Una din cele mai întâlnite forme de anemie atât la adulți (în special la femei) cât și la copii, este anemia prin deficit de fier, numită și anemie feriprivă. Fierul este stocat în corp, în cea mai mare parte în hemoglobină (pigmentul roșu din eritrocite). Însă aproximativ 30% din cantitatea de fier este stocată sub formă de feritină și hemosiderină și în măduva osoasă, splină și ficat.

De ce avem nevoie de fier în organism?
– Fierul este un component esențial pentru producerea hemoglobinei -pigmentul roșu din eritrocite, care are rol în transportul oxigenului în sânge. Oxigenarea insuficientă a țesuturilor, determină oboseala excesivă a bolnavilor de anemie feriprivă;
– Fierul intră în componența mioglobinei din mușchi, asigurând buna funcționare a lor;
– Intră în componenta enzimelor responsabile de respirația celulară;
– Stimulează absorbția vitaminelor din complexul B în organism.

Cauzele anemiei feriprive:
Dieta săracă în fier- fierul necesar organismului este obținut din alimentele ingerate, însă doar o infimă parte din fierul alimentar ajunge să fie absorbit la nivel intestinal, astfel că din 10-20 mg de fier ingerat, doar 1 mg de fier este absorbit în organism, restul fiind eliminat.
Slaba absorbție a fierului la nivel intestinal, care este datorată rezecției gastrice sau intestinale ori altor boli ca: aclorhidrie, enteropatie glutenică. De asemenea, vitamina C ajută la absorbția intestinală a fierului, lipsa ei scazând absorbția fierului.
Utilizarea excesivă a medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene, aspirina (pot provoca sângerări gastrointestinale).
Hemoragiile- atât cele mici și repetate (legate de ciclul menstrual al femeii, ori cele gastrointestinale sau legate de afecțiunile hemoroidale) cât și cele mari, pot genera anemia feriprivă datorită pierderii fierului care se află legat de hemoglobină.
Copii, adolescenții, femeile gravide sau care alăptează precum și bătrânii, pot prezenta diferite deficite ale fierului în organism, datorită faptului că organismul lor necesită cantități mai mari de fier, pentru a face față nevoilor de creștere și dezvoltare a lor. În cazul bătrânilor, deficitul de fier apare datorită scăderii capacității de absorbție a fierului din organism.

Simptomele anemiei prin deficit de fier:
tegumente palide, lipsite de strălucire, buze și conjunctive palide,
iritabilitate, cefalee,
oboseală excesivă,
amețeală, slăbiciune generală,
scăderea apetitului,
tahicardie (creșterea frecvenței cardiace),
limba roșie, tumefiată (umflată) și depapilată,
creșterea în volum a splinei,
Aceste simpome pot fi suficiente pentru a necesita o consultație la medic, unde analizele suplimentare vor decela diagnosticul de anemie feriprivă precum și cauzele care au dus la această stare de boală.

Surse de alimente lacto-ovo-vegetariene bogate în fier:
Susan semințe ½ cană 10 mg
Mac semințe ½ cană 9,5 mg
In semințe ½ cană 8,2 mg
Mei boabe ½ cană 9 mg
Germeni de grâu ½ cană 7,5 mg
Năut ½ cană 6,96 mg
Soia ½ cană 6,64 mg
Floarea soarelui ½ cană 6,3 mg
Suc de prune ½ cană 5,2 mg
Nuci ½ cană 3,75 mg
Nuci caju ½ cană 2,65 mg
Spanac ½ cană 2,4 mg
Fasole uscată ½ cană 2,2 mg
Trufe ½ cană 3,5 mg
Prune ½ cană 1,9mg
Mazăre verde ½ cană 1,5 mg
Alune ½ cană 1,5 mg
Cartofi 1 cană 1,1 mg
Fasole verde ½ cană 1,0mg
Ou (gălbenuș) 1,0mg
Alte surse bogate în fier sunt: varza, broccoli, legume cu frunze verzi (pătrunjel, usturoi, praz, țelină, fenicul, salata, ștevie), cereale integrale (ovăz, sorg, secară, grâu, hrișcă,orz,orez) lactate integrale.

Cum se tratează?
În tratamentul anemiei feriprive, pe lângă suplimentarea dietei cu alimente bogate în fier, se pot folosi și o gamă largă de plante medicinale cu conținut bogat în fier cum sunt: spirulina, chlorella, urzică, urzică moartă albă, și produse apicole, toate acestea recomandate de către un medic specialist în ayurveda și fitoterapie. În cazul în care medicul decide, se pot folosi și diferite preparate cu fier, în funcție de fiecare caz în parte.
Anemia feriprivă netratată poate conduce la tulburări grave în organism (afecțiuni cardiace, imunitate scăzută, avort, tulburări de creștere și dezvoltare la copii) de aceea este esențial să fie tratată.

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.
DR. VIOLETA PÎRVU
medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma
Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steaua-divina.ro, www.terapieholistica.ro

Bibliografie:
Farm. Viorica Istudor- Farmacognozie , Fitochimie și Fitoterapie – Editura Medicală -București
Duke- Handbook of medicinal herbs

PRODUSE ASOCIATE
Vitalizant energizant pentru adulți
Vitalizant energizant pentru copii
Sirop de cătină
Sirop de mure
Sirop de țelină

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *