Disfuncţia erectilă (DE) este definită ca incapacitatea constantă sau repetată a bărbatului de a avea şi de a menţine o erecţie fermă pe o durată de timp care să-i permită finalizarea unui act sexual normal (menţinerea erecţiei până la momentul ejaculării).

Bărbaţii cu disfuncţie erectilă au, de cele mai ulte ori, un libido normal, însă organismul lor nu reuşeşte să răspundă normal la stimuli. 

Există însă şi situaţii în care disfuncţia erectilă se asociază cu ejacularea precoce. Aceste situaţii necesită o abordare mai complexă, vindecarea survenind în urma unei colaborări sincere între medic şi pacient.

La majoritatea bărbaţilor cauza disfucţiei erectile este de ordin fizic.

 

Simptomele disfuncţiei erectile

 1. incapacitatea de a intra în erecţie;
 2. erecţia este mult prea slabă pentru a avea un contact sexual;
 3. erecţia nu durează decât câteva momente.

Bărbaţii care nu reuşesc să obţină sau să menţină o erecţie ( în 75% din situaţiile în care au încercat să  aibe un contact sexual) au o disfuncţie erectilă.

 

Cauzele disfuncţiei erectile

 1. cauze neurologice (accidentele vasculare cerebrale, scleroza multiplă, boala Alzheimer, boala Parkinson, traumatisme cu distrugerea nervilor pelvini etc.)
 2. cauze vasculare (boli cardiovasculare, ateroscleroza vaselor sanguine pelvine, malformaţii arteriovenoase etc)
 3. cauze metabolice (obezitate, diabetul zaharat, hipercolesterolemia, sindromul metabolic, afecţiuni ce determină scăderea secreţiei de testosteron).
 4. cauze psiho-emoţionale (stres, depresie, anxietate, doliu, pierderea locului de muncă, eşec în relaţie, oboseala cronică etc). Aspectele psihoemoţionale pot fi o cauză primară a disfuncţiei erectille sau o cauză secundară asociată unui alt posibil dezechilibru (enumerate la punctele1, 2, 3) care au determinat iniţial apariţia impotenţei, ştiut fiind că scăderea performanţelor sexuale afectează foarte mult stima de sine a bărbatului precum şi viaţa sexuală şi emoţională a acestuia.

Diagnoscticul disfuncţiei erectile

Disfuncţia erectilă poate fi diagnosticată de medicul generalist, medicul de familie, medicul urolog sau internist, pe baza anamnezei (discuţia cu pacientul), a analizelor de laborator şi a investigaţiilor imagistice (ecografie, arteriografie , CT, RMN) acolo unde sunt necesare.

Tratamentul disfuncţiei erectile

 1. Tratamentul cauzelor neurologice ale disfuncţiei erectile

În situaţiile în care disfuncţia erectilă este secundară unei afectări neurologice majoritatea pacienţilor urmează deja un tratament alopat. În acest caz tratamentul naturist vine în completarea celui alopat crescând şansele de ameliorare şi vindecare a disfuncţiei erectile şi scăzând durata totală a tratamentului. 

În cazul disfuncţiei erectile ce apare în tabloul clinic al unui pacient neurologic se pot administra plante medicinale cu efect antiinflamator, decongestiv, cu efect de tonifiere a peretelui vascular, suplimente de minerale şi vitamine, remedii din categoria gemoderivatelor precum şi produse apicole, acestea având efect de tonifiere şi vindecare atât la nivelul sistemului vascular cât şi la nivelul ţesutului nervos şi al aparatului genital. Tot pentru tratarea acestor situaţii în clinica Steaua Divină pacienţii pot obţine ameliorări sau chiar vindecarea sechelelor cu ajutorul terapiilor ayurvedice, al tratamentelor prin acupunctură, terapie Bowen, masaj terapeutic şi terapie cu lumină polarizată sau hiperpolarizată cu dispozitiv Bioptron. Toate efectele pozitive ale acestor terapii se reflectă şi asupra disfuncţiei erectile.

În cazul în care disfuncţia erectilă este cauzată de o hernie de disc se urmăreşte realinierea vertebrelor şi a discurilor intervertebrale inclusiv prin manevre de osteopatie şi terapie craniosacrală pacientul fiind sfătuit să apeleze la metoda chirurgicală doar după epuizarea tuturor celorlalte metode terapeutice.

Tratamentul cu plante tonice nervine este o constantă la toţi pacienţii cu disfuncţie erectilă de cauză neurologică. Tratamentul este personalizat pentru fiecare pacient în parte şi poate fi administrat în mai multe moduri în funcţie de complianţa pacientului.

 1. Tratamentul cauzelor vasculare ale disfuncţiei erectile

Tratamentul pacienţilor cu disfuncţie erectilă de cauză vasculară conţine plante şi remedii purifocatoare şi detoxifiante sangvine precum şi plante şi remedii depurative limfatice. Alături de acestea se adaugă plante cu efect hipocolesterolemiant la pacienţii cu hipercolesterolemie, plante cu conţinut crescut de fier pentru vindecarea anemiei acolo unde există precum şi toate terapiile enumerate mai sus alese, de asemenea, în funcţie de particularităţile fiecărui pacient în parte.La aceşti pacienţi se poate asocia şi hirudoterapia precum şi terapia cu ventuze cu efecte foarte bune de stimulare şi refacere a circulaţiei sangvine. Hirudoterapia se va folosi cu precauţie, ţinându-se cont de natura problemelor vasculare, de afecţiunile asociate ale pacientului (hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli de coagulare etc.) şi este contraindicată pacienţilor care urmează tratament anticoagulant).

 • Tratamentul cauzelor metabolice ale disfuncţiei erectile

Cauzele metabolice şi hormonale care pot duce la apariţia disfuncţiei erectile sunt multiple iar tratamentul în acest caz ţinteşte boala de bază. La pacienţii cu diabet zaharat, în funcţie de particularităţile fiecăruia, tratamentul include plante şi remedii hipoglicemiante şi regeneratoare ale pancreasului, precum şi remedii care se adresează complicaţiilor diabetului, disfuncţia erectilă fiind doar una dintre acestea.

Obezitatea necesită şi ea o abordare particularizată, pierderea kilogramelor în exces fiind principalul obiectiv al tratamentului. Pentru atingerea acestui scop se alcătuieşte un program nou de viaţă care să susţină transformările necesare vindecării fără să se constituie într-un factor suplimenatr de stres pentru pacient.

La pacienţii la care cauza disfuncţiei erectile este scăderea secreţiei de testosteron tratamentul include şi plante şi remedii cu conţinut de fitosteroli sau care stimulează secreţia de testosteron natural. Se administrează plante şi remedii care regenerează ţesutul testicular precum şi terapii locale cum ar fi băile de şezut şi administrarea de supozitoare.

 • Tratamentul psihoemoţional al disfuncţiei erectile

Datorită implicării factorului emoţional în apariţia disfuncţiei erectile tratamentul acesteia este necesar să ţină cont şi de aspectele psiho-emoţionale. Aceste aspecte pot fi atât cauză a problemelor de potenţă cât şi efectul acestora.

În abordarea terapeutică a disfuncţiei erectile consilierea psihologică este un factor foarte important ce poate creşte foarte mult eficienţa celorlalte terapii aplicate. 

Alături de consilierea psihologică tratamentul naturist oferă variante naturale pentru vindecarea anxietăţii, a depresiei, a insomniei care pot fi cauza sau efectul tulburărilor de erecţie. 

Terapiile ayurvedice, acupunctura, terapia Bowen şi masajul sunt foarte eficiente şi pentru vindecarea dezechilibrelor emoţionale. Cromoterapia şi terapia cu sunete vindecătoare sunt de asemenea de mare ajutor în acest sens.

Pacienţii au nevoie de sprijin atât pentru vindecarea cauzei emoţionale a disfuncţiei erectile cât şi pentru menţinerea unui tonus psihic bun, pentru păstrarea încrederii în rezultatele tratamentului (care nu apar din prima săptămână de tratament) dar şi pentru realizarea cu consecvenţă a tratamentului.

Pe lângă celelalte terapii, administrarea de remedii apicole este extrem de eficientă în vindecarea problemelor de erecţie. De la consmul de miere şi polen până la injecţiile cu venin, acolo unde acestea sunt indicate, remediile apicole sunt un regal terapeutic ce îşi dovedeşte eficienţa şi în ameliorarea şi vindecarea disfuncţiei erectile. 

Tuturor pacienţilor cu disfuncţie erectilă li se recomandă, ca parte integrantă a tratamentului, o dietă care să susţină vindecarea acestei afecţiuni ce apare, din păcate, la vârste din ce în ce mai tinere.

Modificarea stilului de viaţă este absolut necesară tuturor bărbaţilor care doresc să-şi îmbunătăţească viaţa sexuală şi idea ar fi ca această modificare să fie făcută înainte de apariţia tulburărilor de erecţie.

Adoptarea unui stil de viaţă activ care să includă minim 30 de minute de sport zilnic, ieşirile săptămânale în drumeţii, înotul, sportul în echipă favorizează recăpătarea unei stări de sănătate a întregului organism. 

Renunţarea la fumat, la consumul de carne, de alcool sau droguri, la consumul de zahăr alb deşi pot părea adevărate sacrificii au un efect neşteptat de benefic atât pe termen scurt dar mai ales pe termen lung asupra sănătăţii fizice şi psiho-emoţionale a bărbatului.

Întărirea musculaturii pelvine prin sport şi prin realizarea de exerciţii Kegel nu doar favorizează dispariţia problemelor de erecţie dar menţin organsimul masculin în formă maximă până la vârste înaintate.

Dieta vegetariană sau chiar vegană şi raw-vegană favorizează foarte mult detoxifierea organismului şi refacerea acestuia pe cale naturală, procesele de regenerare şi reîntinerire ale ţesutului genital fiind foarte mult uşurate şi scăzând necesarul de remedii administrate.

Bărbaţii cu probleme de erecţie este necesar să fie susţinuţi de femeile care le stau alături în viaţa de zi cu zi.

Problemele de erecţie ale bărbatului sunt probleme ale cuplului aşa cum şi frigiditatea unei femei este o problemă de cuplu.

În ambele situaţii ambii parteneri este necesar să urmărească să se deschidă faţă de fiinţa iubită atât pentru a asculta cât şi pentru a fi ascultat(ă).

De multe ori înţelegerea aspectelor sufleteşti, foarte intime, discutarea deschisă a acestora în cuplu pot  vindeca formele uşoare de disfuncţie erectilă şi pot ameliora foarte mult problemele cronice de erecţie.

La femeie variaţiile hormonale induse de perioadele de premenopauză şi menopauză sunt fluctuante femeia având perioade dificile şi perioade bune, normale din punct de vedere sexual.

La bărbat scăderea secreţiei de testosteron este constantă de-a lungul multor ani apariţia simptomelor de senescenţă fiind însă bruscă, bărbatul observând că de la o zi la alta apar tulburările de erecţie. Acesta este motivul pentru care susţinerea emoţională şi psihică a bărbatului este atât de necesară şi este un factor important, uneori chiar decisiv în tratarea acestei afecţiuni atât de masculine. 

Metodele naturiste de tratare ale acestei afecţiuni sunt blânde şi favorizează refacerea pe căi naturale a potenţialului erotic-sexual al bărbatului. Spre deosebire de metodele alopate, focalizate pe obţinerea unor rezultate imediate dar temporare în obţinerea stării de plăcere sexuală şi în satisfacerea partenerei, metodele complementare acţionează la nivelul cauzei probelemei oferind bărbatului ca individ, şi cuplului din care acesta face parte, nu doar mijloacele pentru vindecare ci şi ocazia unei redescoperiri interioare, a unor transformări profunde la nivel emoţional ce vor ajuta bărbatul, ca după ce viaţa sexuală se încheie în conformitate cu vârsta biologică, să aibă o viaţă împlinită şi fericită.

 

MIHAELA DICULESCU

Medic specialist medicină de familie, competenţă ayurveda, apifitoterapie, acupunctură.

 

Produse asociate:

Afroman forte

Detox Limfatic

Long&strong

Testosterol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *