Probioticele sunt microorganisme ( numite și bacterii “prietenoase”) care oferă efecte benefice în momentul în care sunt consumate în alimentație, îmbunătățind  unele simptome digestive și asigurând refacerea florei intestinale perturbată în anumite condiții de boală sau după administrarea prelungită a antibioticelor de sinteză, pe cale orală.

Bacteriile intestinale “prietenoase” dintre care Acidophillus, Bifidobacteriile și alte specii de bacterii clasificate ca probiotice (Lactococcus, Lactobacillus, Leuconostoc,  Streptococcus)  au un rol important în menținerea sănătații florei tubului digestiv, fiind chiar esențiale pentru funcționarea întregului organism. Diferitele bacterii populează predominant fie flora gastrică, ori a intestinului subțire (Acidophillus) fie pe cea a colonului (bifidobacteriile) însă actiunea lor se realizează conjugat, păstrând echilibrul florei intestinale.

Care sunt sursele naturale de probiotice?

Suplimentarea florei intestinale cu probiotice se realizează prin administrarea preparatelor alimentare bogate în probiotice (nutrienți ce asigură necesarul de probiotice sau stimulează proliferarea intestinală a bacteriilor probiotice) și care sunt:

  • Iaurtul proaspăt obținut din lapte nepasteurizat (știm că pasteurizarea laptelui distruge bacteriile de fermentație);
  • Kefirul, laptele bătut și smântâna fermentată natural- din lapte nepasteurizat;
  • Produse de fermentație naturală, fără adaos de oțet: murături, varză acră;
  • Ceapa, prazul;
  • Brânza cu mucegaiuri “nobile”;
  • Alge: spirulina, chlorella;
  • Drojdia de bere;
  • Cereale integrale: hrișca;
  • Produse de soia fermentată;
  • Băutura Kombucha;
  • Miere fermentată în apă (hidromel);
  • Sucuri din fructe fermentate (mustul de struguri, vinul);
  • Preparate din grâu  fermentat (borșul);
  • Preparate din soia fermentată ;

 

Care sunt beneficiile probioticelor naturale?

  1. Sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului imun-probioticele stimulează imunitatea intestinală, care e responsabilă de 70% din capacitatea de apărare a organismului;
  2. Stau la baza sintezei anumitor vitamine, dintre care cele din grupul B (în special B1, B6, B12) vitamina K, acid folic;
  3. Stimulează formarea lactazei, a altor fermenți digestivi și a substanțelor antibiotice naturale (acidophilina, hidrogen- peroxid și acidul lactic);

4.Stimulează absorbția nutrienților rezultați în urma digestiei alimentelor – administrarea de preparate de fermentație bogate în probiotice, stimulează absorbția calciului și a vitaminelor, la nivel intestinal dar și activitatea digestivă, în general;

  1. Împiedică dezvoltarea ciupercilor (de tipul Candida) a paraziților intestinali sau a altor bacterii intestinale nocive (de tipul Shigella, Salmonella, E. coli) – acest lucru se realizează prin stimularea imunității la nivel intestinal și creșterea acidității mucoasei intestinale, împiedicând  astfel atât dezvoltarea microorganismelor, precum și pătrunderea lor din intestin în fluxul sanguin.
  2. Efect detoxifiant asupra întregului organism, prin îmbunătățirea tranzitului intestinal și eliminarea toxinelor reziduale . 
  3. Indepărtează efectele nedorite ale antibioticelor asupra florei intestinale – tratamentul cu antibiotice distruge o parte din aceste bacterii “bune” prezente în intestin, iar administrarea de  bacterii probiotice, ajută la repopularea intestinului cu bacterii bune sau “prietenoase”.
  4. Scade susceptibilitatea la alergii și infecții respiratorii recidivante, prin efectul de modulare imună pe care îl realizează. 
  5. Ameliorează simptomatologia artritică prin reducerea fenomenelor inflamatorii articulare; 
  6. Indepărtează mirosul neplăcut al gurii (halenă) datorat lipsei eliminării corespunzătoare a scaunului și a produșilor toxici din organism.
  7. Inlătură atât diareea cât și constipația- prin echilibrarea tranzitului intestinal.

În ce afecțiuni se recomandă?

Probioticele se recomandă pentru o gamă largă de afecțiuni și probleme de sănătate, dar și pentru menținerea sănătății mucoasei digestive. Pot fi recomandate în caz de flatulență, colon iritabil, afecțiuni tumorale, boli inflamatorii intestinale (colite, enterite) candidoză digestivă, alergii (rinită alergică, astm bronșic) dermatita atopică, eczemă, diaree sau constipație cronică, artrite, boli autoimune, hipercolesterolemie, hepatită, anemie, deficit vitamina de B12, dispepsii gastrice, infecții urinare și genitale recidivante, diabet zaharat, acnee, stress și oboseală cronică.

Cum se utilizează?

  • Se utilizează sub forma alimentelor probiotice (care stimulează dezvoltarea intestinală a bacteriilor probiotice);
  • Capsule ori tablete ce conțin diverse combinații de probiotice (se evită cele ce conțin zahăr sau glucoză, întrucât ele inhibă dezvoltarea probiotocelor în intestin).

Probioticele au efecte secundare?

  • Creșterea flatulenței, poate fi un efect secundar minor, apărut în primele zile de administrare, proces ce încetează odată ce intestinul s-a obișnuit cu noile bacterii.
  • Pacienții aflați sub tratament cu insulină, au restricții în utilizarea probioticelor, de aceea se vor folosi probiotice de către aceștia, doar la recomandarea medicului.
  • Bolnavii de pancreatită, nu vor folosi acest produs decât cu recomandare medicală, întrucât s-au raportat cazuri de agravare a bolii.
  • Pacienții cu intoleranță la produsele lactate, vor consuma alte surse probiotice în afara lactatelor. 

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

 

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *