Arsuri la urinare, dureri în dreptul vezicii urinare, nevoia imperioasă de urinare, uneori doar falsa senzație de urinare, însoțită de micțiuni dureroase și dese, acesta este pe scurt tabloul unei infecții urinare, la debut. Infecțiile urinare reprezintă o categorie de afecțiuni foarte des întâlnită în special la femei, iar marea majoritate a lor, le experimentează, fie și o singură dată în viață. 

Ce numim infecții urinare?

Adesea, includem în denumirea de infecții urinare, doar banala uretrită (inflamația uretrei) precum și cistita (inflamația vezicii urinare) ori cistopielita (inflamația vezicii urinare și a unei porțiuni din bazinetul rinichilor). Acestea fac parte din infecțiile urinare “joase”, care sunt cel mai ușor de tratat, dar care dau și cele mai multe recidive, când sunt insuficient tratate. Însă există și infecțiile urinare “înalte”, situate la nivelul rinichilor (glomerulonefrita, pielonefrita) care sunt infecții mult mai grave, deoarece pot afecta capacitatea funcțională și structura rinichilor, sunt mult mai dificil de tratat și în plus, necesită o atenție deosebită din partea medicului și a pacientului, deoarece tratate incorect, pot duce la sechele renale grave, ce pot afecta ireversibil rinichiul pacientului. 

De ce apar infecțiile urinare:

Cauzele apariției infecțiilor urinare sunt frecvente. Dintre acestea avem:

  • structura anatomică a uretrei la femei (uretra este mai scurtă la femei decât la bărbați, iar acest lucru favorizează apariția mai frecventă a infecțiilor urinare la femei). 
  • afecțiunile colonului  (diareea, constipația cronică)- prin faptul că intestinul gros se găseste în vecinătatea vezicii urinare, aceste afecțiuni ale colonului pot afecta și vezica urinară.
  • microlitiaza renală („nisip la rinichi”) prin iritația  produsă de-a lungul căilor urinare, poate genera inflamații și infecții urinare. 
  • infecțiile vaginale acute și cronice.
  • expunerea excesivă la frig.
  • cauze microbiene: prin suprapopularea uretrei cu agenți infecțioși (favorizată de cauzele de mai sus) este depașită capacitatea naturală a organismului de a se apăra, acest lucru ducând la aparitia infecțiilor urinare. Dintre agenții bacterieni, de departe cel mai frecvent implicat este bacteria Escherichia Coli (mai mult de 60 % din infecțiile urinare sunt generate de E. Coli). Alte microorganisme implicate sunt Proteus, Klebsiela, Piocianic, Streptococ, Stafilococ
  • cauzele psiho-emoţionale: sunt de fapt cauzele cel mai adesea „ascunse” ale infecțiilor urinare, care duc la slăbirea imunității în sfera urinară și deci la apariția infecțiilor. 

Dintre acestea enumerăm: mânia constant întreținută, atitudinea constant ostilă, atitudinea conflictuală față de oamenii cu care venim în contact, lipsa armoniei în relațiile cu cei din jur și cu partenerul de viață, toate acestea reprezintă emoții negative care nesoluționate în timp și nesublimate prin atitudini pozitive de toleranță, iubire, armonie și încredere în ceilalți, fac să apară și să recidiveze, infecțiile urinare, acestea devenind  adeseori rezistente la tratamentul medicamentos.

Cum se manifestă infecțiile urinare:

Apariția senzației de usturime sau durere la urinare, este de cele mai multe ori, primul simptom al unei infecții urinare. Durerea suprapubiană (în dreptul vezicii urinare) urmată apoi de eliminarea de urină tulbure, urât mirositoare, uneori chiar urinare cu sânge, dureri lombare (în zona  de jos a spatelui) la care se poate adăuga febră, asociată cu greață și vărsături. 

Dintre acestea, ultimele 3 simptome ne avertizează că infecția a depășit stadiul unei simple infecții ale tractului urinar inferior (infecție urinară „joasă”) și s-a propagat ascendent pe căile urinare spre rinichi, caz în care infecția este gravă și netratată poate duce la complicații renale ce merg uneori până la compromiterea totală a funcției renale- dacă afecțiunea este neglijată.

Ce trebuie să facem:

  • încă de la primele simptome apărute (senzația de usturime la urinare, urinările dese și repetate, durerile vezicale și apariția falsei senzații de a urina (tenesme vezicale) trebuie să mergem la medic.
  • înainte de recomandarea tratamentului, medicul poate decide că este necesar să realizăm o examinare a urinii care se numeşte urocultură (examinarea bacteriologică a urinii) prin care putem depista ce tip de germeni sunt implicați în apariția infecției urinare. 
  • de asemenea, medicul va stabili dacă este nevoie să facem alte investigații suplimentare.

Cum se tratează infecţiile urinare:

Infecțiile urinare se tratează întotdeauna la medic, pentru a evita tratamentul incorect al lor și a preveni astfel recidivele frecvente datorate unui tratament inadecvat. 

         Primul pas în tratamentul infecțiilor urinare, când medicul fitoterapeut decide, este administrarea de remedii naturale.

Iată căteva remedii naturale ce pot fi utilizate cu succes în tratamentul infecțiilor urinare:

– în primul rând uleiurile volatile naturale cu acțiune antibacteriană: ulei de cimbru sau oregano, uleiul de ienupăr, uleiul de tea-tree, dau rezultate foarte bune (este necesar ca aceste uleiuri volatile să fie perfect naturale și ecologice).

– plante cu efect antiinfecțios: frunze de afin, merisor, strugurii ursului, cimbru, cimbrisor.

– dezinfectante urinare și antiinflamatorii urinare: muguri de plop, coajă de salcie, afin, coacăz, muguri de pin, ienupăr.

– plante diuretice, ce vor stimula eliminarea urinii: pir, coada calului, cozi de cireșe, mătase de porumb, zămoșiță.

Acestea se pot lua în amestecuri stabilite de medic, fie sub formă de macerate ușor încălzite, fie pulberi ținute sublingual și apoi înghițite cu apă plată, fie extracte alcoolice, toate în proporțiile recomandate de medicul fitoterapeut. 

De asemenea consumul zilnic de 2 litri de lichide (preferabil apă plată) regimul alimentar bazat pe consumul crescut de legume şi fructe, evitarea frigului și a umezelii excesive, sunt  de un real folos în prevenirea bolii. Înlăturarea emoțiilor negative (ranchiună, frică, mânie, intoleranță) prin sublimarea lor şi înlocuirea cu atitudini sănătoase de iubire, înțelegere, înglobare armonioasă a relațiilor din mediul exterior, pot duce la o reală vindecare a infecțiilor urinare, în special cele recidivante și rezistente la tratament.

Să nu uităm că o viață trăită în armonie, frumusețe și echilibru este o garanție a unei sănătăți depline și a unei fericiri durabile.

Bibliografie:

Farm. Viorica Istudor-  Farmacognozie , Fitochimie și Fitoterapie – Editura Medicală -București 

Duke- Handbook of medicinal herbs

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

 

PRODUSE ASOCIATE

Imunisan sinergie

Meridian Vezică urinară- tinctură

Meridian Rinichi -tinctură

Renolit- ceai

Ulei de cimbru 

Ulei de oregano

Ulei de ienupăr

Ulei de tea –tree

Sirop de afine

Sirop de coacăze

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *