Remedii naturiste în chisturile ovariene
Stilul de viață la care este supusă femeia modernă (stresul psihic crescut, alimentația nesănătoasă, lipsa exercițiului fizic, lipsa relaxării, utilizarea necontrolată a anticoncepționalelor, a medicației excesive etc.) a făcut ca afecțiunile genitale feminine în care sunt incluse și chisturile ovariene, să genereze o adevărată “epidemie”, în rândul femeilor din societatea “civilizată”.
Ce sunt chisturile ovariene?
Chisturile ovariene sunt pungi globulare pline cu lichid care se formează la nivelul ovarelor (în interiorul sau înafara lor) fiind strâns legate de ovulație. În mod normal, în fiecare lună, la nivelul unui ovar (drept sau stâng) un folicul ovarian (dintre cele 200-300 de mii de foliculi ovarieni cu care femeia se naște) începe sa crească și să se maturizeze și în perioada ovulației el se rupe, eliberând ovulul care este preluat de trompa uterină, iar în continuare în ovar, foliculul restant – golit de conținut – se transformă în corp galben și apoi se atrofiază. Uneori acest folicul nu reușește să elibereze ovulul și atunci devine chist.
De câte tipuri sunt chisturile ovariene
- Chistul ovarian funcțional – se formează în legatură cu variațiile hormonale ale femeii din timpul ciclului menstrual, atunci când sacul de fluid ce înconjoară ovulul, nu se rupe la timp pentru a elibera ovulul. Are dimensiuni variabile de la o lună la alta, însă când sacul care conține ovulul în final se rupe, chistul dispare.
2.Chistul ovarian format din corpul galben- se formează atunci când foliculul nu se atrofiază după ce a eliberat ovulul, se încarcă cu lichid devenind din ce în ce mai mare și se transformă în chist ovarian.
3.Cistadenomul – este o formațiune chistică ce se dezvoltă din celulele de pe suprafața ovarului. Aceste chisturi sunt pline cu un fluid apos sau gelatinos. Pot crește mult în volum și pot genera durere.
4.Chistul dermoid – este un chist ce conține mai multe tipuri de celule precum și păr, dinți și alte tipuri de țesuturi ce devin parte integrantă a chistului. Poate atinge dimensiuni mari.
5.Ovarele polichistice – se formează atunci când sacii ovulari nu reușesc să expulzeze ovulul înafară iar când acest lucru se petrece ciclic, sacii ovulari cresc în dimensiuni și se transformă în chisturi multiple în interiorul ovarului.
Cauzele apariției chisturilor ovariene
Este greu de definit exact care sunt cauzele apariției chisturilor ovariene, întrucât ele sunt multiple. Putem spune însă că dezechilibrele hormonale din organismul femeii se numară printre ele.
Expunerea repetată a femeii la concentrații crescute de hormoni estrogeni (atât cei din propriul organism cât și xenoestrogenii – pe care îi asimilează prin alimente ce conțin estrogeni “ascunși”) în detrimentul progesteronului, sunt cauze care pot duce la apariția chisturilor ovariene.
De asemenea, disfuncția glandei tiroide poate genera dezechilibre ale hormonilor sexuali cu apariția chisturilor ovariene, iar obezitatea combinată cu rezistența la insulină a celulelor (stadiul incipient al diabetului) pot duce la apariția a ovarelor polichistice.
Însă de departe, stilul de viață al femeii moderne, este una din cauzele majore al apariției chisturilor ovariene.
Cum se descoperă chisturile
Deseori chisturile ovariene se descoperă la un examen ginecologic sau ecografic de rutină, întrucât mare parte din ele nu dau o simptomatologie zgomotoasă.
Care sunt simptomele chisturilor ovariene
Multe din chisturile ovariene pot să nu aibă simptome asociate. Însă alteori, simptomatologia este prezentă și se manifestă ca: presiune, durere în abdomen și zona pelvină, dureri în regiunea lombară, dureri în timpul actului sexual, tulburări urinare, menstruații abundente, cicluri menstruale neregulate. Când simptomatologia se asociază cu febra, greață, vomă și durere abdominală severă, este cazul să consultăm imediat un medic ginecolog.
Chisturile ovariene pot apărea la orice vârstă și în general sunt benigne. Însa chisturile ce apar în jurul vârstei de 50-70 de ani, au un mare potențial cancerigen și este nevoie să fie tratate cu maximă responsabilitate.
Modalitati de tratament al chisturilor ovariene
Pe lângă tratamentul alopat care se bazează pe tratamentul chirurgical și administrarea anticoncepționalelor (care pot duce la reapariția chisturilor ovariene după ce tratamentul a fost oprit) există posibilitatea de a trata chisturile în mod natural, cu remedii din plante medicinale.
În acest sens se pot folosi:
- plante medicinale cu conținut crescut de fitoprogesteron: zmeur, yam, vitex agnus castus, verbină.
- plante cu acțiune reglatoare asupra aparatului genital feminin: crețișoară, coada soricelului, gălbenele, urzica moartă albă, bătrâniș.
- plante antiinflamatorii pelvine: năpraznic, urzică vie, sânziene, traista ciobanului, cimbrișor, muguri de plop.
Se mai pot folosi:
- macerat glicerinat din mladite de zmeur ;
- ovule sau supozitoare ce conțin propolis și uleiuri esențiale cu rol antiinflamator;
- băile de șezut cu coada calului și coada soricelului.
Însă tratamentul chisturilor ovariene este unul holistic, care pe lângă tratamentul cu plante medicinale, implică și schimbări de dietă (este important ca alimentația să fie naturală, de preferință lacto-vegetariană- cel puțin pe perioada tratamentului, de asemenea regimul nr 7 al dr. Oshawa poate fi folosit cu succes).
Tot în cadrul abordării holistice, este foarte importantă reducerea stresului psihic prin diferite metode de relaxare și masaj, alături de un stil de viață echilibrat și o viață sexuală armonioasă și împlinitoare.
Cauzele profunde ale acestei afecțiuni pot fi stabilite în cadrul unei consultații ayurveda, de către medicul specialist în fitoterapie și ayurveda, iar tratamentul va fi individualizat. Numai prin rezolvarea profundă a acestor cauze, alături de metodele naturale de tratament, pacienta se poate vindeca, făcând posibilă și evitarea eventualelor recidive.
Concluzie:
Să nu uitam deci că dacă am descoperit chisturi ovariene la un control de rutină, trebuie să consultăm un medic ginecolog, iar dacă dorim să alegem și o soluție naturistă pentru tratament, un medic naturist ayurveda ne va fi de mare ajutor.
Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.
PRODUSE ASOCIATE
Puteti gasi aceste produse la magazinul nostru.
Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro