Adolescenţa este o etapă a vieţii caracterizată în principal de fenomene de creştere şi dezvoltare, în care începe să se cristalizeze personalitatea, se caută modele de comportament, tinerii simt nevoia să formeze colectivităţi bazate pe afinităţi. Această vârstă se suprapune peste o perioadă de eforturi intelectuale intense, necesare trecerii unor examene şcolare. Care ar fi, deci, posibilele probleme de sănătate cu care se poate confrunta elevul de gimnaziu şi liceu şi cum le-am putea preveni sau trata fără ajutorul medicamentelor?

În primul rand, nevoile nutriţionale la această vârstă sunt crescute, tinerii fac sport şi sunt activi; aşadar, pentru a nu apare carenţe, este necesar un aport suficient de hrană, vitamine, minerale. Pe lângă alimentaţia complexă şi completă, indicat să fie cât mai sănătoasă, este bine să se adauge suplimente nutritive energizante şi vitaminizante. Produsele apicole sunt, ca întotdeauna, la loc de cinste. În primul rând, se recomandă polenul, în doze de 2-3 linguriţe pe zi, sau păstura, în cazul în care polenul nu este tolerat. Pentru cei sensibili sau care răcesc mai des, administrarea de lăptişor de matcă crud, în doze de 1-2 linguriţe zilnic, 10 zile pe lună, poate preveni îmbolnăvirile, deoarece va creşte imunitatea. Desigur, este bine să nu se consume alimente de la fast-food, ci hrană cât mai proaspătă, crudităţi de sezon – vara; sau alimente conservate, preparate în casă (pentru că ştim ce am pus în ele!) – iarna. Conservarea prin deshidratare blândă sau congelare, la fel ca şi consumul alimentelor preparate termic blând, la abur, reprezintă alternative sănătoase, care păstrează toţi nutrienţii.

Pentru adolescenţii care preferă remediile gata preparate, le recomandăm energizantele de tip Antioxiplant în miere sau Vitalizant-energizant, în ambele variante, de copii şi de adulţi.

Pentru cei care au probleme hormonale, manifestate prin acnee, prima măsură care trebuie luată este corectarea alimentaţiei şi evitarea tuturor alimentelor nesănătoase. Într-o primă fază, indiferent de rezultatul analizelor de laborator, se poate face o cură cu sucuri proaspete de fructe şi legume. La aceasta se va adăuga, desigur, o reţetă de plante alese în funcţie de specificul persoanei. Aceste măsuri sunt valabile şi în cazul în care este vorba de alergii sau intoleranţe alimentare.

La această vârstă, excesele alimentare nesănătoase, cum ar fi dulciurile, sticks-urile, cartofii prăjiţi, pot conduce la obezitate, de aceea adolescentul ar trebui să aibă la îndemână, dacă are activitate intensă şi apetit crescut, siropuri naturale cu miere şi amestecuri cu alune, migdale, nuci. Ar fi excelent dacă s-ar evita consumuol de zahăr alb, înlocuindu-l cu miere sau fructe dulci. Acest fapt ar putea preveni şi apariţia cariilor sau a altor probleme dentare.
Această vârstă mai poate fi caracterizată de tentaţii, cum ar fi în special fumatul, dar uneori şi consumul de băuturi tari, mai ales din dorinţa de a îi imita pe cei mari. La acestea s-a adăugat în ultimul deceniu, şi pericolele consumului de droguri, şi chiar pericolele legate de viaţa sexuală începută precoce, care pot avea mai târziu urmări greu de îndepărtat. Desigur că, în această direcţie, părinţii trebuie să fie extrem de atenţi şi să îl oprească pe copil, înainte de a fi prea târziu. Pentru a se lăsa de fumat, adolescenţii supuşi acestui viciu pot recurge la ajutorul unor plante medicinale sau al unor suplimente preparate din ele, cum ar fi, de exemplu, Tabacstop sau Tabacprotect.
De asemenea, trebuie acordată o mare atenţie prevenirii instalării dependenţei de tehnologie (televizor, calculator, telefon mobil, tabletă), pentru că acestea pot afecta extrem de negativ dezvoltarea neuro-psihică şi sănătatea în general. Ochii, urechile, coloana vertebrală şi sistemul nervos sunt cele mai sensibile organe, la acţiunea radiaţiilor electromagnetice emise de aceste aparate. Adolescenţii nu trebuie să rămână ore în şir, nedezlipiţi de aparate, ci trebuie să iasă în aer liber şi să facă mişcare.
Pentru tulburările menstruale, care pot fi uneori foarte supărătoare, există remedii din plante, simple şi eficiente, precum tinctura sau capsulele Menstrofit. Nu este nevoie de recurgerea la anticoncepţionale. Chiar şi dacă apar chisturi de ovar, ele se pot trata cu ajutorul plantelor.
Atmosfera familială de susţinere şi protecţie este esenţială la aceată vârstă, deoarece este un factor de echilibru psihic. Părinţii ar trebui să îi ofere copilului, modele adevărate, care să îl ajute în formare. Să nu uităm că modelul cuplului părinţilor tinde să considerat măsura normalităţii şi apoi să fie reprodus în viaţa adultă, de către copilul care creşte. Respectul care trebuie să existe între sexe, asumarea genului cu toate caracteristicile sale, pot preveni eventualele tendinţe la devieri de orientare sexuală, din ce în ce mai “la modă” azi, din păcate.

Adolescenţii îşi doresc să exploreze lumea, aşadar, trebuie să le oferim o lume plină de modele adevărate (persoane demne de urmat, cu realizări în domeniul artistic, ştiinţific sau spiritual), care să le creeze încredere în viaţă, nu nesiguranţă, frustrare, aroganţă.

Dacă există suprasolicitare intelectuală în perioadele de învăţare intensivă, acestea trebuie alternate cu momente de relaxare şi detensionare, care să cuprindă exerciţii fizice cu efort moderat, sau terapii precum masaj, muzicoterapie de relaxare, EFT, acupunctură sau bowtech. Masajul poate fi realizat în mai multe variante, şi se poate asocia cu terapii ayurvedice, de exemplu, cu Shirodhara, terapie extrem de relaxantă şi plăcută.

Pentru cei care au avut încă din copilărie, probleme persistente în sfera ORL (rinite, amigdalite, polipi), ar trebui tratată în primul rând infecţia cu streptococ, dacă este prezentă, iar apoi se pot adminsitra amestecuri de plante sau Tinctură de propolis, sau se pot face terapii de tip Nasya, care curăţă foarte bine nasul, sinusurile şi faringele. Prin tratarea infecţiei cu streptococ se previn boli grave ce ar putea apare mai târziu, precum reumatismul sau afecţiuni ale inimii.

Trebuie acordată o mare importanţă şi măsurilor de igienă, pentru a feri adolescentul de probleme transmisibile uşor în colectivitate, precum hepatita sau tuberculoza. Oricum, obişnuinţa de a consuma periodic produse apicole menţine sistemul imun activ şi previne astfel îmbolnăvirile.

 

Dr. Cristina Pavel

Specialist medicină de familie, apiterapie-fitoterapie-aromaterapie, acupunctură, homeopatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *