Cu toate că mulţi evită să vorbească despre zona anusului şi rectului, ea este o zonă importantă a corpului, de care trebuie să avem grijă, ca şi de restul corpului. Este adevărat că unele persoane se jenează să facă clisme sau să administreze remedii pe această „cale din dos”, cu toate că, în acest fel, starea lor de sănătate s-ar putea îmbunătăţi foarte mult.
În privinţa igienei acestei zone, cred că aproape toată lumea ştie că e preferabil ca, după folosirea toaletei, mai degrabă să ne spălăm, decât să folosim doar hârtia igienică. În această direcţie, chiar şi toaletele ar merita modernizate. În Turcia, de exemplu, când foloseşti toaleta (nu cea turcească, ci cea care are vas de WC), ai posibilitatea să te şi speli, iar în Coreea şi Japonia, toaletele sunt la fel de confortabile ca şi un fotoliu: colacul poate fi încălzit, ai vreo 3 posibilităţi de spălare, muzică, plus ventilare cu aer cald pentru uscare… Un asemenea vas de WC are însă, din păcate, în România, un preţ prohibitiv, deşi în Est, el este ceva foarte obişnuit.
De ce este atât de importantă această zonă? Pentru că ea e foarte strâns legată de eliminarea reziduurilor, a deşeurilor rezultate în urma digestiei, dar are şi o funcţie simbolică, de desprindere de tot ce nu ne mai este folositor. Persoanele foarte agitate, care ţin minte lucrurile negative din trecut, iartă greu, rămân fixate/ataşate de experienţe nefericite din trecut, sunt predispuse la probleme ale acestei zone.
Orice fiinţă vie este un sistem deschis, în care hrana, energia, informaţia, intră, este procesată/asimilată, iar apoi urmează faza de selecţie, separare de ceea ce este toxic, rezidual şi eliminarea acestor deşeuri. Dacă această etapă nu se realizează corespunzător, ajungem să ne auto-intoxicăm şi să re-circulăm toxine fizice sau psiho-emoţionale. Iată de ce, medicina tradiţională chineză consideră că domeniul de acţiune al Meridianului Intestin Gros este extrem de important, acest meridian energetic fiind implicat în apărarea corpului contra infecţiilor şi bolilor grave.
Reechilibrarea activităţii acestui meridian, prin acupunctură, presopunctură, exerciţii psiho-somatice sau produse naturiste (cum ar fi tinctura sau capsulele Meridian Intestin Gros) ne poate proteja de foarte multe neajunsuri. Chiar dacă nu avem probleme cu constipaţia sau hemoroizii, este bine, mai ales dacă avem o muncă sedentară, să realizăm aceste metode de reechilibrare, pentru a preveni instalarea bolilor ano-rectale.
În medicina Ayurveda, atât intestinul gros, cât şi rectul şi anusul, reprezintă zone foarte importante, la nivelul cărora poate fi influenţată funcţionarea întregului organism. Regiunea este foarte bogată în terminaţii nervoase; de aceea, pe cale ano-rectală se pot administra atât terapii cu efecte de detoxifiere, cât şi unele care să influenţeze direct sistemul nervos (terapii calmante sau nutritive). Aceste terapii (numite generic Basti, în medicina Ayurveda) se recomandă în probleme digestive, urinare, genitale (care ţin de afectarea zonei de vecinătate), dar şi articulare, neurologice sau psiho-emoţionale. Există chiar şi situaţii în care persoane foarte slăbite sau stresate pot beneficia de pe urma unor băi de şezut sau micro-clisme, realizate cu preparate din plante, realizate după criterii ayurvedice.
Pentru tonifierea zonei, este foarte bine să realizăm periodic, exerciţii de contracţie şi relaxare a musculaturii locale. Cu vârsta, musculatura noastră îşi pierde tonusul, iar acest lucru este valabil inclusiv pentru muşchii sfincterieni; de aceea, aceste exerciţii musculare sunt binevenite, chiar dacă nu avem probleme la acest nivel.
Băile de şezut realizate periodic, dacă avem o anumită sensibilitate locală, previn instalarea bolilor mai grave. Trebuie evitată folosirea alimentelor iritante, a condimentelor puternice, dacă zona este sensibilă sau avem hemoroizi. Dacă scaunele sunt anormale sau avem deja o problemă inflamatorie la acest nivel, ar trebui urmat un tratament personalizat, care să includă amestecuri de plante administrate sublingual şi sub formă de macerat, dar şi clisme.
Dintre alimentele care ajută la reglarea tranzitului intestinal, dar îmbunătăţesc şi circulaţia locală, descongestionează zona şi tonifică pereţii vaselor de sânge, polenul apicol (mai ales cel proaspăt de păducel, iarbă neagră sau trandafir sălbatic) este o alegere excelentă. Cura ar trebui să dureze minim o lună, în care să se administreze zilnic 1-2 linguri. Se pot face şi microclisme cu 1-2 linguri de miere. Pentru o simplă îngrijire locală, dacă nu sunt probleme deosebite, este bine să utilizăm creme precum Calendulin (cu gălbenele şi tătăneasă), gălbenele cu propolis sau muguri de plop, iar dacă deja au apărut hemoroizi, crema Centellin sau Hemorlin.
Dr. Cristina Pavel
Specialist medicină de familie, apiterapie-fitoterapie-aromaterapie, acupunctură, homeopatie