Sistemul nervos poate fi comparat cu o reţea de calculatoare foarte bine pusă la punct, conectate la un server. Buna sa funcţionare depinde de performanţa calculatoarelor care o compun, de prezenţa curentului electric ce alimentează reţeaua, de internetul ce permite transferul rapid al datelor. În această analogie, circulaţia optimă a sângelui, care alimentează toate structurile nervoase, hrănindu-le cu tot ce e necesar pentru funcţionarea lor, poate fi comparată cu curentul electric ce alimentează tot sistemul; serverul este sistemul nervos central, unde se centralizează toate datele venite din periferie. Transmiterea extrem de rapidă a unui influx nervos, de la un nerv periferic până la nivelul creierului, poate fi comparată cu funcţionarea optimă a reţelei rapide de internet, ce asigură transferul de date. În fine, hrănirea cu nutrienţi şi prevenirea îmbătrânirii structurilor nervoase pot fi comparate cu lucrările de întreţinere şi depanare ale fiecărui calculator.

Cu alte cuvinte, atunci când avem o problemă de sănătate neurologică, trebuie să vedem dacă ea provine de la o defecţiune localizată într-un loc precis (nerv periferic sau zonă din creier), să vedem cum funcţionează acea zonă şi de ce au apărut problemele, sau să vedem dacă nu cumva este o eroare de transmitere a informaţiei (având ca substrat o pierdere a mielinei din teaca axonală), ori o lipsă de alimentare cu sânge a zonei cu probleme. Astfel încât, în funcţie de cauza problemei, ea poate fi tratată de medici neurologi (ce tratează farmacologic, „de la distanţă”), neurochirurgi (care „merg la faţa locului şi depanează”), medici internişti (dacă e o boală metabolică, un diabet etc.), de ORL-işti sau oftalmologi (câand sunt afectate zonele corespunzătoare specialităţii lor), de oncologi sau specialişti în recuperare medicală, după caz.

Ce poate face fitoterapia în cazul problemelor neurologice? La fel ca şi în alte boli, ea intervine blând, aducând la normal unele funcţii perturbate. Există numeroase plante care asigură o bună circulaţie şi fluiditate a sângelui, ce pot fi adăugate în tratament. De exemplu, produsele care conţin Ginkgo biloba (capsule sau tinctură), sau plantele din compoziţia tincturii Meridian Stăpânul-Inimii, plantele cu rol antioxidant din capsulele Antioxidant sau amestecul în miere cu acelaşi nume. Pentru scăderea colesterolului, când acesta depăşeşte cu mult valorile normale (şi e responsabil de îmbătrânirea precoce a creierului) se pot folosi plante hipocolesterolemiante, precum anghinarea sau frunzele de măslin. Şi ginseng-ul chinezesc conţine substanţe cu efect de reglare a nivelului de lipide, şi are, în plus, o acţiune bună de adaptare a organismului la stres. Putem folosi extracte de păducel (frunze sau fructe) şi de rozmarin (acesta din urmă, cu precauţie în caz de hipertensiune). De asemenea, există multe plante tradiţionale ayurvedice care se pot asocia unui tratament neurologic. Un astfel de exemplu este renumita plantă gotu kola (Centella asiatica), ce are un efect tonic vascular foarte bun.

Un element asupra căruia aş vrea să atrag în mod special atenţia, este necesitatea de a renunţa, atunci când se începe tratamentul alternativ, la toate substanţele toxice care pot afecta sistemul nervos. Consumul de alcool şi fumatul, consumul de dulciuri nesănătoase sau sucuri colorate artficial, din comerţ, ar trebui să dispară cât mai repede din obişnuinţele noastre. Aceste substanţe împiedică tratamentul să îşi facă efectul, de aceea trebuie cât mai rapid îndepărtate din viaţa noastră. Dacă nu putem renunţa de bună voie, putem recurge la ajutoare precum suplimentele Tabacstop sau Alcoolstop, acolo unde este cazul.
Pentru hrănirea celulelor nervoase, este cel mai bine să asociem produse apicole la toate tratamentele neurologice. Atât polenul, cât şi lăptişorul de matcă au un efect bun de susţinere a funcţionării neuronale, ele conţinând aminoacizi şi acizi graşi nesaturaţi. Creierul nostru are mare nevoie de substanţe dulci naturale, el fiind primul care are de suferit dacă îi lipseşte glucoza. Aşadar, este bine să asociem în terapie, preparate naturale care conţin miere, cum ar fi, de exemplu, amestecurile nutritive Vitalizant-energizant sau siropurile cu miere, în special siropul de afine, coacăze negre sau cătină.
În cazul durerilor de cap sau al nevralgiilor, se pot asocia plante cu rol antiinflamator, cum ar fi creţuşca, mugurii de plop sau gheara-diavolului (Harpagophytum procumbens), prezente în capsulele Antiinflamin. La toate acestea se pot adăuga tincturile (Migrenstop sau Stimulent mental), ce se administrează cu apă, după mese.

Este bine să se facă şi un tratament extern, cu creme cu Harpagophytum sau uleiuri esenţiale, alese în funcţie de caz. În caz de vertij, se pot asocia la tratament extracte de ghimbir, cum ar fi de exemplu, siropul cu miere.

Pentru fenomenele de îmbătrânire a creierului, vom asocia plante cu conţinut bogat de vitamine şi minerale, tonice nervoase, anabolizante şi antistres – de exemplu, măceşe, cătină, urzică, ginseng siberian, ashwagandha, pe care le putem administra în ulei de cocos. În cazul în care avem o oboseală generalizată, se recomandă să folosim în cantităţi mici, plante amare şi condimente, cu efecte de stimulare. De exemplu, putem asocia pelin, ghinţură, ceai verde, nucşoară, ardei iute sau obligeană, dar în doze reduse la jumătate sau la un sfert din cele obişnuite. Pe lângă administrarea clasică, perseverentă, ar fi excelent dacă s-ar realiza simultan şi proceduri de tip Pancha Karma (mai ales procedura Shirodhara, care reechilibrează foarte mult creierul, sau Shasti Sali, masajul tonifiant al membrelor). Alte proceduri realizate periodic, precum tratamentele prin acupunctură sau venin de albine, pot contribui la diminuarea simptomelor, creşterea calităţii vieţii, şi chiar la vindecare..

Desigur că există multe boli neurologice la care schema de tratament cu plante trebuie individualizată şi modificată periodic, cum este cazul sclerozei multiple, distrofiilor musculare, polineuropatiilor ce apar în diferite sindroame metabolice, la care tratamentul trebuie să aibă în vedere şi tratarea cauzelor. O particularitate a tratamentelor alternative în neurologie este faptul că ele vor avea o durată mai lungă decât în cazul altor boli, mai ales dacă este o problemă veche, cronică şi la care nu există, deocamdată, nici un medicament cu efecte dovedite, care să ajute. Faptul că există unii bolnavi neurologici care răspund mai repede la tratamentele naturiste ne face să fim optimişti, pentru că, uneori, rezultatele pot apare surprinzător de rapid, dacă şi pacientul cooperează cu medicul.

 

Dr. Cristina Pavel

Specialist medicină de familie, apiterapie-fitoterapie-aromaterapie, acupunctură, homeopatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *