Pielea este cel mai mare organ al corpului, cu multiple functii legate de protectie, termoreglare, imunitate dar si functii legate de informatie, sensibilitate sau comunicare, de a carui integritate depinde sanatatea intregului organism. Pielea este constituita din 3 straturi: epidermul (stratul superficial), dermul (stratul mijlociu) si hipodermul (stratul profund, adipos). Unul din factorii cei mai importanti implicati in imbatranirea pielii si aparitia ridurilor este cantitatea de colagen din piele. Pielea este foarte bogata in colagen de tip 1 si 3, care asigura o anumita structura de rezistenta si mentine un tonus normal al pielii. Aceasta cantitate de colagen este maxima la varsta de 25 de ani, dupa care incep gradat sa scada, mai ales dupa 35 de ani, ajungand la varsta de 60 de ani la jumatate din cantitatea initiala. Pentru refacerea cantitatii de colagen din piele si restabilirea tonusului normal al pielii, este importanta atat stimularea productiei de colagen din piele cat si eliminarea factorilor nocivi care aduc imbatranirea precoce a pielii.

Principalii factori implicati in imbatranirea pielii sunt:
–     Fumatul: deshidrateaza pielea, blocheaza circulatia si oxigenarea corespunzatoare a pielii si implicit hranirea sa, distruge colagenul si fibrele de elastina din piele.
–     Alcoolul: are efecte de deshidratare foarte puternice, produce carente de vitamine esentiale in buna functionare a pielii:  vitaminele A, B, C.
–     Dietele bazate excesiv pe carne, produse semipreparate, prajeli, sucuri carbogazoase, zahar, alimente conservate, alimente vechi, lipsite de prospetime, saracite de minerale si vitamine.
–     Stresul psihologic- produce hipersecretia de cortizol, hormon care diminueaza capacitatea pielii de a retine apa si duce la distrugerea fibrelor de colagen din piele, promovand imbatranirea pielii.
–     Poluarea aerului, apei, pamantului, cu substante chimice daunatoare: gaze nocive, gudroane, pesticide etc.
–     Expunerea prelungita la razele UV, mai ales in perioadele de varf ale zilei, fara protectie solara, este unul din factorii care imbatranesc cel mai mult, orice tip de piele.
–     Lipsa somnului pe timpul noptii- in special in intervalul 22h30- 1h,  deoarece in aceasta perioada de timp se secreta hormoni importanti pentru sanatatea pielii si a intregului organism.

Remedii naturale pentru combaterea imbatranirii pielii:

  1. Hidratarea suficienta – prin apa, sucuri naturale, ceaiuri naturale  – este metoda de baza pentru prevenirea deteriorarii pielii prin deshidratare.
  2. Alimentatia bogata in vitamine, in special vitamina C- cea mai eficienta in sinteza colagenului, dar si vitaminele din grupul A si B.
  3. Alimentatia bogata in aminoacizi esentiali si proteine- colagenul este un tip de proteina.
  4. Alimente bogate in cupru si zinc- care au rol in sinteza colagenului si refacerea colagenului deteriorat.
  5. Antioxidantii : protejeaza pielea de stresul oxidativ- acizi grasi Omega 3 si omega 6, acidul alfalipoic, minerale: seleniul, siliciul, vitamine A, E, C, polifenolii.
  6. Plantele medicinale: galbenele, trei frati patati, aloe vera, turmeric, tataneasa, patlagina, coada calului, ceai verde, trandafir.
  7. Sportul si exercitiul fizic in general- stimuleaza vascularizatia si hranirea pileii in general.
  8. Hormonii estrogeni- au un rol decisiv in pastrarea integritatii pielii- alimente sau plante bogate in hormoni estrogeni: ginseng, fenicul, anason, marar, lapte natural, branzeturi, oua.
  9. Somnul profund si relaxant la ore potrivite (22h- 6h).

 

DR. VIOLETA PÎRVU

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *