Dr. Mihaela Diculescu, medic specialist Medicină de Familie, atestat Apifitoterapie, Acupunctură

Parodontoza este o boală determinată de prezența bacteriilor în cavitatea bucală și în special în spațiul dintre dinte și gingie. Această infecție afectează toate țesuturile care au rol de suport pentru dinți și duce în final la pierderea dinților sănătoși, ceea ce conduce la deteriorarea stării generale de sănătate.

Un studiu realizat în 2019 la Facultatea de Stomatologie a Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara a arătat că 68,3% dintre românii investigați aveau parodontoză, 11,4% dintre pacienți având forma agresivă de boală. Dacă ne gândim la probabilitatea de a ne pierde dinți sănătoși, din perspectiva acestor cifre, ne dăm sema  că măsurile preventive sunt cu adevărat importante.

Sper totuși că în populația generală aceste procente sunt mult mai mici, acest studiu fiind totuși realizat pe un grup de pacienți care aveau probleme stomatologice.

Parodontoza debutează cu o ”banală” gingivită care trece de foarte multe ori neobservată deoarece este foarte săracă în simptome. În afară de sângerările gingivale și mirosul neplăcut al gurii nu avem alte motive să ne prezentăm la medic.

În situația în care apare parodontoza osul alveolar din jurul dintelui se regenerează mai greu decât în mod obișnuit și se dezvoltă mai lent în timp. Spațiul din gingie rămas liber după pierderea osului se lărgește și devin un ”culcuș” foarte primitor pentru bacteriile din gură care se lipesc de suprafața dintelui și se înmulțesc mai mult decât normal determinând apariția unei reacții inflamatorii puternice.

O gură sănătoasă este colonizată de sute de specii de bacterii cele mai multe nefiind periculoase.

În anumite condiții însă – igienă orală deficitară, prezența unei inflamații generale în corp, deficitul de minerale și vitamine, alte boli asociate, aceste bacterii încep să se înmulțească și formează la baza dintelui o placă dăunătoare care se consituie într-un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea și înmulțirea altor bacterii, mai puțin ”prietenoase” cu organismul nostru.

În condițiile unei igiene orale deficitare mineralele și resturile alimentare care se depun la baza dintelui formează tartrul care favorizează la rândul său înmulțirea bacteriilor ceea ce va stimula și mai mult inflamația gingivală agravând problema.

Factorii care favorizează apariția parodontozei sunt lipsa educației, igiena orală deficitară sau absentă, fumatul, diabetul zaharat etc.

Primul pas în tratamentul parodontozei este eliminarea pe cât posibil a factorilor de risc.

Cu cât educația în acest sens începe la o vârstă mai mică și este mai corectă cu atât avem șanse mai mari ca incidența parodontozei în populația generală să scadă iar tratarea acesteia să înceapă într-un stadiu incipient. Asta înseamnă periaj dentar corect realizat de două ori pe zi și control stomatologic la 6 luni.

Tratamentul naturist al parodontozei

 

Acupunctura

Parte integrantă a străvechii medicini chineze acupunctura este de foarte mare ajutor în tratarea parodontozei. Ținând cont de perioada îndelungată de evoluție a parodontozei este necesar ca și tratamentul prin acupunctură să se realizeze cu consecvență pe perioada necesară de timp pentru susținerea procesului de vindecare și asocierea acupuncturii cu alte metode de tratament alternativ pentru accelerarea vindecării parodontozei.

Terapia cu lumina polarizată

BIOPTRONUL este un dispozitiv ce emite lumină polarizată. Acest tip de lumină pătrunde profund în țesuturi favorizând și accelerând procesul de vindecare al gingiei. Terapia cu lumina polarizată se poate aplica de sine stătătoare sau asociat cu tratamentul prin acupunctură de care persoanele ce suferă de parodontoză pot beneficia din plin.

 Terapia cu lipitori

Efectele vindecătoare ale hirudoterapiei (terapia cu lipitori) sunt bine cunoscute. Lipitorile extrag toxinele din zona pe care sunt aplicate introducînd substanțe regeneratoare ce vor vindeca profund zona tratată. Pe zona gingiilor se folosesc lipitori mici, pentru perioade scurte de timp aproximativ 10-15 minute. Efectul de regenerare a gingiei este spectaculos mai ales dacă se asociază și tratament fitoterapeutic anti-parodontoză.

Cura cu ulei dimineața

Dimineața, imediat după trezire, luăm în gură o lingură de ulei presat la rece (ulei de măsline, de cocos sau de susan) și o plimbăm prin gură 15-20 de minute, trăgând-o și împingând-o printre dinți, mestecând-o și plimbând-o dintr-o parte în alta a gurii. După câteva minute vom începe să salivăm si poate fi necesar să scuipăm din când în când deoarece cantitatea de ulei din gură poate crește foarte mult. Este strict interzis să înghițim uleiul deoarece acesta este plin de bacterii și substanțe dăunătoare pe care organismul le elimină în uleiul din gură, la sfârșitul realizării tehncii acesta devenind foarte toxic. Pe măsură ce înaintăm în realizarea tehnicii uleiul va începe să se albească și să devină mai subțire. Ideal este să încheiem tehnica atunci când uleiul devine alb ca laptele și foarte apos. La sfârșitul tehnicii uleiul se scuipă integral iar după aceea este necesar să clătim bine gura cu apă caldă și să ne spălăm pe dinți.

Dacă la încheierea tehnicii uleiul este galben și uleios înseamnă că e bine să repetăm tehnica și să o realizăm într-un timp mai lung.

Această cură este de fapt o tehnică de detoxifiere cu efecte extraordinare. Din vasele limfatice de la nivelul gurii trec în uleiul din gură toxinele solubile în grăsimi. Cu cât realizăm această tehnică mai multe zile la rând și pe o durată mai mare zilnic cu atât efectele sale de detoxifiere vor fi mai mari. În afară de efectele generale (ameliorarea durerilor de cap, a tromboflebitei, problemelor cardiace, bolilor ginecologice, renale, articulare), efectele pe care această tehnică de purificare le are la nivelul gurii sunt extraordinare:

-ameliorarea parodontozei

-albirea dinților

-refacerea smalțului dentar

-tonifierea și refacerea gingiilor

-vindecarea infecțiilor de la nivelul gurii

-reîmprospătarea respirației

Masajul gingival

Se realizează cu mâna curată, prin mișcări circulare de apăsare ușoară care se realizează cu degetul pe gingie. Tragem ușor gingia peste dinte prin mișcări ușoare de tracțiune fără să tragem de dinte. Acest tip de masaj are rolul de a stimula circulația sângelui în gingie favorizând vindecarea și refacerea acesteia.

Terapia cu argilă

Argila are efecte antiseptice, antiiflamatoare și anticongestive care ne pot ajuta foarte mult în tratarea parodontozei, cu excepția cazurilor în care gingia sângerează. Aplicarea unei paste din argilă și apă pe gingie pe perioade cât mai lungi posibile accelerează foarte mult procesul de regenerare și vindecare a gingiei.

Terapia cu remedii naturiste

Flora românească este foarte bogată în plante ce pot fi folosite în tratarea parodontozei. Aceste pot fi administrate sub formă de pulbere administrată sub limbă, sub formă de tinctură pe care o vom lua diluată în apă sau sub formă de ulei preparat în casă cu care să ne facem masaj ușor pe gingii de -2 ori pe zi.

Printre aceste plante, accesibile nouă tuturor, se numără: coada calului (Equisetum arvense), coada șoricelului (Achillea millefolium), mușețelul (Matricaria chamomilla), rostopasca (Chelidonium majus), scoarța de stejar (Quercus rubus), sulfina (Melilotus officinalis), levănțica (Lavanda officinalis), trandafirul (Rosa damascena).

Aceste plante, pentru a enumera doar câteva dintre ele, preparate în amestec sub formă de pulbere pot fi adminstrate intern de 3 ori pe zi, înainte de masă sau pot fi folosite sub formă de pastă preparată cu apă care se aplică direct pe gingie și se păstrează pe gingie pentru 15-20 de minute la fiecare aplicare după care se scuipă și se aruncă.

   Extractul glicerinat de propolis – este extrem de eficient în parodontoză, chiar în aplicare locală, având efecte multiple de vindecare a acestei afecțiuni: propolisul este antibacterian, antiviral, antifungic, antioxidant, analgezic, cicatrizant, regenerator al mucoasei bucale, anestezic, antiinflamator si stimulent.

Dispozitivele cu pulverizator permit aplicarea unui strat uniform de propolis pe gingie cu puternic efect antiseptic și cicatrizant local.

   Tinctura de propolis în administrare internă minim 3 luni are efecte remarcabile de stimulare a imunității luptând eficient împotriva infecțiilor. În cazul parodontozei tratamentul cu tinctură de propolis este necesar să fie mai lung, minim 6 luni pentru ca acest remediu excepțional să pătrundă în gingie și să vindece infecția de la acest nivel.

   Aloe Vera gel – util atât în administrare internă cât și pentru spălături bucale. Are o acțiune intensă și rapidă de regenerare a gingiei.

   Antiinflamin capsule și Boswelia capsule în administrare internă, câte 1 capsulă de 3 ori pe zi, înainte de masă. Ambele remedii au efect de combatere a sindromului inflamator cronic atât la nivel general cât și local.

   Vitamina C naturală – este un remediu excepțional ce favorizează refacerea și regenerarea tuturor țesuturilor corpului. Gingiile sunt țesuturi cu o circulație sangvină extrem de bogată și beneficiază la maxim de efectele vindecătoare ale vitaminei C care determină creșterea imunității  generale și locale, vindecarea infecției gingivale, refacerea mucoasei bucale.

   Regenerare oase capsule -este un remediu ce crește calitatea țesutului osos de la nivelul dinților și a osului alveolar crescând durata de viață a acestora.

   Pasta de dinți paradontal Plus – Pastă de dinți pentru combaterea parodontozei pe bază de argint coloidal, propolis și argilă specială. Are efect de tonifiere și regenerare a gingiilor, împrospătează și igienizează cavitatea bucală

   Pasta de dinți Fitoparadont – Pastă de dinţi pe bază de argint coloidal și argilă specială, 100% naturală, fără chimicale. Are un bun efect de combatere a parodontozei, de protecţie a gingiilor şi de prevenire a sângerărilor gingivale. Remineralizează dinţii, întăreşte smalţul, împrospătează şi igienizează cavitatea bucală și ajută la albirea dinţilor.

Produse asociate

Extractul glicerinat de propolis

Tinctura de propolis

Aloe Vera gel

Antiinflamin capsule

Boswellia capsule

Vitamina C naturală

Regenerare oase capsule

Pasta de dinți paradontal Plus

Pasta de dinți Fitoparadont

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *