Cordyceps sinensis face parte din clasa  Ascomycetes fungus, foarte apropiată de clasa ciupercilor. Deși taxonomic nu este încadrată la categoria ciuperci, a fost descrisă în medicina chineză și tibetană ca o ciupercă medicinală exotică. Cordyceps mai este numita Tochukaso  în Japonia și  Dong chong xia cao în China, fiind  folosită de secole pentru proprietățile sale medicinale. Alte denumiri: Caterpillar mushroom, Chinese caterpillar fungus. 

Acest tip de ciupercă nu este o ciupercă obişnuită și nu poate fi cultivată în condiții identice. Ea crește doar la altitudini mari, mai mult de 3800 m  în regiunea munților  Himalaya.  

Este considerată una dintre cele 3 tonice de vârf în medicina tradiţională chineză, alături de rădăcina de ginseng și de pulberea din planta Fo- ti. Vara ciuperca se aseamănă cu un “vierme” și iarna se aseamănă cu iarba. De aici şi numele ei în chineză : “dongchong xia cao” care literalmente înseamnă “iarna-vierme  și vara-iarbă”.

Descriere botanică: 

Ciuperca creşte mai întâi ca parazit, infectând larvele de insectă Hepialis armoricanus, familia Hepialidae, crescând gradat  în tot corpul larvei. Larva infectată, se îngroapă singură în sol și moare. Mai târziu ciuperca crește mai mult deasupra solului și poate fi identificată și recoltată. Greutatea medie a ciupercii mature este de 300-500mg.

Acest tip de ciupercă crește în Himalaya la altitudini de 3000-5000 m, fiind  recoltată de persoane specializate care pot suporta condițiile atmosferice legate de presiunea aerului și clima deosebit de aspră de la această altitudine. De aceea și costurile acestei ciuperci sunt destul de mari, în plus variantele cultivate nu se pot reproduce întocmai. 

Există variante de cultivare a ciupercii sub formă de micelii, ceea ce a făcut mult mai accesibilă ciuperca, atât ca preț cât și ca disponibilitate, sub această formă.

Constituenți esențiali:  adenozide, uracil, thymină, uridina, guanidină, ergosterol peroxid, galactomanani, cordycepin, steroli, polizaharide, cordicepin adenosin, galactoză, 18 tipuri de aminoacizi, micro și macroelemente, vitamine. 

Cum se consumă: 

Întreaga ciupercă poate fi utilizată în multe forme, fie crudă, fie uscată, sub formă de pulbere 2-5 g/zi sau extract. Fiind destul de costisitoare ca și preț, ciuperca se găsește rar în stare nativă pe piața de profil, de cele mai multe ori fiind doar extract din ciupercă (fracții de polizaharide extrase din ciupercă, de exemplu) sau micelii de ciupercă.

Acțiuni: antitumoral, imunostimulator, antioxidant, hipocolesterolemiant, antiinflamator, antibiotic, afrodisiac, antitoxic, hipoglicemiant, antihepatitic, crește longevitatea. 

Actiunea anticancerigenă a cordiceps se realizează prin: creșterea imunității nespecifice, inhibarea angiogenezei tumorale, inducerea apoptozei celulelor tumorale ihhibarea replicării celulelor tumorale, induce metilarea acizilor nucleici.

Indicații: 

Astenie, devitalizare, infertilitate, impotență, bronșită, astm bronșic, emfizem pulmonar, tuberculoză, cardiopatie ischemică, tromboză, colică renală, polakiurie, poluții nocturne, glomerulonefrită, cistită, hepatită, ciroză hepatică, anemie, purpură trombocitopenică, hemoragii ale mucoaselor, intoxicații chimice, creșterea imunității, cancer (adjuvant) radioterapie (adjuvant) chimoterapie (adjuvant).

Prima mențiune a utilizării Cordiceps în tratamentul bolilor se găsește într-un tratat de medicină tradițională chineză din 1694, avăndu-l ca autor pe Wang Ang, unde se stipulează că ciuperca este un excelent echilibrant al energiei yin- yang, fiind utilă în regenerarea și reîntinerirea corpului, creșterea longevității, creșterea potenței la bărbați, creșterea fertilității la femei.

Studii, cercetări: 

  • Polizaharidele bioactive cu acțiune anticancerigenă au fost izolate din multe specii de Cordyceps. 
  • Alte polizaharide au o acțiune hipoglicemiantă (Jones, 1997; Itami and Yahagi, 1990; Kun 1998).
  • Studii farmacologice, chimice și toxicologice au fost rescrise pentru literatura engleză și chineză de Zhu et al. (1988 a,b). Aceste studii  au pus în evidență activitatea antioxidantă, de reducere a radicalilor liberi de oxigen din sânge. 
  • Acțiunea hipoglicemiantă în diabetul insulino- dependent, poate fi dată de CS F30, un polizaharid compus din glucoză, galactoză și manoză. 
  • Prin compoziția bogată în galactomamani are efect imunostimulator.
  • Prin compoziția în nucleozide Cordycepin (molecule organice care sunt convertite în ADN și ARN) este eficientă în tratamentul cancerului, în general.
  • Efectul anitumoral a fost studiat în diferite tipuri de cancer:  cancer limfocitar (Jurkat) hepatom, cancer de prostată, cancer de colon, cancer de sân.
  • Extractul de cordiceps poate inhiba proliferarea cancerului de colon  (Huang H.)
  • Efectul antistres și antiastenic a fost studiat pe extractul apos de micelii de Cordiceps sinensis (Buletinul Farmacologie si Biologie- 2003).
  • Efectul de reducere a fibrozei hepatice și pulmonare a fost și el studiat de medicii chinezi, în special (Zhong Xi Yi Jie He Bao si Hua Xia Yi Yao)
  • Are rezultate bune în ameliorarea bolii celiace.
  • Cordiceps stimulează imunitatea naturală a corpului are efect antifungic, antiviral, antibacterian.

 

Contraindicații: sarcină, lactație, scleroză multiplă, poliartrita reumatoidă, alte afecțiuni autoimune.

Observații: recoltarea ciupercii trebuie să fie sigură și de calitate, pentru a asigura efectele terapeutice enumerate mai sus.

Notă: informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale, remedii naturale, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru tratamentele inclusiv naturiste și folosirea acestor informații în tratamentul  bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

 

PRODUSE ASOCIATE

Cordyceps pulbere

Citoplant forte – Detoxiplant forte

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *