Chisturile mamare – o problemă a femeii moderne?

Bolile legate de dezechilibrul hormonal la femei, sunt fără îndoială mult mai prezente în zilele noastre, față de secolul trecut, de exemplu. Acest lucru se datorează în mare parte schimbărilor nedorite ale mediului în care traim, în care poluarea cu substanțe chimice a solului, apei, aerului și implicit a alimentelor, a atins cote alarmante, dar și datorită schimbărilor în stilul de viață al femeilor (supuse mai mereu stresului și tensiunilor de tot felul, “obligate” sa facă față cu succes diferitelor provocări atât în plan social cât și în viața personală). 

Ce este mastoza fibrochistică?

Boala fibrochistica  este o afecțiune a sânilor caracterizată de prezența unor formațiuni chistice ori nodulare (de tip fibroadenom) unice sau multiple, având un caracter benign, prezente doar într-un sân ori în ambii sâni. Pe grupe de vârstă, fibroadenomul apare mai des la femei în jurul vârstei de 20-21 de ani, în timp ce chisturile mamare și boala fibrochistică, apare la femeile care se află în apropierea menopauzei (40-50 ani).

Factorii favorizanți ai apariției bolii

Printre factorii favorizanţi legați de apariția acestui gen de afecțiuni, excesul de hormoni estrogeni (în detrimentul hormonilor de tip progesteron) este de departe cel mai frecvent implicat. 

– Fumatul, consumul de cafea ori produse care conțin cofeină (ceai verde, ceai negru) bauturi acidulate ori sucuri din comerț ce pot conține cofeină, 

– Consumul excesiv de ciocolată, cacao,

– Dietele foarte bogate în calorii, în care se folosesc multe grăsimi animale (lapte şi produse lactate, carne, ouă) 

– Radiațiile ionizante, stressul  și anxietatea, 

– Traumatismele  repetate la nivelul sânilor, 

– Tratamentul cu anticoncepționale fără verificarea profilului hormonal al femeii la momentul începerii tratamentului, sunt alți factori ce pot induce apariția mastozei fibrochistice.

Cum se manifestă maladia fibrochistică?

Adeseori afecțiunea este descoperită chiar de catre femeie, la o palpare  de rutină a sânilor, sub forma unei formațiuni nodulare, de mărime variabilă (1-5 cm) nedureroasă la palpare, bine delimitată față de țesuturile din jur, fiind mobilă pe planurile profunde. 

Adeseori femeia respectivă acuză mastodinie premenstruală (sânii se maresc și devin dureroși la atingere, înainte de declanșarea ciclului menstrual cu 5-10 zile).

Ce trebuie să facem?

În momentul în care  femeia a descoperit o formațiune nodulară la nivelul sânilor, sunt absolut necesare investigațiile paraclinice recomandate de medicul specialist (ecografia mamară, sonoelastograma sau eventual mamografia, dacă medicul consideră necesar acest lucru). Medicul specialist va realiza o anamneză amanunțită a pacientei asociată cu examinarea clinică a sănilor și va urmări să depisteze eventualele adenopatii axilare pe care pacienta le-ar putea avea.

Tratamentul maladiei fibrochistice:

Tratamentele alopate sunt prescrise de medicul specialist ginecolog și acestea constau în tratament hormonal sub formă de creme de uz  local ori pilule, uneori recomandându- se intervenția chirurgicală.

Tratamentul natural al maladiei fibrochistice:

In cazul în care dorește, pacienta poate beneficia de tratament naturist, cu rezultate certe atunci când acesta este urmat cu multă atenție  și sub îndrumarea medicului fitoterapeut.

  • În primul rând, dieta pe perioada tratamentului este foarte importantă: excluderea oricăror produse excitante gen: tutun, cafea, alcool
  • De asemenea este recomandată reducerea sau excluderea pe perioada tratamentului a ciocolatei, ceaiului negru, a sucurilor carbogazoase ce pot conține cofeină sau îndulcitori artificiali din comert, a dulciurilor cu zahăr alb, a alimentelor bogate în grăsimi saturate (lapte și produse lactate, ouă) a cărnii, evitarea alimentelor conservate, afumate sau sărate
  • Introducerea în alimentație a legumelor, fructelor proaspete, cerealelor integrale, a sucurilor naturale preparate acasă, este un prim pas în terapia mastozei fibrochistice, cu efecte vizibile asupra reducerii simptomatologiei dureroase a sânilor
  • Terapia bazata pe plante cu conținut de fitoprogesteron, cum este de exemplu planta Vitex agnus castus, a dovedit rezultate certe în folosirea pe o perioadă de cel puțin 2-3 luni,continuu.
  • De asemenea frunzele și mlădițele de zmeur conțin fitoprogesteron natural, util în tratamentul bolii
  • Uleiul de luminiță, luat zilnic intern, dă rezultate foarte bune
  • Adăugarea în tratamentul naturist a surselor naturale de vitamine E  și C (cu rol antioxidant) duce la scăderea simptomatologiei și chiar la vindecare 
  • Plantele medicinale care au efect depurativ precum și cele care scad cantitatea de hormoni estrogeni în exces din organismul femeii (coada șoricelului, traista ciobanului, urzică, brusture, zmeur, crețișoară, bătrâniș, urzica moartă albă, lipicioasă, piperul bălții, verbină, zmeur)
  • Uleiuri naturale din plante medicinale cu efect fitoprogesteronic (Vitex agnus castus) pentru masajul zilnic al sânilor.

Concluzie:

Este  foarte important ca pacienta să consulte un medic specialist înainte de începerea oricărui tip  de tratament, întrucât orice afecțiune a sânilor trebuie diagnosticată și tratată cu maximă atenție. 

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

PRODUSE ASOCIATE

Fitofibromstop capsule, ceai

Gama Menstrofit 

Progestonat capsule, ulei

Sanofem capsule

Puteti gasi aceste produse la magazinul nostru.

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *