O parte din bolile neurologice, mai ales dintre cele degenerative, sunt greu de tratat prin mijloacele medicinei actuale. Orice demers din medicina alternativă care dă rezultate clinice bune se poate dovedi, mai ales în asemenea situaţii, binevenit. În acest context, sistemul medical milenar Ayurveda vine cu descrierea unor mecanisme fiziopatologice simple şi cu soluţii inteligente ce pot aduce îmbunătăţiri pacienţilor neurologici. Menţionăm faptul că descrierile se referă la un context general legat de diagnostic, însă adaptarea tratamentului la fiecare caz în parte se face după un studiu atent al situaţiei particulare a pacientului pe care îl avem în faţă.
Mai întâi, sistemul nervos este considerat în Ayurveda ca fiind responsabil de o formă importantă de mişcare (fizică, dar şi informaţională), ce este pusă în corelaţie, astfel, cu elementul Aer. Orice perturbare care ar putea apare în buna funcţionre neuronală implică, aşadar, reechilibrarea a tot ceea ce ţine de elementul Aer, la pacientul în cauză.
Excesul elementului Aer în sistemul nervos poate lua multe forme, care se pot pune în corespondenţă cu unele boli neurologice descrise în medicina modernă. De exemplu, pot apare tulburări în percepţiile senzoriale (diminuarea văzului, auzului sau a altor simţuri; sau amorţeli-furnicături cu diverse localizări corporale – echivalent cu diagnosticul de polineuropatie senzitivă). Excesul de Aer (de exemplu, expunerea la vânt, frig sau curent), duce la tulburări şi mai serioase, care afectează zonele active, motorii: spasme, crampe, convulsii, scăderea până la dispariţie a forţei musculare).
Convulsiile sunt mişcări necontrolate ale unor segmente corporale, ce apar intermitent. Uneori, când ele apar, este perturbată şi starea de conştienţă. Ele semnifică o afectare mai serioasă şi greu de influenţat terapeutic. Se consideră că manifestările mai grave pot fi curabile dacă sunt tratate cât mai aproape de instalarea bolii şi de debutul simptomelor, iar pacientul are o constituţie puternică. Durerile ce pot afecta un anumit nerv (lombosciatica, nevralgia dentară, nevralgiile de trigemen) şi care îmbracă diferite forme, se înscriu tot în categoria perturbărilor Aerului. Un element particular, specific reţetelor ayurvedice, este blândeţea lor; astfel, pentru preparate de uz intern (chiar şi pentru masaje, cataplasme sau clisme), se folosesc combinaţii alimentare (de exemplu, orez cu lapte sau ghee), ce ar putea fi şi înghiţite. Aceasta face ca absorbţia cutanată a produselor să se facă mult mai bine, fără impedimente, şi creează chiar un sentiment de bunăstare şi de răsfăţ – cui nu i-ar place să fie tratat prin aplicaţii extern de produse alimentare, în locul unor medicamente chimice, care pot fi uneori greu de suportat? De exemplu, pentru atrofii musculare ale membrelor, se face masaj cu un preparat alimentar special, ce conţine amestec de orez cu lapte. Preparatele alimentare de uz intern se fac conform prescripţiilor tradiţionale ayurvedice şi vizează corectarea deficitului motor sau senzorial, prin aducerea calităţilor complementare: căldură, hidratare, relaxare, hrănire.
Chiar şi manifestări particulare, ce afectează zona inferioară a corpului (sfincterul anal şi urinar), apărute în cadrul unor boli neurologice, se tratează în Ayurveda, ca şi afectările cerebrale – prin măsuri ce hrănesc, calmează şi încălzesc nervii suprasolicitaţi. Paraliziile faciale sau traumatismele nervilor periferici, de exemplu, se tratează prin aplicaţii de căldură locală (saună facială umedă) şi cataplasme cu plante puternic dezobstruante, preparate într-un substrat uleios. Se pot folosi pentru preparatele de uz local, plante româneşti cu caracteristici asemănătoare celor de import, sau chiar plante specifice medicinei Ayurveda: piper, ghimbir, brahmi, ashwagandha etc. De multe ori, se asociază baia de ulei a capului (Shirodhara) sau o baie de ulei locală.
Un tip special de dezechilibre nervoase sunt cele care implică dependenţele (de alcool, tutun sau droguri). Aceste tulburări sunt caracterizate prin lipsa unei percepţii obiective şi corecte (pacientul nu îşi mai dă seama că ceva nu e în regulă cu el şi că a devenit dependent de substanţa pe care o foloseşte). Uneori, plantele tonice nervoase (mai ales brahmi, ashwagandha sau gotu kola) pot reduce nevoia imperioasă de substanţă care a produs addicţia. Pentru stimularea eliminării de substanţe şi reziduuri toxice de la nivelul sistemului nervos, se pot folosi plante cu efecte strănutătoare.
Sincopele (pierderile temporare de cunoştinţă) se tratează în Ayurveda cu remedii reci aplicate pe zona capului, precum şi cu uleiuri esenţiale şi sucuri proaspete de frute (struguri, rodii) şi cu preparate uleioase ce conşin, de multe ori, haritaki (fructul necopt al arborelui Terminalia chebula, considerat remediu de bază în problemele legate de perturbarea Aerului).
Pentru bolile demielinizante (ex. scleroză multiplă) se folosesc intern şi extern, plante cu acţiune trofică nervoasă şi imunostimulatoare (de exemplu, seminţe şi ulei de susan), dar şi preparate cu cenuşi alchimice de Aur (se pot înlocui cu Aur coloidal, mai uşor de procurat).
Putem vedea cu uşurinţă, în lista de mai sus, faptul că bolnavii neurologici pot fi ajutaţi, pe cale naturală, cu preparate şi reţete ce conţin plante şi alimente. În Clinica Steaua Divină au putut fi trataţi cu succes, unii pacienţi neurologici cu forme grave ale bolii lor, la care tratamentele anterioare, scumpe şi sofisticate, nu dăduseră rezultat. Uneoori s-au asociat la terapiile ayurvedice, proceduri locale precum cele de api-punctură (infiltraţii cu preparate ce conţin venin de albine), efectele asocierii fiind mult aplificate în sens pozitiv.
Vă invităm să ne treceţi pragul, dacă vă confruntaţi cu perspectiva unor probleme neurologice la care nu găsişi deocamdată rezolvare. Ayurveda va stimula mecanismele naturale de autoreglare şi va putea face posibilă recuperarea şi restabilirea rapidă a sănătăţii.
Dr. Cristina Pavel
Specialist medicină de familie, apiterapie-fitoterapie-aromaterapie, acupunctură, homeopatie