Lucrez de vreo zece ani cu pacienţi neurologici, din care unele cazuri sunt chiar disperate. Prin 2004 am participat la un simpozion organizat de pacienţii bolnavi de scleroză multiplă şi am făcut cunoştiinţă prima dată, în practică, cu acest tip de patologie. Atunci colega mea, Dr. Cristina Aoşan, azi membră în Comisia Permanentă de Apiterapie a APIMONDIA, a avut curajul să propună, la concurenţă cu un renumit profesor de neurologie, o alternativă terapeutică pentru aceşti bolnavi, bazată pe experienţele ei clinice pozitive. Ea tratase deja cu succes la acel moment un pacient tânăr, diagnosticat cu scleroză multiplă la debut. Domnul T., pe care am avut ocazia să-l şi cunosc, avusese simptome pe partea senzorială: amorţeli, furnicături, nu mai simţea bine cu degetele etc. După ce făcuse tratamentul recomandat de colega mea, tratament bazat în exclusivitate pe produse apicole, plante medicinale şi recomandări de dietă, simptomele i-au dispărut complet, iar RMN-ul a devenit complet “curat”. Ulterior, Dr. Cristina Aoşan a făcut o sinteză a experienţei sale clinice, arătând că acest caz nu este unul singular. O comunicare de peste 30 cazuri de scleroză multiplă cu ameliorări foarte mari sau vindecări, susţinută de Dr. Aoşan la un congres în străinatate, avea să facă înconjurul lumii.
Trebuie să vă spun că la congresele APIMONDIA, asemenea relatări sunt destul de rare. APIMONDIA este federaţia internaţională a asociaţiilor, firmelor şi instituţiilor care au legătură cu domeniul apiculturii, producerii şi comercializării produselor apicole şi apiterapiei. Experienţe clinice cu diverşi bolnavi mai sunt relatate de medici sau clinici din SUA, Egipt, Coreea de Sud sau Rusia, însă ei nu sunt prezenţi la toate aceste manifestări şi, bineînţeles, nu îşi dezvăluie toate secretele. În Siberia există un centru de apiterapie unde se tratează dependenţele de alcool şi droguri cu ajutorul apiterapiei.
România este pionieră în domeniul apiterapiei, deoarece este singura ţară din lume unde apiterapia este practicată de medici, aici funcţionând de peste 40 ani un Centru de apiterapie căruia i-a pus bazele Profesorul Viaceslav Harnaj, cel care a fost timp de 20 de ani preşedintele APIMONDIEI.
Am avut ocazia fericită să confirm experienţa colegei mele în privinţa pacienţilor neurologici. Nu ştiu cât de mult putem extrapola nişte rezultate clinice izolate, comunicări de cazuri vindecate, la o categorie întreagă de boli. Dar vă pot spune că apiterapia şi fitoterapia funcţionează, au rezultate la pacienţii neurologici, într-o măsură mai mică sau mai mare, depinzând de forma de boală şi de o mulţime de alţi factori.
Personal, la pacienţii cu scleroză multiplă am văzut rezultate de ameliorări clinice, remisii clinice complete sau chiar dispariţii de leziuni demielinizante. Rezultate cu adevărat spectaculoase se obţin însă, doar pe cazuri izolate, care urmează tratament naturist minim 6 luni. O asemenea răbdare, care presupune multă disciplină, schimbare a stilului de viaţă şi alimentaţie, este ceva mai greu de găsit în zilele noastre, în care pacienţii abia aşteaptă să se însănătoşească pentru a reveni la alimentaţia nesănătoasă dinainte. Or, o boală serioasă precum leuconevraxita nu poate dispare peste noapte, aşa cum îşi doresc cei mai mulţi bolnavi.
Un lucru plin de speranţă pentru toţi este ipoteza, luată din ce în ce mai mult în considerare, a posibilităţii de regenerare neuronală. Până nu demult se considera că leziunile neurologice cu distrugeri ale neuronilor sau ale mielinei sunt ireversibile. La fel cum se considera că se întâmplă şi în cazul celorlalte boli cronice, de exemplu ateroscleroza. Totuşi, astăzi există Congrese mondiale de neuro-regenerare, în care se discută despre mecanismele şi posibilităţile ca aceste fenomene de “reîntinerire a creierului”, chiar să se producă. Despre ateroscleroză, oricum, s-a dovedit că este un fenomen reversibil, de către Dr. Dean Ornish din SUA, care a tratat cu un program simplu de terapie naturală foarte mulţi bolnavi de inimă ce aveau coronarele înfundate şi care nu au mai trebuit să fie operaţi.
O boală ceva mai rară ca frecvenţă statistică, dar cu care m-am întâlnit mai des, a fost mielita, boală autoimună care afectează teaca de mielină a nervilor şi care dă nişte simptome clinice destul de serioase. O pacientă a avut două episoade de paralizie care au cedat cu greu, după multe luni de recuperare. Rămăsese cu o durere cronică neuropată, extrem de intensă, care nu prea ceda la analgezice. Lua, bineînţeles, tratament de la medicul neurolog, cu complex de vitamine B şi alte medicamente. Sub tratamentul api-şi fitoterapeutic, după mai bine de 6 luni, durerile s-au redus la mai mult de 50%, au devenit suportabile, iar celelalte simptome au dispărut.
Nevralgiile beneficiază şi ele de ajutor api-şi fitoterapeutic, ca şi de cel prin acupunctură. Stimularea punctelor de acupunctură poate duce la deblocarea unor meridiane energetice şi, astfel, influenţează unele funcţii fiziologice.
Chiar şi distrofiile musculare, boli cu o componentă genetică importantă, sau bolile degenerative precum demenţele, pot beneficia de tratamentul cu plante medicinale şi produse apicole.
Japonezii au făcut experimente pe animale la care s-a administrat lăptişor de matcă şi au obţinut ameliorarea simptomelor de boală Alzheimer. Azi, se ştie că lăptişorul de matcă are un mare potenţial regenerator asupra ţesuturilor, inclusiv asupra celui nervos, de aceea «jeleul regal», cum e supranumit lăptişorul, este nelipsit din formulele de tratament prescrise bolnavilor neurologici, de către medicii specialişti în api-fitoterapie.