare profunda.
– Scade rata metabolica, scade consumul de oxigen dupa cateva minute de meditatie, la sub 20 %, sub nivelul normal.
– Scade ritmul batailor cardiace.
– Tensiunea arteriala scade, efectele fiind simtite mai ales la persoanele cunoscute  cu tensiune arteriala crescuta, inainte de inceperea meditatiei.
– Scade anxietatea si tensiunea musculara, lucru pus in evidenta prin scaderea rezistentei pielii la curentii electrici.
– Reduce activitatea sistemului nervos. Apare predominanta sistemului nervos parasimpatic, responsabil de producerea autovindecarii in corp.
– In timpul starilor de anxietate exista o crestere a acidului lactic in sange. Acest produs este eliberat in sange urma metabolismului muschilor scheletali. In timpul meditatiei acest compus scade de 4 ori comparativ cu subiectii care nu mediteaza.

Alte beneficii ale meditatiei:
– Scade varsta biologica: studiile arata ca meditatia practicata constant pe termen lung , peste 5 ani, scade varsta biologica a subiectilor cu 12 ani. Aceasta se explica prin faptul ca scade radicalii liberi in corp, scade oxidarile si implicit reduce imbatranirea corpului.
– Creste nivelul de DHEA(dihidroepiandrosteron) la persoanle in varsta. Scaderea nivelului de DHEA este corelata cu imbatranirea.
– Creste coerenta undelor cerebrale. Aceasta are ca efect o creativitate mai mare si cresterea inteligentei.
– Scade anxietatea, depresia, iritabilitatea si schimbarile de dispozitie.
– Regleaza ritmul cardiac.
– Creste stabilitatea emotionala.
– Creste bucuria de a trai.
– Creste capacitate de invatare si memoria.
– Creste sentimentul de vitalitate si regenerare.
– Scade nivelul de cortizon si acid lactic corelat cu stressul.
– Scade colesterolul sanguin.
– Imbunatateste oxigenarea sangelui.

Asadar beneficiile meditatiei realizate constant, sunt imense si de neinlocuit cu alte tipuri de activitati exterioare (de exemplu sport), de aceea odata ce am inteles ca meditatia poate deveni sursa noastra de fericire si autovindecare, ea ar trebui sa faca parte din ritualul nostru zilnic.

 

DR. VIOLETA PÎRVU

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *