Crizele biliare- remedii naturale

Litiaza biliară (“pietrele” în vezica biliară) – este una din afecțiunile cu incidență scăzută în trecut, dar cu o creștere semnificativă în societatea modernă, fiind asociată cu supraalimentația, alimentația hipercalorică și sedentarismul, specifice societății actuale. Incidența acestei afecțiuni în prezent este în jur de  20% la femei și 8% la barbați, fiind mai frecventă în jurul vârstei de 40 de ani. 

Din ce sunt formate pietrele biliare

75% din calculii biliari sunt formați din colesterol, restul fiind calculi de proveniență mixtă, formați din colesterol și pigmenți biliari (bilirubinat de calciu) săruri biliare, săruri de calciu anorganic (carbonați și fosfați de calciu) și alte minerale. Ei pot fi de dimensiuni mici (de la câțiva milimetri la câțiva centimetri) și multipli, sau pot fi unici, cu  dimensiuni mari (cât o minge de golf).

Semnele și simptomele litiazei biliare

Simptomatologia litiazei biliare este silențioasă și este  manifestată uneori prin dureri ușoare sau jenă în hipocondrul drept (regiunea subcostală) dispepsie (greutate în digestia anumitor alimente), senzație de greață, gust amar matinal, dureri de cap, intoleranță la alimente grase.

De cele mai multe ori, afecțiunea este descoperită la un control ecografic de rutină, însă alteori este descoperită prin apariția bruscă a unei crize de colică biliară. 

Cum se manifestă crizele biliare

Crizele biliare sau colicile biliare, sunt dureri extrem de intense localizate în hipocondrul drept (subcostal drept, în zona vezicii biliare) și sunt însoțite de senzație de greață, vărsături biliare, transpirații reci, paloare, stare de rău general și frison, asociat cu febră (dacă există și inflamația mucoasei vezicii biliare – numită colecistită). Uneori durerea iradiază în tot abdomenul, în spate sau în umărul drept. De obicei colica biliară apare brusc, seara sau noaptea, la câteva ore dupa o masă copioasă, foarte bogată în grăsimi, ouă, ciocolată, prăjituri cu cremă, maioneză, tocături, brânzeturi grase, alcool, cafea. Bolnavul are vărsaturi alimentare la început, care sunt urmate de vărsături biliare (lichid galben-verzui, amar). Colicile biliare pot dura între 10-15 min și 3-4 ore și  pot fi urmate de eliminarea calcului biliar (dacă acesta are dimensiuni de câțiva milimetri) sau pot înceta și pot reapare, la un interval de luni sau ani. După o criză de colică biliară, dacă calculul a migrat și a rămas blocat pe coledoc, bolnavul poate să devină icteric (paloarea galbenă a tegumentelor) rezultat al blocării eliminării bilei (icter mecanic) situație în care pacientul va merge în urgență, la camera de gardă, pentru tratament cel mai adesea chirurgical.

Ce trebuie să facem în caz de criză biliară

În cazul în care vă confruntați cu simptomatologia de mai sus, este absolut necesar să consultați un medic specialist. Examenul ecografic va pune în evidență pietrele biliare și va stabili dimensiunile și tipul acestora, lucru foarte important în tratamentul litiazei biliare. Dimensiunile calculului biliar sunt importante, întrucât calculii mici pot fi mai ușor de tratat și de eliminat, dar în același timp pot prezenta un real pericol pentru sănătate atunci când ies prin căile biliare și le obstrucționează. De aceea tratamentul litiazei biliare se face intotdeauna sub supraveghere medicală. De asemenea calculii de colesterol răspund adesea la tratament, fiind mai ușor de dizolvat (Roda et al, 1982). Dietoterapia și tratamentul cu plante medicinale ajută foarte mult în tratamentul bolii, fiind recomandate întotdeauna doar de medicul fitoterapeut. Calculii mari însă, sunt greu de tratat, dar și cei care dau cele mai puține simptome uneori, având în vedere dimensiunea și moblitatea lor scăzută.

Cum se previne apariția acestei afecțiuni

– Scăderea în greutate, este un factor important în prevenția bolii, știind că persoanele obeze sunt cele mai predispuse la a face litiază biliară (“pietre”).

– Consumul crescut de fibre alimentare, inhibă formarea de calculi biliari de colesterol, prin reducerea saturației sărurilor biliare în colesterol (Schwesinger et. al 1999). Fibrele alimentare se găsesc în special în: cereale integrale, fructe cu coajă (mere, pere, prune etc.) legume (varză, rădăcinoase) și leguminoase (linte, mazăre uscată, fasole, soia).

– Folosirea în alimentație a  grăsimilor sănătoase (grăsimi mononesaturate- de exemplu, uleiul de măsline), care îmbunătățesc activitatea bilei. Acestea scad riscul de apariție al calculilor biliari și în același timp, ajută la protecția sistemului cardiovascular și la restabilirea sănătății florei intestinale (Scobey et al 1991).

– Excluderea din alimentație a zahărului alb și a produselor cu zahăr alb ori înlocuitori, întrucât  pot favoriza apariția litiazei biliare (prin fluctuațiile nivelului de glucoză și insulină, pe care acest consum le produce).

– Evitarea alimentelor hipercalorice, grase (carne, tocături, rântașuri, ouă, ciocolată, brânzeturi grase etc.).

– Evitarea dietelor restrictive care determină  slăbirea rapidă în greutate într-un interval scurt de timp, întrucât această situație favorizează  formarea calculilor biliari (prin scăderea fluxului biliar).

– Practicarea exercițiilor fizice, previne apariția formării de calculi biliari. Un studiu realizat în1999 la Departamentul de Sănătate Publică a Universității Harvard, a relevat că femeile care realizează cel puțin 2-3ore de exerciții fizice săptămânal, au un risc cu 30% mai puțin de a dezvolta calculi biliari, comparativ cu femeile sedentare. 

– Evitarea pe cât posibil, a anticoncepționalelor și a tratamentelor de substituție hormonală (estrogenii pot determina concentrarea colesterolului la nivel biliar, cu apariția calculilor de colesterol). 

Cum se tratează afecțiunea

Tratamentul chirurgical – este singura soluție pentru calculii mici și mobili, care produc obstrucția căilor biliare și duc la apariția icterului mecanic, precum și a calculilor care nu răspund la tratament, în general și care declanșează crize biliare repetate.

Tratamentul medicamentos include folosirea antispasticelor și sedativelor în criza biliară dar și a medicamentelor antiinflamatorii și antibiotice, în cazul colecistitei (inflamația mucoasei vezicii biliare).

Tratmentul naturist al litiazei biliare implică:

Dietoterapie

Evitarea alimentelor grase, excluderea cărnii grase din alimentație, a prăjelilor, sosurilor, tocăturilor, a zahărului alb, a alimentelor conservate, brânzeturilor grase, a alcoolului și cafelei. Aceste recomandări sunt foarte importante în prevenția litiazei biliare sau în scăderea incidenței apariției colicilor biliare, dacă boala  a apărut deja.

Aromaterapia

Utilizarea uleiurilor esențiale din plante medicinale este de un real folos în ameliorare și vindecarea bolii. Se folosesc astfel uleiuri esențiale ca: anason, fenicul, mentă, turmeric și lavandă, care au efecte antispastice, antiinflamatorii și calmante, precum și de stimulare a secreției biliare. Dozele și tipul de uleiuri volatile, vor fi întotdeauna alese  la recomandarea medicului fitoterapeut. Aceste remedii naturale bazate pe amestecuri de uleiuri volatile, dau rezultate foarte bune, folosite pe o perioadă mare de timp, constant.

Fitoterapia

Plantele medicinale au excelente calități atât în prevenție cât și în vindecare (în cazul calculilor mici). 

Se folosesc plante ca: sunătoare, rostopască, turiță mare, măceșe, brusture, păpădie, cicoare, mentă, albăstrele, coada șoricelului, volbură, gălbenele, salcăm, lavandă, coriandru, anason, fenicul. Plantele se iau la recomandarea medicului, sub formă de macerate la rece încălzite, sau pulberi măcinate fin, ori extracte alcoolice. Tratamentul este de durată, chiar luni de zile și se poate asocia cu metode de eliminare a conținutului vezicii biliare, care vor fi recomandate întotdeauna doar de medicul fitoterapeut, după o atentă analiză a examenelor medicale ale pacientului.

Concluzie 

În litiaza biliară este foarte importantă prevenția bolii, iar dacă afecțiunea a apărut deja, va fi urmat un tratament doar sub îndrumarea unui medic specialist. Dietoterapia, aromaterapia, plantele medicinale, au un efect cert în ameliorare sau chiar vindecare (prin dizolvarea calculilor biliari) în special în stadiile de început ale bolii.

Bibliografie:

Farm. Viorica Istudor-  Farmacognozie , Fitochimie și Fitoterapie – Editura Medicală -București 

Duke- Handbook of medicinal herbs

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

 

PRODUSE ASOCIATE

Litobil ceai

Coledin ceai

Meridian vezică biliară tinctură

Hepatovit capsule și ceai

Meridian ficat capsule

Gastroprotect capsule și ceai

Bitter românesc 32 plus 7

Enterisan cu activator

Sanlaxin cu activator

Ulei de mentă

Ulei de rozmarin

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *