dr. Violeta Pârvu

Nu o dată, în sezonul rece ne-am confruntat cu “banalele răceli”, care deşi nu sunt grave, uneori ne-au ţinut la pat chiar şi 2-3 zile. Este vorba de inflamaţiile acute ale mucoasei căilor respiratorii superioare (nas, gât, faringe, trahee), de cauză virală, cel mai adesea, dar care pot fi cauzate şi de bacterii uneori (situaţie în care apare şi afectarea sinusurilor frontale, a faringelui, pe lângă afectarea mucoasei nasului şi faringelui).

Cauzele răcelilor
1. Cauze infecţioase:
– virusurile- există mai bine de 200 tipuri de virusuri care determină răceala; ele sunt transmise prin aer de la persoane bolnave la persoane sănătoase;
– bacteriile- cele mai întâlnite tipuri sunt: streptococ, pneumococ, Haemophilus influenzae; ele sunt transmise prin aer, dar şi prin contactul direct cu secreţiile persoanei bolnave (salivă, secreţii nazale).

2. Cauze generale:
– scăderea imunităţii datorită bolilor cronice, stresului prelungit, oboselii, subalimentaţiei;
– fumatul- prin scăderea imunităţii şi iritaţia pe care fumul de ţigară îl produce la nivelul mucoasei nazale, faringiene, laringiene ori bronşice, fumătorii suferă de răceli şi gripă de 3 ori mai mult decât nefumătorii;
– consumul excesiv de alcool- prin carenţele de vitamine şi minerale pe care le produce, duce şi el la scăderea imunităţii;
– abaterile de la regulile de igienă (consumul băuturilor la gheaţă, respiratul pe gură când este frig şi umed, trecerea bruscă de la cald la frig cu o îmbrăcăminte sumară);
– profesiile care implică eforturi respiratorii repetate (cântăreţi, suflători la instrumente de suflat etc);
– vremea rece şi umedă, precum şi schimbările bruşte ale vremii, duc la slăbirea capacităţii de apărare a organismului.
– dintre cauzele subtile psihice care duc la o receptivitate crescută de a face boala sunt: atitudinile interioare rigide, lipsite de deschiderea către a învăţa din experienţele vieţii, negativismul, pesimismul, lipsa de încredere, lipsa de adaptabilitate la schimbări (stări psihice care menţinute constant pe o perioadă de timp, duc la modificări profunde, care se reflectă cel mai adesea prin scăderea imunităţii organismului şi creşterea probabilităţii de a face boala).

Ce factori favorizează răceala
Afecțiunea este favorizată de sezonul rece şi practic aproape oricine poate contacta boala, deoarece chiar simpla prezenţă a unei persoane bolnave în preajma noastră (mai ales dacă aceasta tuşeşte ori strănută) ori frecventarea locurilor aglomerate (în plin sezon de răceli) poate duce la apariţia afecţiunii. Oboseala marcată și stresul (care duc la scăderea imunităţii), expunerea îndelungată la aer rece, sunt factorii care favorizează apariţia bolii.
Copiii şi bătrânii cu vârsta peste 65 de ani (datorită rezistenţei scăzute la boli) copiii cu părinţi fumători, copiii care frecventează grupuri sociale (gradiniţe, creşe, şcoli) fumătorii activi şi pasivi, cei ce lucrează în medii toxice, sunt alte categorii care contactează uşor boala.

Cum se manifestă răceala
Strănut, dureri în gât, dureri de cap, febră, stare de rău general, dureri musculare, dureri articulare, frisoane, greaţă, vărsături, senzaţie de nas înfundat (obstrucţie nazală), secreţie nazală, sunt printre primele semne de boală. Febra poate atinge chiar şi 39-40 grade C, fiind uneori prezentă şi 2-3 zile. Poate apare şi senzaţia de greutate la respiraţie, dureri abdominale, ori de-a lungul coloanei vertebrale.

Cum se poate preveni
Există câteva reguli care, urmate în mod constant, pot îmbunătăţi sistemul imunitar şi pot reduce riscul îmbolnăvirii. Acestea sunt:
– Efort fizic constant: mers, alergat, practicarea unui sport, practica yoga;
– Dietă bogată în fructe şi legume de sezon, fără carne în exces ori grăsimi și cu alimente preparate cât mai sănătos;
– Odihna şi relaxarea, ca parte integrantă a activităţii zilnice;
– Reducerea ori evitarea stresului;
– Igiena corporală riguroasă (simplul spălat al mâinilor de 2-3 ori pe zi, reduce apariţia bolii cu 50 %);
– Nu în ultimul rând, crearea unei stări psihice pline de optimism, încredere, capacitate de a învăţa din greşelile făcute, stare de acceptare şi deschidere către schimbare, sunt unele dintre atitudinile pozitive care reduc incidenţa apariţiei bolii (prin creşterea imunităţii organismului pe care această atitudine psihică o aduce. Studiile au dovedit că o persoană optimistă şi plină de încredere se vindecă mai uşor faţă de o persoană pesimistă şi neîncrezătoare.

Cum se tratează natural
Tratamentul natural al răcelilor este foarte familiar multora dintre noi, oricine la un moment dat, a folosit un banal ceai fierbinte pentru vindecarea acestui tip de boală.
Ce putem face, încă de la primele semne de răceală:
Tratament general:
În primul rând repausul fizic şi alimentar ajută enorm la debarasarea corpului de toxine şi la vindecarea bolii, înlăturând riscul complicaţiilor;
Sucurile din fructe şi legume (în special sucul de lămâi, grepfruit, portocale) prin bogăţia în vitamina C, grăbesc vindecarea;
Băile fierbinţi cu sare, la nivelul picioarelor, câte 20-30 minute de 2 ori pe zi, ajută foarte mult la stimularea circulaţiei şi implicit la eliminarea toxinelor din organism.
Băile generale fierbinţi (aşa numita „baie hipertermică”), urmate de împăturirea în pături calduroase, prin stimularea transpiraţiei, duc la vindecarea rapidă a bolii.
Frecţii cu oţet de mere, pe întreg corpul;
Inhalaţii cu aburi de infuzie de muşetel, busuioc, isop, la care se adaugă tinctură de propolis 15-20 picături și uleiuri volatile 2- 3 picături;
Tratament intern:
Se pot folosi următoarele amestecuri de plante: potbal, muşeţel, soc, tei, şovârv, cimbrişor, pătlagină, ţintaura, muguri de pin, coaja de salcie, isop, busuioc, scorțișoară, cuișoare.
Alte produse:
tinctura de propolis 30% combinată cu miere de albine este un antibiotic natural foarte eficient în tratamentul diverselor tipuri de răceli;
tinctura de echinaceea – este un remediu excelent pentru calităţile sale imunostimulatoare;
uleiurile esenţiale: eucalipt, cimbru, oregano, mentă, pin, lămâi, folosite cu succes ca adaos în ceaiuri ori amestecate cu miere, sunt excelente remedii pentru întărirea imunităţii şi ameliorarea simptomatologiei bolii.

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

DR. VIOLETA PÎRVU
medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma
Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.clinicasteauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Bibliografie:
Farm. Viorica Istudor- Farmacognozie , Fitochimie și Fitoterapie – Editura Medicală -București
Duke- Handbook of medicinal herbs
Enciclipoedia plantelor- Constantin Parvu

PRODUSE ASOCIATE

Rhinolin – sinergii
Febrilin – sinergii
Imunisan – sinergii
X- Pectoral – sinergii
Tinctura de propolis
Propolis glicerinat
Spray nazal


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *