Ce este clorofila?

Clorofila (termen ce provine din limba greacă, în care “chloros” înseamnă verde) este un pigment verde care se găsește în absolut toate plantele vii și care are un rol fundamental și anume acela de a transforma lumina soarelui în energie necesară creșterii plantelor, prin procesul numit fotosinteză. Datorită faptului că are la bază o structură chimică similară cu a hemoglobinei din sângele uman (prin inelul porfirinic) clorofila mai e cunoscută popular și sub denumirea de “sângele verde”.

Studii, cercetări asupra clorofilei

Unul din primii cercetători care au stabilit funcțiile clorofilei, este chimistul german dr. Richard Willaster, a cărui descoperire privind legătura dintre lumina soarelui și apariția vieții pe pământ, a revoluționat lumea științifică de atunci. 

Cercetările ulterioare au putut identifica structura chimică a clorofilei care diferă de hemoglobina din sângele uman doar printr-un element (fier în cazul hemoglobinei și magneziu în cazul  clorofilei). Această descoperire a dat startul studierii și aplicării în practica medicală a potențialului vindecător al clorofilei. 

Astfel Emile Burgi, un cercetător elvețian, a evidențiat efectele benefice ale clorofilei în cazuri de anemie, probleme cardiace, hipertensiune arterială și îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Cum se obține clorofila?

Clorofila se obține prin presarea manuală sau mecanică a plantelor cu frunze verzi, ori prin macerarea acestora în apă (apă de izvor, apă plată) timp de 8 ore, la temperatura camerei.

Pentru aceasta avem nevoie de un storcător electric sau de unul mecanic, în care vom pune frunzele verzi de plantă și vom obține astfel sucul bogat în clorofilă. 

Se pot folosi frunze de: pătrunjel, țelină, ceapă verde, usturoi verde, frunze de păpădie, frunze de brusture, pătlagină, nalbă, urzici ori mlădițe tinere de grâu, ovăz, orz. Se mai pot de asemenea folosi alge verzi, de preferință proaspete sau dacă nu avem posibilitatea, se pot folosi și ca pulbere fină macerata în apă: spirulina, chlorella sau alge marine. Cura cu clorofilă va dura cel puțin 10 zile, consumându-se cantități crescânde, de la 50 ml până la 250 ml de suc verde obținut din plantă sau alge,  prima doză dimineața pe stomacul gol, cu 30 minute înainte de masă.

Care sunt indicațiile curei cu clorofilă?

Pe lânga efectul profund de detoxifiere al organismului și de inhibare a creșterii microbiene, există o mulțime de  indicații frecvente ale curei cu clorofilă:

– hepatita acută, cronică, virală și alte afecțiuni ale ficatului (steatoză, fibroză)

– anemie

– hipocalcemie

– astm bronșic și rinită alergică

– varice

– hemoroizi

– constipație 

– ulcer gastric și duodenal

– ulcerații ale pielii și acnee

– hiperglicemie (diabet zaharat) sau hipoglicemie

– hipertensiune arterială

– afecțiuni cardiace și renale (în general)

Cine beneficiază de cura cu clorofilă?

– Femeile pot suplimenta pierderea de calciu datorată menstruației lunare, prin consumul crescut de clorofilă obținută din plantele verzi. Conform cărții publicate de Bernard Jensen “Puterea vindecătoare a clorofilei”, consumul plantelor verzi și a clorofilei ajută la controlul nivelului calciului în organism. De asemenea clorofila este foarte bogată și în vitamina K.

– Bolnavii de ulcer gastric sau duodenal pot beneficia de efectul cicatrizant gastric al clorofilei, bând de exemplu, zilnic, dimineața pe stomacul gol, un pahar cu suc ce conține clorofilă.

– În cazul inflamațiilor la nivelul gatului si amigdalelor se poate face gargară cu suc de clorofilă, având grijă să nu înghițim produsul după gargară.

– În cazul rinitelor alergice și a acneei, se vor face cure de clorofilă, de cel puțin 10 zile cu pauză, la indicația medicului fitoterapeut.

Contraindicații

Cura cu clorofilă nu se administrează în cazul persoanelor care suferă de diaree cronică sau acută, colon iritabil ori alte afecțiuni ale colonului (rectocolită, boala Chron, colită de fermentatie). De asemenea nu se administrează cura cu clorofilă, persoanelor cu probleme de coagulare a săngelui (tromboze , tromboflebite etc.) decât la indicația medicului fitoterapeut.

Concluzie

Clorofila este un produs natural cu efecte vindecătoare multiple asupra organismului și care nu trebuie să lipsească din dieta nici unui pacient ori persoană sănătoasă.

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

 

PRODUSE ASOCIATE

Stem plus capsule

Chlorella pulbere

Spirulina pulbere

Citoplant Forte + Detoxiplant Forte 

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *