Osteoporoza reprezinta una din cele mai intalnite boli ale varstnicilor in societatea moderna, cu incidenta mai crescuta la femei comparativ cu barbatii. Statisticile arata ca dupa varsta de 50 de ani, 20 % din populatie dezvolta o forma de osteoporoza moderata, ca rezultat al pierderii osoase si a deteriorarii structurii osoase la aceasta varsta.
Factorii de risc ai osteoporozei sunt: fumatul, consumul cronic de cafea, cure drastice de slabire, greutatea scazuta, sexul feminin, varsta inaintata si menopauza. Desi in cazul femeilor aflate in postmenopauza riscul de osteoporoza este  mai crescut, totusi cauzele reale ale osteoporozei la varstnici nu sunt total elucidate.
Exista mai multe forme de osteoporoza: forma primara idiopatica, prezenta mai cu seama la persoanele varstnice si mai rara la adulti si copii si forma secundara, care apare in urma unor afectiuni care slabesc structura osoasa sau in urma administrarii unor medicamente care au ca efect secundar declansarea acestei afectiuni.

Osteoporoza la varstnici:
Dezvoltarea osteoporozei la varstnici are caracteristici diferite la femei fata de barbati. Astfel, femeile au 2 faze ale pierderii densitatii osoase, legate de menopauza si de declinul drastic al nivelului de estrogen: o faza rapida care incepe la menopauza si dureaza 4-8 ani, urmata de o faza lenta a pierderii osoase care dureaza tot restul vietii. Barbatii varstnici insa trec doar prin faza lenta de deterioarare osoasa care este continua pe tot timpul vietii si care este legata de scaderea nivelului de testosteron specifica acestei perioade de viata.

Afectiuni si boli care pot duce la osteoporoza:
–    Hipercalciurie idiopatica- incapacitatea rinichilor de a retine calciul
–    Afectiuni genetice
–    Anorexia nervoasa
–    Amenoreea primara si secundara unor boli
–    Cancer
–    Afectiuni tiroidiene (Tireotoxicoza)
–    Sindrom Cushing
–    Tratamente indelungate cu corticoizi
–    Boli ale colonului (boala celiaca)
–    Excizia chirurgicala a unei parti din stomac (gastrectomie)
–    Boli autoimune si afectiuni alergice (datorita medicatiei cortizonice recomandata in acest tip de boli)
–    Afectiuni neurologice (pareze, paralizii)

Semne si simptome ale osteoporozei: dureri persistente la nivelul coloanei vertebrale, a coastelor, in articulatia coxofemurala, articulatia pumnului, pierdere progresiva in inaltime, mobilitate limitata, in faze avansate fracturi osoase (vertebrale, sau fracturi ale colului femural).

In general persoanele sanatoase, cu un stil de viata sanatos si alimenatatie echilibrata, nu dezvolta stadii avansate de osteoporoza chiar si la varste inaintate. Pentru preventia apaririei osteoporozei este necesar:

–    Efortul fizic constant: mersul pe jos, alergatul, innotul, dansul.
–    Dieta bogata in calciu si vitamina D: vegetale cu frunze verzi ( spanac, patrunjel, loboda, stevie, broccoli, orz verde) produse lactate proaspete si naturale (unt, ghee- unt clarifiat, iaurt, lapte dulce nepasteurizat, branzeturi naturale) seminte oleaginoase (susan, soia, nuci, alune, fistic) leguminoase (linte, soia, naut) oua, cereale integrale, radacinoase (morcovi, telina, pastarnac, patrunjel) fructe si sucuri de fructe, polen apicol, pastura, miere naturala de albine.
–    Evitarea dietelor bogate in alimente procesate, faina alba, zahar rafinat, lactate procesate, exces de proteine animale, exces de grasimi saturate.
–    Evitarea pe cat posibil a stresului, care prin descarcarea crescuta de cortizol duce la fragilizarea structurii osoase si la aparitia altor boli cronice.

Din punct de vedere ayurvedic osteoporoza este o afectiune care apare prin exces de Vata dosha (aer, eter) in organism avand ca si consecinta slabirea Asthi dhatu (tesutul osos) de aceea stilul de viata care reduce agravarea Vata dosha in trup si alimentatia de echilibrare a lui Vata dosha (aer, eter) sunt pasii de baza in terapia ayurvedica.

In tratamentul ayurvedic al osteoporozei, clismele terapeutice (numite Basti in ayurveda) cu ulei de susan sau ghee preparate cu plante medicinale specifice afectiunii, sunt de electie si dau rezultate foarte bune. De asemenea este necesar sa se asocieze remedii ayurvedice care cresc Agni (focul digestiv) si scad Ama (toxinele).

Plante medicinale utilizate in tratamentul osteoporozei: plante tonice, remineralizante, trofice ale tesutului osos, stimulente ale productiei de estrogeni
Ashwagandha, Triphala, Shatavari, Lemn dulce, Yam, Coada calului, Brusture, Troscot, Lichen de piatra, Urzica, Patrunjel. Plantele vor fi luate la sfatul medicului fitoterapeut, in combinatii de plante sub forma de pulberi rasnite fin si luate sublingual apoi inghitite cu apa sau macerate la rece.

De asemenea exista numeroase preparate fitoterapeutice cu efecte de preventie si tratament al osteoporozei: Tinctura de marar, Osteoprotect tip Steaua Divina, Fitoyoung,  Antioxiplant in miere, Vitalizant in miere pentru adulti, Afrodit forte,  Afroman forte.

Osteoporoza este o afectiune in care tratamentul preventiv este de electie, stilul de viata sanatos, alaturi de dieta potrivita, exercitiul fizic si reducerea stresului  fiind foarte importante pentru reducerea incidentei bolii.

 

DR. VIOLETA PÎRVU

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *