Stresul este considerat la ora actuală responsabil de apariţia multor boli. Sub denumirea generică de „stres” sunt cunoscute toate situaţiile de viaţă neaşteptate sau intense, la care organismul trebuie să se adapteze rapid.

Dacă luăm o carte de remedii naturiste sau căutăm pe internet, la capitolul „Antistres” vom găsi o clasă de plante reunite sub denumirea generală de „adaptogene” care au proprietăţi de prevenire a îmbătrânirii. În această categorie intră unele din plantele cele mai cunoscute de pe glob. De exemplu, cele trei specii de ginseng: cel chinezesc sau oriental (de culoare albă), Panax ginseng, apoi ginsengul corean (roşu) şi cel siberian (Eleutherococcus senticosus). Ginseng-ul este prima specie la care s-a descris acest efect adaptogen-antistres (datorat prezenţei unor compuşi denumiţi ginsenozide), fiind descrisă capacitatea sa extraordinară de a ajuta la regenerarea organismului. Cele trei tipuri de ginseng au efecte oarecum echivalente, s-au făcut numeroase studii care arată creşterea capacităţii organismului uman de adaptare la efort fizic şi intelectual, în urma utilizării acestor plante. Există doar mici nuanţări între ele, în sensul că ginsengul corean este mai degrabă un stimulent circulator, pe când cel chinezesc are acţiune mai pregnantă asupra glandelor endocrine, în special a gonadelor, motiv pentru care se recomandă în cure discontinue, cu pauze, şi în doze moderate (maxim 1 gram pe zi).

Pe lângă cele trei tipuri de ginseng, mai există şi alte plante cu efecte similare, pe care le enumerăm în continuare. Datorită unor acţiuni în parte similare ginsengului, multe din ele au fost numite „ginseng indian”, „ginseng peruvian” etc. Iată o listă a acestor plante:

  1. Ashwagandha (Withania somnifera) este una din plantele cele mai cunoscute din Ayurveda, şi care are un efect deosebit, de regenerare şi susţinere a activităţii sistemului nervos. Ea intră în compoziţia a numeroase formule cu efecte tonice nervoase, stimulatoare de atenţie şi memorie.
  2. Maca (Lepidium meyenii) îi ajută pe locuitorii din Anzi să muncească mai bine şi, totodată, este un renumit tonic pentru glandele sexuale, conţinând precursori hormonali.
  3. Rhodiola (Rhodiola rosea), căreia i se mai spune şi „rădăcina de aur din taiga” este o specie cu efecte similare ginsengului, care creşte în zona Rusiei.
  4. Schisandra (Schisandra chinensis) este o specie foare bogată în vitamina C, renumită în medicina chineză şi la care s-au descris, de asemenea, efecte adaptogene.

Pe lângă utilizarea plantelor emdicinale cu efecte antistres, vă mai recomandăm şi alte metode la care puteţi recurge pentru a face faţă tensiunilor vieţii de zi cu zi:

  1. Masajul de relaxare. De obicei este un masaj caracterizat de mişcări lente, uşoare, care urmăresc reducerea tensiunilor musculare. De multe ori se realizează folosind un ulei de masaj, o bază uleioasă în care se pot încorpora şi componente aromatice (uleiuri volatile). Când tensiunile musculare sunt foarte mari, masajul de relaxare poate fi precedat de un „masaj dulce” – un masaj cu miere, cu efecte intense de detoxifiere a ţesuturilor profunde şi de stimulare a circulaţiei sangvine şi limfatice.
  2. Pentru cei care nu suportă un masaj pe tot corpul, alternativa este realizarea unei şedinţe de reflexoterapie (masaj la nivelul zonelor reflexogene din talpă), în care se realizează curăţarea şi detensionarea la bivelul tuturor punctelor corespondente organelor interne. Reflexologia se poate realiza şi pe alte zone din corp, cum ar fi, de exemplu, palma sau urechea.
  3. Utilizarea uleiurilor volatile (aromaterapia) sub formă de inhalaţii sau aplicaţii pe diverse zone reflexe de pe corp sau puncte de acupunctură, se poate dovedi de un real folos. Se folosesc de obicei uleiuri perfect naturale, cu proprietăţi calmante, cum ar fi: levănţică, pin, trandafir, roiniţă, citronella, portocal, tămâie.
  4. Acupunctura sau presopunctura, cu stimularea unor puncte de la nivelul membrelor, spatelui sau capului, se poate dovedi extrem de rapid utilă pentru eliminarea tensiunilor musculare şi psihice. De exemplu, unul din punctele care ar trebui masat sau înţepat este PC6 (situat pe interiorul braţului), care calmează mintea anxioasă şi induce somnul.
  5. Muzicoterapia – audierea unor sunete sau a unei muzici armonioase, ne poate foarte uşor transporta „în al nouălea cer”. Ne vom detensiona în primul rând psihic, iar ulterior şi la nivelul corpului fizic. În cadrul centrului nostru vă oferim şedinţe de muzicoterapie cu durata de 30 sau 60 de minute, în care se folosesc boluri tibetane.
  6. Terapiile ayurvedice. Centrele Spa şi hotelurile din Occident, în special Germania, Austria, Elveţia, oferă acest gen de servicii, pe lângă masajul ayurvedic. Una din metodele cele mai cunoscute, care are şi aplicaţii terapeutice în tratarea bolilor sistemului nervos şi nu numai, este Shirodhara, aplicaţia de ulei cald macerat cu plante, la nivelul capului. Am recomandat-o de multe ori la pacienţi care nu puteau să doarmă sau erau foarte stresaţi, iar rezultatele au fost foarte rapide. Fireşte că procedura se poate combina şi cu alte metode specifice medicinei Ayurveda, în funcţie de problemele pe care le are fiecare persoană în parte.

După cum vedeţi, există o multitudine de posibilităţi, alternative mersului la psiholog sau psihiatru, la care putem recurge pentru relaxarea după o perioadă extrem de stresantă.

 

Dr. Cristina Pavel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *