Ginkgo biloba, unul din cele mai vechi tipuri de arbori din lume, datează de la sfârsitul erei paleozoic, fiind de aceea numit și “arborele fosil” sau “arborele vieții“ (având în vedere longevitatea sa extraordinară). 

Frunzele acestui arbore erau folosite cu mii de ani în urmă atât în medicina chineză cât și în cea indiană, pentru proprietățile sale medicinale deosebite. În tratamentul medical se folosesc frunzele, sub formă de pulberi, capsule sau diferite extracte. Rezistența sa deosebită la paraziți și poluanți externi i-a atras și denumirea de “copacul lui Dumnezeu”, fiind singurul supraviețuitor vegetal al atacului atomic de la Hiroshima și care nu a suferit mutații genetice în urma atacului cu bombă atomică, o calitate uimitoare studiată de cercetătorii din întreaga lume.

 

Care sunt principiile active

Prin conținutul în produși diterpenici (gingkolide) și flavonoide, gingko biloba posedă o excepțională acțiune antioxidantă și antiinflamatorie alături de mult cunoscutul efect de stimulare a circulației sanguine la nivelul extremităților și a creierului. Acest efect se bazează pe stimularea proceselor de captare a oxigenului și glucozei la nivel celular. Însă numărul substanțelor active care acționează în gingko biloba se ridică la 200 în extractele de gingko și la peste 2000 în frunzele întregi, lucru absolut uluitor.

Ce spun cercetările?

– Un studiu realizat  pe pacienți vârstnici, descris de doctorul Bauer în Arzneimittel Forschung (Cercetarea farmaceutică) evidentiază îmbunătățirea performanțelor  intelectuale la bolnavii ce beneficiau de tratament cu ginkgo biloba, o perioadă de timp îndelungată.

– Dr. C. H. Warden a declarat în The Journal of Biological Chemistry că extractul de ginkgo biloba, corect administrat  previne cu succes scleroza arterială.

– În urma unui experiment pe bolnavi de Alzheimer, care a durat șase luni, Dr. A. Little a raportat îmbunătățiri viziblile ale  memoriei, la pacienții cărora li s-a administrat această plantă.

– Cercetări recente au demonstrat că extractul de Ginkgo biloba poate fi utilizat și în tratamentul disfuncțiilor erectile datorate unei irigări sanguine insuficiente la nivel genital, la bărbați. (Sikora R. Et al. „Ginkgo biloba Extract in the Therapy of Erectile Dysfunction”, Journal of Urology, 1989; 141:188A).

In ce afecțiuni sau probleme folosim ginkgo biloba

 • Pentru acțiunea vasodilatatoare și de stimulare a circulației arterelor mici și mijlocii (bun în caz de arterită, insuficiență circulatorie, în general); 
 • În caz de tulburări circulatorii din cadrul  claudicatio intermitens (simptom care se manifestă cu durere apărută la puțin timp de mers pe jos) la pacienții suferind de boli arteriale;
 • Boala Raynaud și alte afecțiuni însoțite de vasospasm;
 • Pentru creșterea memoriei la vărstnici;
 • Îmbunătățirea circulației arteriale cerebrale;
 • Scleroză cerebrală;
 • Angiopatie diabetică;
 • Boala varicoasă, sindromul post trombotic, ulcere varicoase;
 • Pentru creșterea inteligenței și atenției;
 • Pentru acțiunea antioxidantă;
 • Boala Alzheimer;
 • Depresie, anxietate, atacuri de panică;
 • Afecțiuni bronșice: bronșite, astm bronșic, bronhospasm.

Contraindicații

În cazul persoanelor aflate sub tratament anticoagulant, se evită administrarea de gingko biloba, iar persoanelor ce sunt supuse intervențiilor chirurgicale și stomatologice, le este recomandat să întrerupă administrarea de produse cu ginkgo biloba cu 36 de ore înainte.

Concluzie

Datorită acestor precauții, administrarea gingko biloba se va face la recomandarea medicului, pentru a evita eventualele efecte nocive. Tratamentul cu gingko biloba nu dă efecte secundare, consumul său pe perioade mari de timp, fiind sigur și eficient.

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

 

 1. VIOLETA PÎRVU

medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steaua-divina.ro, www.terapieholistica.ro

 

PRODUSE ASOCIATE

Ginkgo biloba tinctura

Strong and Long capsule, tinctura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *