Origine: Utilizată în medicina tradițională chineză și japoneză de secole, maitake, denumită și “ciuperca dansatoare” (denumire care provine de la bucuria țăranilor japonezi care o descopereau și care dansau de bucurie când o găseau, întrucât  putea fi vândută contra greutății sale în argint, în vechea  Japonie). Originară din nord-estul Japoniei, este răspândită apoi în Asia, America de Nord și Europa. Până la cultivarea ei în masă, până în 1980, maitake se găsea doar în stare sălbatică. 

Descriere botanică: Maitake este o ciupercă brună, cu structură lamelată, care se dezvoltă în ciorchini, pe trunchiurile copacilor (arțari, stejari, castani) și pe rădăcinile lor, atât la câmpie cât și la munte. Pălăria are un diametru de 2-7 cm, cu suprafața plată și puțin alungită, în formă de evantai sau lingură. Carnea ciupercii este albă și nu se decolorează  după tăiere, fiind fragilă și comestibilă la ciuperca tânără și fibroasî și necomestibilă la ciuperca matură.

Constituenți esențiali: Conține polizaharide (beta-glucan, 3-glucan), cu efect imunostimulent, vitamine, minerale, enzime.

Cum se consumă: în stare crudă, alimentar sau sub formă de pulbere de ciupercă uscată  6-12g/zi. Este una din cele mai folosite ciuperci în scop alimentar în Japonia, unde crește până la 20 Kg.

Acțiuni: alimentar, anticancerigen (cancer colorectal, cancer de sân, plămân, ficat, stomac) antiviral, hipocolesterolemiant, imunostimulent, anti-HIV, antihipertensiv, antidiabetic,  antiobezitate.

Indicații: creșterea longevității, cancer (în general) sarcomul Kaposi (maladia SIDA) HTA, diabet zaharat, hipercolesterolemie, infecții bacteriene și virale, adjuvant în chimioterapie, ovare polichistice, obezitate, alimentar.

Studii, cercetări: 

  • Un studiu de mare anvergură s-a desfășurat în cadrul “Cancer Treatment Center of America” în cadrul  căruia s-au dovedit proprietățile sale antitumorale.
  • Un studiu  publicat în 1997  în ” The Annals of the New York Academy of Science”, a demonstrat că extractul din maitake fracția D, este capabil să crească imunitatea și să inhibe metastazarea celulelor tumorale, la șoarecii cărora li s-au implantat celule de cancer de sân. 
  • În 1995, în acelaşi jurnal, este publicat un studiu legat  de acțiunea extractului de maitake asupra cancerului de  ficat la şoareci și care a dovedit creșterea imunității, prevenirea metastazelor, precum și prevenirea transformării celulelor normale în celule canceroase, la bolnavii tratați cu extract de maitake.
  • De asemenea, un studiu al Dr. Yokota de la clinica Koseikai din Tokyo a dovedit efectul de scădere a greutății la persoanele care o consumă în acest scop. 
  • În medicina tradițională chineză a fost utilizată pentru îmbunătățirea activității splinei și stomacului,  pentru calmarea nervilor și hemoroizi (Hobbs, 1995).
  • Ciuperca a fost studiată ca având efect benefic în boala ovarelor polichistice la femei (extractul de maitake poate induce ovulația la femeile cu această boală).
  • Studii recente arată că polizaharidele simple și complexe din structura ciupercii au o activitate anticancerigenă (Hishida et al., 1988, Kurashige et al., 1997). 
  • Un număr de studii clinice din Japonia şi USA au arătat ca fracțiile purificate de polizaharide  au un efect puternic împotriva cancerului de sân, plămân, ficat, prostată și creier. 
  • Alte fracțiuni din Grifola frondosa  s-au dovedit a avea acțiuni anti-HIV, antihipertensiune, antidiabet, antiobezitate și imunostimulente (Zhuang and Mizuno, 1999).

Reacții adverse: s-au semnalat câteva cazuri izolate de reacții alergice la persoanele care au consumat această ciupercă. 

Observații: a nu se consuma în sarcină, alăptare, copii sub 12 ani.

Bibliografie:

Cancer Treatment Center of America

Hishida et al., 1988, Kurashige et al., 1997

Zhuang and Mizuno, 1999

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

PRODUSE ASOCIATE

Maitake pulbere

Citoplant forte – Detoxiplant forte

Puteti gasi aceste produse la magazinul nostru.

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *