Biblia ne spune: „La început a fost Cuvântul”, atrăgându-ne astfel atenţia asupra importanţei pe care o au sunetele şi cuvintele în orice act creator. Cu toate că trăim într-un univers plin de sunete, suntem făcuţi să auzim doar o mică parte, pe care o putem percepe cu simţurile noastre limitate. Acest fapt este totodată şi o protecţie pentru noi. Urechea umană poate auzi sunete cu frecvenţe cuprinse între 20 şi 20 KHz. Cu vârsta, auzul diminuează şi nu mai putem auzi sunetele cu frecvenţe înalte, pe care le aud copiii sau tinerii.
În afara gamei de frecvenţe audibile de către urechea umană, există o mulţime de sunete pe care nu le putem percepe, dar pe care le folosim în diverse domenii, inclusiv în scop medical. Toate sunt studiate de ştiinţa numită acustică. Sunetele cu frecvenţe mai mici de 20 Hz se numesc infrasunete, iar cele peste 20 KHz se numesc ultrasunete (şi au durată de obicei mai mică decât sunetele obişnuite). Multe animale (lilieci, câini, pisici, delfini, şoareci) pot auzi ultrasunete. De exemplu, liliacul aude ultrasunete cu frecvenţe mai mari de 100 KHz, care îl ajută să se orienteze în timpul zborului şi să îşi perceapă poziţia în spaţiu. Acelaşi principiu (emiterea de ultrasunete pentru a percepe poziţia obiectelor) este folosit în realizarea echografiilor (denumite şi ultrasonografii), utilizate azi pe scară largă în medicină.
Multe dispozitive medicale folosesc ultrasunetele. De exemplu, aparatele de fizioterapie folosesc ultrasunete cu frecvenţe cuprinse între 800-1000 KHz. Ele au mai multe efecte asupra corpului uman: de încălzire, stimulare a circulaţiei, favorizare a relaxării musculare, de îndepărtare a durerii.
Alt dispozitiv medical folosit este cel de ultrasonoforeză, fenomen prin care, sub acţiunea ultrasunetelor, substanţele cu potenţial terapeutic pătrund prin piele şi ajung la ţesuturi. (În medicina alternativă, veninul de albine se poate utiliza în acest mod blând, mai uşor de suportat decât o înţepătură de ac.)
Există şi aparate de aerosoli (nebulizatoare) care funcţionează cu ultrasunete. Acelaşi principiu (vaporizare cu ultrasunete) este utilizat şi la unele lămpi de aromaterapie, alternative la cele clasice, care încălzesc până la volatilizare uleiul esenţial diluat în apă, utilizând flacăra unei lumânări, puse sub vasul cu lichid.
Ştiaţi că undele acustice aplicate asupra unui lichid pot produce şi lumină de intensitate slabă? Este un fenomen cunoscut sub numele de sonoluminiscenţă şi apare într-un lichid supus acţiunii ultrasunetelor, împreună cu formarea unor bule de gaz.
Poate aţi auzit şi de teoria construcţiei piramidelor din Egipt, prin tehnologii bazate pe utilizarea sunetelor…
Cercetătorii ruşi, coordonaţi de Piotr Garyaev, au studiat modul cum răspunde ADN-ul fiinţelor vii la stimularea cu vibraţii. Ei au observat că pot transfera, cu ajutorul vibraţiilor (frecvenţelor) sonore, informaţia din ADN. Au putut astfel să transfere ADN de broască în genomul embrionilor de salamandră.
Cercetătorii americani conduşi de Luc Montagnier, laureat al Premiului Nobel pentru medicină în 2008, au descoperit că unele secvenţe de ADN viral sau bacterian pot produce unde electromagnetice de foarte joasă frecvenţă (ULF 500−3000 Hz) în culturi de microorganisme sau în soluţii apoase foarte diluate (cum ar fi plasma oamenilor infectaţi cu acele virusuri sau bacterii). Aceste unde pot fi depistate cu anumite aparate şi pot fi utilizate pe post de „amprentă diagnostică” a prezenţei unui microb în corp. Echipa lui Luc Montagnier urmăreşte să dezvolte, pornind de la aceste observaţii, modalităţi cât mai fine de depistare a prezenţei unor infecţii virale sau bacteriene în corpul uman.
Echipa americană a mai observat însă şi alte lucruri interesante. S-au depistat anumite semnale electro-magnetice şi în ADN-ul persoanelor cu boli cronice precum boala Parkinson, scleroza multiplă, neuropatii, demenţa Alzheimer, poliatrita reumatoidă, boala Lyme. Dacă la unele din aceste boli, se acceptă în prezent cauzalitatea infecţioasă, în restul bolilor citate, nu avem deocamdată o explicaţie ştiinţifică riguroasă a acestui fenomen. Totuşi, aprofundarea studiului privind semnalele acustice care apar în unele boli cronice şi/sau infecţioase ne conduce tot mai mult spre ideea de rezonanţă, care a stat la baza inventării dispozitivelor de diagnostic şi reechilibrare energetică, numite „aparate de biorezonanţă”.
Această nouă direcţie de aplicare ştiinţifică a vibraţiilor acustice în medicină, ne aminteşte de inventatorul american Royal Raymond Rife (1888-1971), care folosea un generator de unde având anumite frecvenţe, pentru a elimina microorganisme dăunătoare din corp. Rife este autorul unei liste de frecvenţe de rezonanţă care pot trata anumite boli.
În zilele noastre, scopul cercetării ar fi utilizarea frecvenţelor de undă ca să ne ajute la depistarea precoce şi eliminarea agenţilor infecţioşi prezenţi în corp. Şi de ce, dacă îndepărtăm azi câinii şi sobolanii cu ajutorul dispozitivelor cu ultrasunete, să nu credem că e posibil să facem acelaşi lucru, pe viitor, şi cu agenţii infecţioşi periculoşi?
Toate aceste observaţii întăresc ideea că sunetele sau vibraţiile acustice din afara spectrului audibil cu urechea umană, s-ar putea dovedi, în viitor, baza tratamentelor medicale anti-infecţioase şi anti-boli cronice. Până atunci, amintiţi-vă că audiţia unei compoziţii muzicale armonioase şi echilibrate, ne poate trata, imediat, creierul suprasolicitat sau psihicul tulburat de emoţii necontrolate.
Model de table cu frecvenţe Rife
Dr. Cristina Pavel
Specialist medicină de familie, apiterapie-fitoterapie-aromaterapie, acupunctură, homeopatie
Bibliografie selectivă:
- L. Montagnier, J. Aissa, E. Del Giudice, C. Lavallee, A Tedeschi, G. Vitiello – DNA waves and water – 2010