Giardioza este o infecție parazitară, foarte larg răspândită în întreaga lume, aproximativ 20% din populația globului, prezentând această afecțiune sau fiind un purtător asimptomatic al acestui parazit. Giardioza este asociată cu condiții de igienă deficitare, cu o calitate foarte slabă a apei de băut (insuficient flitrată și dezinfectată sau încărcată cu urme de materii fecale umane sau animale) incidența ei fiind foarte crescută în orașele supraaglomerate.
De cine este produsă infecția?
Infecția este produsă de un parazit flagelat numit Giardia Lamblia care prezintă două stadii de dezvoltare:
– stadiul de chist – forma de subzistență a parazitului în afara corpului uman;
– stadiul de trofozoit- forma parazitului ce devine activă în corpul uman.
Giardia Lamblia, a fost descoperită în 1681, de către Antoine van Leeuwenhoek, inventatorul microscopului, fiind primul care a descris forma și dimensiunile acestui flagelat.
Ciclul de viață și reproducere
Rezervorul de paraziți din natură este omul, dar infecția poate fi dobândită și de la animale (câini, pisici). Formele de răspândire a bolii sunt chiștii de giardia, care pot supraviețui în mediu exterior și săptămâni sau luni.
După ingestia chiștilor de către om (prin diferitele căi: apă, alimente contaminate) aceștia se transformă în formă activă în corpul uman- formă denumită trofozoit- și se cantonează în duoden și jejun (prima parte a intestinului subtire) unde se reproduc și determină apoi deteriorarea epiteliului intestinal, atrofierea vilozităților, hipertrofierea criptelor intestinale și infiltrat inflamator în mucoasă.
Care sunt modalitațile de infectare?
Infecția apare prin contaminarea apei de băut și a alimentelor, cu chiști de giardia, prin contact intim între două persoane, calea de transmitere fiind fecal –orală.
Infecția cu parazitul giardia este favorizată de scăderea imunității locale (nivel scăzut de IgA secretorie), aclorhidrie gastrică și malnutriție. Timpul scurs de la infectarea persoanei până la apariția simptomelor, este de aproximativ 2 săptămâni.
Deoarece uneori boala este asimptomatică, persoana poate transmite infecția prin chiștii de giardia, pe care aceasta îi elimină prin fecale. Rezistența la clorinarea apei și insuficienta filtrare a apei de băut, stau la baza apariției epidemiilor de giardia, în special în orașele supraaglomerate.
Cum este diagnosticată?
Diagnosticul bolii se pune prin examinarea probelor de scaun la microscop, unde se pot detecta chiștii ori chiar trofozoiții, uneori.
Eliminarea parazitului prin scaun este intermitentă, de aceea pentru ca examinarea să fie concluentă, este nevoie de examinări repetate (cel puțin trei). Examenul lichidului duodenal, extras prin tubaj duodenal este o metodă folosită în special în trecut pentru depistarea parazitului. În prezent se folosesc metode moderne de depistare a antigenului în scaun.
Care sunt simptomele bolii?
Boala poate fi asimptomatică sau se poate manifesta prin diferite simptome digestive, de la balonări abdominale până la malabsorbție cronică.
Simptomatologia generală a bolii este dominată de diaree, crampe abdominale, eliminarea de materii fecale și gaze urât mirositoare, eructații, vomă intermitentă, discomfort epigastric, oboselă excesivă, anorexie.
Semnele acute se pot manifesta 1-3 săptămâni, fiind asociate și cu malabsorbția grăsimilor și zaharurilor, ce duc în final la pierderea severă în greutate, în cazurile grave. Scaunele persoanelor bolnave pot conține urme de sânge.
Simptome extraintestinale asociate frecvent cu giardioza
În cazul în care infecția nu e tratată, boala poate evolua spre diaree cronică și eliminare excesivă de gaze urât mirositoare, precum și apariția tulburarilor de creștere și dezvoltare, datorate malabsorbției, în cazul copiilor netratați. În cazul adulților, boala este este asociată cu sindromul colonului iritabil, disfuncții biliare, manifestări dermatologice (prurit, urticarie) manifestări alergice sau chiar artrită reactivă ori afecțiuni oculare.
Unele din aceste manifestări sunt rezultatul răspunsului sistemului imun la acțiunea antigenului de giardia, alte manifestări sunt rezultatul toxinelor eliminate de paraziți în corpul uman și care generează un răspuns inflamator.
Care este tratamentul bolii?
Medicina alopată recomandă folosirea medicametelor antiparazitare, cu variate efecte secundare.
Medicina alternativă recomandă remedii naturale care pot fi folosite în tratarea și vindecarea infecției cu giardia:
– Propolis- utilizat pentru calitățile sale antiparazitare dovedite științific;
– Usturoiul proaspăt- este utilizat frecvent în infecțiile cu giardia, cu rezultate foarte bune;
– Uleiurile esențiale extrse din plante medicinale: ulei de usturoi, ulei de neem, ulei de cimbru, ulei de oregano;
– Terapia cu Pippali Rasayana ( amestec din semințe de Pippali și planta indiană Palash). Într-un studiu publicat în India, asupra a 50 de pacienți simptomatici și depistați paraclinic cu giardia (chiști și trofozoiți în scaun), dintre care 25 dintre ei tratați cu 1g de Pippali rasayana de trei ori pe zi, 15 zile și alți 24 de pacienți tratati placebo, s-a dovedit eficacitatea folosirii acestui preparat. numit Pippali Rasayana (Management of giardiasis by a herbal drug “Pippali Rasayana”: a clinical study.J Ethnopharmacol. 1997 May;56(3):233-6. Central Drug Research Institute, Division of Microbiology, Lucknow, India).
– germenii de grâu- prin conținutul lor în lectină, inhibă dezvoltarea trofozoiților și ieșirea lor din chiștii de giardia, astfel reducându-se concentrația formelor active de giardia, favorizând vindecarea.
– plante medicinale cu efect paraziticid ca: pelin, usturoi, cimbru, cimbrișor, cuișoare, oregano, iarbă mare, nalbă, piretru, turmeric, usturoi, pătrunjel verde.
Dietoterapia giardiozei
Pentru pacienții bolnavi de giardioză intestinală și pentru prevenția acestei boli, sunt necesare anumite reguli de dietă:
– Evitarea dulciurilor cu zahăr alb sau înlocuitori de zahăr alb;
– Evitarea produselor lactate (în timpul bolii, scade producerea de lactoză, ducând la o insufientă digestie a laptelui);
– Reducerea grăsimilor din alimentație;
– Dietă bogată în fibre naturale – ajută la debarasarea corpului de acest parazit;
– Folosirea germenilor de grâu în alimentație.
Profilaxie
Nu există o profilaxie prin medicație, pentru giardioză. Totuși anumite reguli generale de prevenție pot fi folosite:
– filtrarea și fierberea apei de băut timp 30 de minute, poate fi o metodă de precauție, întrucât clorurarea apei nu distruge chiștii de giardia;
– spălarea cât mai atentă a fructelor și legumelor, înainte de consum;
– evitarea consumului apei de la robinet;
– spălarea pe mâini de mai multe ori pe zi, în special înainte de a mânca.
De asemenea un tratament preventiv utilizand remedii naturale de creștere a imunității, realizat la indicația medicului fitoterapeut, poate evita apariția bolii, în special la persoanele supuse riscului crescut de infectare.
Bibliografie:
Farm. Viorica Istudor- Farmacognozie , Fitochimie și Fitoterapie – Editura Medicală -București
Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.
PRODUSE ASOCIATE
Citoplant forte- Detoxiplant forte
Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro