Termenul de „menopauză” semnifică, etimologic, încetarea menstruaţiei, a hemoragiei lunare care marchează perioada fertilă a femeii, în care ea poate concepe şi da naştere unui copil. La menopauză încetează producerea în cantitate mare a hormonilor specifici feminini, estrogen şi progesteron, care îi ofereau femeii mai multe avantaje faţă de bărbat. Vârsta la care apare menopauza diferă de la o femeie la alta, în funcţie de rezerva de foliculi a ovarelor. În general, ea se instalează după 45-50 de ani, dar poate apare uneori şi mai devreme, dacă se „consumă” acea rezervă de foliculi din ovare.

Menopauza nu este o boală, ci o etapă normală, fiziologică, în care organismul feminin nu îşi mai îndreaptă resursele spre posibilitatea naşterii unui copil, ci le interiorizează spre alte scopuri. Putem spune că este, analogic vorbind, ca şi anotimpurile: vara ar fi perioada fertilă, după care urmează menopauza – „toamna” în care se culeg roadele. Astfel, menopauza este considerată o perioadă de înţelepciune, de maturitate, în care femeia nu mai „produce” ea însăşi, ci le transmite altora din experienţa ei de viaţă.

Perioada de încetare definitivă a menstruaţiei şi a posibilităţii de a concepe natural un copil, poate fi precedată de o alta, mai lungă sau mai scurtă, numită pre-menopauză, în care, datorită fluctuaţiilor hormonale, pot apărea uneori simptome supărătoare, cum ar fi acele valuri de căldură sau bufeuri.

 

Există persoane care pot intra foarte devreme (ex. în jur de 30 de ani) la menopauză? Cărui fapt se datorează aceasta?

 

Uneori, mai rar, apar şi aceste situaţii, care pot fi datorate prezenţei unor boli sau epuizării premature a rezervei ovariene. Dacă femeia a avut sau are dezechilibre hormonale sau a suferit, de exemplu, de ovare polichistice, e posibil ca ea să nu mai aibă foliculi ovarieni care să se poată dezvolta şi atunci menstruaţia încetează. Unii denumesc această situaţie „insuficienţă ovariană prematură”, arătând că este vorba de nişte ovare mai „sărace” în foliculi, care nu se pot dezvolta până la maturare completă, pentru a oferi şansa fertilizării lor.

În afara cauzelor hormonale, există şi alte boli asociate cu instalarea prea devreme a menopauzei. Putem enumera unele boli genetice sau autoimune, de exemplu, poliartrita reumatoidă, tiroidita Hashimoto, excesul de colesterol. Altă cauză poate fi administrarea unor terapii, de exemplu, citostaticele sau radioterapia utilizate în terapia cancerului. Din fericire, menopauza precoce nu apare frecvent, ci doar la un procent mic din femei.

 

Care sunt modificările induse în viaţa unei femei de apariţia menopauzei?

 

Cel mai vizibil semn este încetarea hemoragiei lunare. Apoi, datorită scăderii producerii de estrogeni şi progesteron de către ovare, apar modificări la mai multe nivele, unele fiind vizibile şi supărătoare, dacă nu luăm măsuri. De exemplu, estrogenii ofereau protecţie pielii şi mucoaselor şi le hidratau. La menopauză poate apare uscăciunea pielii şi trebuie să folosim creme hidratante. La fel, din cauza lipsei hormonilor, poate apare uscăciune şi iritaţie la nivel vaginal. Un alt posibil neajuns este pierderea de masă osoasă, care poate duce în timp, la osteoporoză – oasele devin fragile, pierd minerale şi creşte riscul de fractură. Nu este obligatoriu ca aceste lucruri să apară. Ele pot fi prevenite dacă ne modificăm dieta şi luăm unele suplimente care să înlocuiască hormonii care nu se mai produc.

 

Menopauza duce la modificarea aspectului fizic? Luarea în greutate după menopauză e o regulă?

 

Nu întotdeauna apare modificarea aspectului fizic. Ceea ce este specific este această tendinţă a organismului de „uscare”, ce trebuie combătută. Pielea şi musculatura îşi pot pierde tonusul, dacă nu avem grijă să le întreţinem corespunzător. E bine să fim active, să facem mişcare, gimnastică, să ne hidratăm, să ne ungem cu creme protectoare, să facem masaj. Nici creşterea în greutate nu e o regulă. Când aceasta apare, poate fi legată de o anumită stare de inerţie, delăsare, neglijenţă, a femeii, de lipsă de grijă personală, de lipsa mişcării – toate acestea reflectând şi o anumită stare interioară emoţională, nu tocmai bună.

 

Care sunt simptomele mentale sau emoţionale prin care pot trece femeile la menopauză?

 

Datorită acestor fluctuaţii hormonale puternice din perioada de dinaintea instalării menopauzei, poate apare, într-adevăr, iritabilitate, irascibilitate, nelinişte, insomnie, scăderea libidoului sau depresie, melancolie, tristeţe, la fel cum era şi în perioada de dinaintea apariţiei hemoragiei lunare, menstruale. Poate apare şi scăderea memoriei. Riscurile există, dar pot fi preîntâmpinate dacă se folosesc unele plante medicinale sau produse ale stupului care ne înlocuiesc, în anumită măsură, hormonii pe care ovarele nu îi mai produc.

Din fericire, lucrurile au progresat şi avem cum să ne protejăm de posibilele efecte neplăcute ce ar putea apare la menopauză.

Cel mai mare pericol este dat de falsa impresie a femeii că îmbătrâneşte şi că viaţa ei se termină – ceea ce, evident, nu este adevărat. Femeia aflată la menopauză îşi poate continua viaţa sexuală şi chiar, poate duce o sarcină în unele cazuri (dacă se face fertilizare in vitro). Totuşi, este bine să fim în acord cu aceste ritmuri ale vieţii, cu vârsta noastră, şi să nu ne forţăm limitele, pentru că există şi alte lucruri importante în viaţa unei femei. Poate că este timpul şi pentru realizarea unor proiecte sau dorinţe personale, de care nu am avut când să ne ocupăm. Nu trebuie să ne împotrivim vârstei pe care o întâmpinăm, ci să vedem oportunităţile pe care ni le aduce. Perioada fertilă avea ca specific oscilaţiile de dispoziţie specific feminine, date de fluctuaţiile hormonale, iar spre menopauză putem spune că devenim, într-un fel, mai „bărbătoase”, mai lucide şi raţionale.

 

Fumatul predispune la apariţia menopauzei?

 

După unele studii, se consideră că da, femeile care fumează pot intra la menopauză cu câţiva ani mai devreme decât nefumătoarele, şi în plus, au şanse mai mici să devină mame. Acelaşi efect negativ îl poate avea şi consumul de alcool şi cafea.

 

Ce măsuri să luăm astfel ȋncȃt menopauza să fie cât mai uşoară?

 

Aş pune accent pe 4 lucruri prioritare: hidratare, schimbarea dietei, suplimentare cu fitoestrogeni şi mişcare alternată cu somn suficient şi odihnă peste zi.

Hidratarea înseamnă că trebuie să bem lichide suficiente, mai ales ceaiuri, supe, compoturi, distribuite pe parcursul întregii zile, dacă e posibil, chiar peste 2 litri zilnic.

Dieta trebuie să fie mai uşoară, pentru că într-adevăr există un risc de creştere în greutate. Trebuie să mâncăm mai multe crudităţi, fructe şi legume. Morcovii, pătrunjelul, cătina, fructele de sezon ar trebui să nu ne lipsească. De asemenea, germenii de cereale sau legume – în special germenii de grâu sau de schinduf. Aceştia sunt bogaţi în vitamina E şi precursori hormonali. Trebuie să mâncăm multe seminţe uleioase, bogate în vitamina E şi calciu. Un exemplu sunt seminţele de susan, de cânepă, de in, dar şi migdalele, nucile, alunele de pădure.

 

Care este tratamentul femeilor la menopauză?

 

Vă recomand în special plante sub formă de pulbere, macerat sau tinctură: coada-şoricelului, coada-calului, angelică, lumânărică, creţişoară, roiniţă, tei, trifoi roşu, lemn-dulce, anason, fenicul, mărar.

Nu ar trebui să lipsească tinctura sau capsulele de ginkgo biloba, pentru susţinerea circulaţiei şi păstrarea memoriei.

Ca analog hormonal feminin, folosim gemoderivatul de zmeur, câte o linguriţă zilnic. Capsulele Menoprotect şi  Sanofem ajută atât pentru bufeuri, nelinişte, agitaţie, cât şi pentru tensiuni sau dureri la nivel abdominal sau al sânilor.

Extern, putem realiza aromaterapie cu ulei de lavandă, roiniţă, mentă sau busuioc.

Atenţie la produsele stupului, sunt foarte utile şi ne pot ajuta mult. Este foarte bine să înlocuim neapărat zahărul şi ciocolata, cu miere naturală. Se iau zilnic, minim 1-2 linguri de polen sau păstură, care ne vor ajuta în stabilizarea emoţională. Foarte bun este lăptişorul de matcă, dar şi apilarnilul, în doze de 1-2 linguriţe pe zi. Se administrează crude, simple, sau în amestec cu miere. Lăptişorul de matcă trebuie neapărat introdus cât mai devreme, de la primele semne de dezechilibru hormonal, deoarece ne poate prelungi perioada fertilă, ne susţine buna funcţionare a glandelor endocrine şi a sistemului nervos.

Cu asemenea soluţii naturale, nu avem de ce să ne temem de perioada menopauzei, ci ne putem bucura în continuare de o viaţă activă şi împlinitoare.

 

Dr. Cristina Pavel

Specialist medicină de familie, api-fito-aromaterapie, acupunctură, homeopatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *