Feniculul (Foeniculum vulgare) este o planta perena aromata, comestibila, din familia Apiaceae, din care fac parte si mararul, anasonul, chimenul, coriandrul, patrunjelul, leusteanul, telina. Este intalnit in flora spontana din regiunea mediteraneana, sud-vestul Asiei si America de Nord, in zonele calde, insorite, avand umiditate suficienta pentru a se putea dezvolta. Astazi este cultivat aproape pe toate continentele, pentru bulbii, frunzele si fructele sale (impropriu numite seminte), care sunt folosite pentru aromatizarea si condimentarea preparatelor culinare. Bulbul este alb, tulpina este inalta, putand atinge 1,5-2 m, frunzele au aspect filiform. Florile au culoare galbena, sunt mici si asezate sub forma de umbela (un fel de umbreluta intoarsa, aspect caracteristic acestei familii de plante), fructele au forma oval-alungita, de culoare cenusie sau brun-verzuie.
Numele speciei, Foeniculum, vine din latina populara si inseamna “fanut”- diminutiv care semnifica “fan proaspat, tanar”. Inca din antichitate era cunoscut, atat ca si condiment, cat si ca planta medicinala.
In scop terapeutic se folosesc fructele (semintele). Acestea se culeg toamna, in momentul in care apar pe ele crestaturi cenusii, ce indica faptul ca au ajuns la maturitate si sunt aproape uscate. Au gust picant-aromat, dulce, usor mentolat si sunt indicate in special persoanelor si tulburarilor de tip Vata¹ .
Compozitia chimica a seminţelor: uleiuri volatile (2-8%), fitosteroli, tocoferoli, flavonoide, cumarine, ulei gras, acizi polifenolici, pectine, oze, vitamine (A, B, C), acid folic, substante minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, cupru).
Efecte terapeutice:
- carminativ: calmeaza durerile abdominale si favorizeaza eliminarea gazelor din intestin, efecte amplificate daca este asociat cu coriandru. Este ideal pentru tratarea colicilor abdominale la sugari si copii, de ajutor in colite, enterocolite, gastrite hiperacide, colon iritabil, balonare;
- tomahic (stimulent digestiv): ajuta digestia gastrica, stimuleaza asimilarea principiilor alimentare. Este util in caz de digestie lenta si constipatie. Amestecul de chimen, fenicul si coriandru usurează digestia, fiind recomandat mai ales persoanelor care nu tolerează plantele intens picante/fierbinti (precum piperul sau ghimbirul).
- amestecul de seminte de fenicul si menta este adjuvant in indigestie;
- in tratarea halenei, datorita proprietatilor aromatizante, antiinflamatoare si antimicrobiene;
- antivomitiv;
- vermifug;
- in afectiunile respiratorii: proprietati expectorante, bronhodilatatoare, de calmare a tusei; este util in tusea spastica, faringite, astm;
8.efect diuretic si dezinfectant urinar;
- in afectiuni oculare: calmeaza ochii obositi, iritati, are si efect antiinflamator – se utilizeaza comprese cu macerat la rece;
- antiinflamator in edemele pleoapelor, picioarelor;
- calmant si hidratant al tenului iritat, mentine elasticitatea si stralucirea pielii;
- previne aparitia cancerului prin continutul de anetol (o componenta a uleiului volatil);
- tonic nervos, aduce o stare de armonie in sfera psihica si afectiva, calmeaza temperamentele iritabile, nelinistite, nervoase, favorizeaza buna concentrare mentala;
- reda pofta de viata, producand un efect de inviorare a fiintei;
- afrodiziac, atat pentru femei, cat si pentru barbati; amplifica sentimentele pozitive, de a darui iubire si inlatura temerile legate de sexualitate;
In unele tradiţii, feniculul este un prieten care insoteste femeia pe tot parcursul etapelor vietii ei, ajutand-o sa-si traiasca feminitatea intr-un mod armonios. Astfel, el:
– este util in tulburari ale fluxului menstrual, insotite de obicei de durere (numita dismenoree); calmeaza spasmele uterine, durerile ovariene, iritabilitatea si disconfortul din aceasta perioada.
– este galactogog: stimuleaza secretia lactata la femeile care alapteaza, favorizeaza procesul de crestere a sanilor (mai ales daca se administreaza impreuna cu semintele de marar si radacina de lemn dulce);
-la femeile care sunt la menopauza are efect estrogenic bland, echilibreaza hormonal si are efect reintineritor; se foloseşte mai ales in combinatie cu chimen, anason, lemn dulce.
Administrare interna:
-la sugari si copii mici: 15-20 seminte zdrobite sau un varf de lingurita de pulbere de seminte macerate la temperatura camerei, in 250 ml apa plata de izvor, se administreaza in 3 reprize. Maceratul se poate incalzi pe baie de abur pana la temperatura de 40°C, pentru a nu distruge principiile active ale semintelor;
-la adulti: -pulberea proaspat rasnita din seminte uscate, cate o jumatate de lingurita de 4 ori pe zi, timp de o luna sau dupa indicatia medicului. Se administreaza cu 30 minute inainte de masa, tinandu-se sublingual 15 minute, apoi se inghite;
-maceratul la rece: 2 linguri de pudra de seminte se pun timp de 4-6 ore intr-un litru de apa plata la temperatura camerei, apoi se strecoara si se beau pe parcursul intregii zile;
-tinctura: 1 lingurita de 4 ori pe zi, in cure de maxim 3 luni;
-ulei esential de fenicul: -copii peste 7 ani: 1 picatura de 3 ori pe zi, intr-o lingurita de
miere;
-adulti: 2 picaturi de 3 ori pe zi, intr-o lingurita de miere;
Uz extern:
-macerat la rece din seminte: cataplasme pentru ochi si tenul iritat;
-ulei esential de fenicul: 2-4 picaturi la 10 ml baza de ulei vegetal (ex. ulei de masline) – aplicatii pe piele in intepaturile de insecte. Deoarece contine fitoestrogeni, este utilizat si pentru cresterea naturala a sanilor: masaj zilnic cu ulei de fenicul asociat cu ulei esential de chimen, de marar sau anason, respectand proportia la dilutia in baza de ulei vegetal.
Precautii:
Femeile insarcinate si care alapteaza ar trebui sa utilizeze cantitati mici de seminte de fenicul.
Supradozarea feniculului poate produce greata, varsaturi, fototoxicitate, somnolenta, toxicitate la nivelul sistemului nervos central.
Contraindicatii:
– nici o parte a plantei nu se recomandă să se administreze la femeile cu cancer uterin sau mamar;
-uleiul esential nu se administreaza la sugari si copii pana la 7 ani.
Dr. Tena Florea