Origine: Ciuperca Hericium erinaceus este o ciupercă medicinală cu origine in America de Nord Europa și Asia, cunoscută și sub denumirea de “coama leului” sau “ciuperca arici” a fost utilizată de secole de către chinezi, care o mai numesc barba ursului “bear’s head” ori barba maimuței “monkey’s head”.
Miceliile mai multor specii de Hericium, sub formă de extract în apă fierbinte, formează baza unei băuturi folosită de sportivi, numită Houtou, care a fost utilizată la Festivalul Sportiv din Asia (1990) și se spune că a avut acțiune remarcabilă asupra eficienței sportivilor chinezi la acest festival. În medicina chineză era și este incă mult folosită în remediile reîntineritoare și de creștre a longevitații fiind inclusă în multe preparate antiaging.
Descriere botanică:
Este o specie de ciupercă saprofită, care crește pe materialul lemnos al arborilor de fag și stejar care sunt în proces de putrezire. Are o coroană mare “ca o coamă de leu”, de culoare albicioasă, atunci când este tânără. Coama leului (Hericium erinaceus) este o specie de ciupercă de descompunere (saprofită) ce descompune în același timp atât lignina cât și celuloza din materialul lemnos și crează așa zisa “putrezire albă”, ajutînd la reciclarea substanțelor organice și a mineralelor prezente in masa reziduală lemnoasă..
Este o ciupercă care nu crește în gruprui mari sau ramificate, în schimb își dezvoltă forarte mult “coama”; În prezent este mult cultivată. Se poate folosi atât medicinal căt și alimentar, având un gust și o textură foarte bună.
Crește spontan și poate fi recoltată din ultima parte a verii până toamna târziu, fiind capabilă să suporte temperaturile joase din timpul iernii.
Constituenți esentiali:
polizaharide, Beta-D-glucani, Ergosterol (provitamina D), derivați de cyathan. Fiecare 100 grame de ciupercă conţine 26.3 g proteine, 4.2 g grăsimi. Este de asemenea abundentă în amino -acizi, precum și minerale ca: I, Ca, P, Fe, Zn, vitamina B12, substanțe active ca: Hericenone A, B, C, D, E, F, G şi H, Xylan, Heteroxylan, Heteroglucan, Proteoglycan.
Mod de administrare:
1g de 4 ori/zi sub formă de pulbere din ciuperca uscată, rașnită fin sau 1 capsulă de 3 ori/zi, ori la indicația medicului sau la indicația medicului specialist. Este recomandat ca persoanele cu diferite afecțiuni și probleme de sănătate, să consulte medicul specialist înainte de administrare.
Acţiuni:
antibiotic, antiastenic, citostatic pe mucoasa gastrică și esofagiană, citostatic hepatic, tonic nervos, hipocolesterolemiant, antihipertensiv, antioxidant, imunostimulent, tonic digestiv, neuroprotectiv, îmbunătățește buna funcționare a creierului, ameliorează depresia, anxietatea și simptomele asociate menopauzei.
Indicaţii:
afecțiuni gastrice (ulcer, gastrite) adjuvant în cancer (gastric, esofagian, hepatic, cancer de piele) boala Alzheimer, astenie, anxietate, depresie, demență senilă, afecțiuni neuro- de generative, Boala Alzheimer, Pakinson, scleroză multiplă (adjuvant), scăderea memoriei, menopauză, diabet zaharat, HTA.
Studii, cercetări:
- Prin polizaharide, are efect citostatic pe mucoasa gastrică și esofagiană.
- De asemea are efecte citostatice pe țesutul hepatic, pulmonar și pe cancerul de piele, Mizuno, 1999; Mizuno et al., 1992.
- Prin Beta-D-glucani este antitumorală, prin derivații de cyatan stimulează creșterea nervilor.
- Un grup de cercetători japonezi au izolat NGSF (factorul stimulator de creștere a nervilor) care determină regenerarea neuronilor din creier, fiind de un real ajutor în caz de senilitate, creșterea inteligentei și îmbunătățirea funcțiilor cognitive.
- Efect nootropic- îmbunătățește sănătatea celulelor nervoase și are efect neuroprotectiv și neuroregenerativ de un real folos în cazul traumatismelor nervilor periferici (Wong KH, Naidu M, David RP, Bakar R).
- Prin compusul Erinacina A , ameliorează Boala Alzheimer, în studii pe șoareci (Tzeng Tsai Teng, Chen Chin Chu, Lee Li Ya).
- Folosirea regulată a ciupercii, scade amiloidul Beta din creier, responsabil de degradarea cerebrală a pacienților cu Alzheimer.
- În studii pe șoareci s- a dovedit efectul ciupercii în boala Parkinson (atenuează deficitul motor și scade progresia bolii).
- Polizaharidele din ciuperca Hericium, cresc concentrația de celule T- natural killer și nivelul macrofagelor, cu efecte antitumorale și de creștere a imunității. (Wang JC, Hu SH, Su CH, Lee TM)
- Inhibă creșterea Helycobacter pylori, fiind utilă în gastrite și ulcer gastric.
- Prin erinacina A s-a dovedit că ciuperca este eficientă în tratamentul bolilor degenerative Alzheimer, Parkinson.
- Are efecte hipoglicemiante și se folosește în diabet zaharat de tip 2 dar ajută și la scăderea dozelor de insulină în diabet zaharat de tip 1. (Bin Liang, Zhengdong Guo, Ainong Zhao).
Observaţii: Din păcate, micoterapia este încă foarte puțin înțeleasă și este nevoie de mai multe studii și cercetări, pe baza cărora oamenii să fie informați, așa încăt să folosească ciupercile atât în alimentație cât și în tratarea bolilor. Ceea ce este important de menționat este faptul că în urma tratamentelor cu ciuperca Coama Leului nu s-au semnalat efecte secundare, deci consumul ciupercii Hericium nu are efecte adverse la dozele recomandate.
Rar poate produce alergii. Nu se folosește în boli autoimune cu limfocite T helper dominante. Se recomanda evitarea folosirii cipercii Hericium în sarcină și alăptare sau la copii.
Notă: informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale, remedii naturale, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru tratamentele inclusiv naturiste și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.
PRODUSE ASOCIATE
Hericium pulbere
Citoplant forte – Detoxiplant forte
Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro