dr.Violeta Pîrvu
Hepatitele reprezintă un grup de afecţiuni acute sau cronice, care se caracterizează prin inflamaţia şi distrucţia celulelor hepatice şi a căror cauză este multiplă: consumul crescut de alcool, ingestia unor substanţe toxice, medicamente, infectarea virală atat pe cale parenterala (transfuzii, perfuzii, intervenții chirurgicale, intervenții stomatologice) cât și pe cale sexuală (cu virusurile A, B C, D, E). De departe cea mai frecventă cauză este consumul crescut de alcool şi infectarea cu virusurile hepatitice A, B, C.
Care sunt simptomele unei boli hepatice?
Important de reţinut este că 50% din bolile hepatice nu prezintă nici o simptomatologie şi deseori pot fi descoperite la un control de rutină prin analizele de sânge (de obicei apar semne de citoliză hepatică- enzimele hepatice GOT, GGT si gamma GT sunt crescute).
Cele mai frecvente simptome sunt oboseala excesivă, modificări ale atenţie, tulburări de digestie (balonări abdominale, dispepsie) iar specifice stadiului tardiv al bolii, sunt aparitia icterului (coloraţia galbenă a ochilor, a pielii) coloraţia deschisă a scaunului, urina închisă la culoare, confuzie mentală, ascită.
Ce cantitate de alcool este considerată un risc pentru ficat?
Trebuie ştiut că orice cantitate de alcool poate fi considerată un risc pentru ficatul afectat de hepatită. Aşadar doza sigură de alcool este zero, în cazul pacienților care au această boală. Pentru persoanele sănătoase riscul se menţine, cantitatea şi perioada consumului de alcool, fiind cele care determină apariţia bolii hepatice. Complicaţiile apar după 5-10 ani de consum de alcool.
Cum se transmit virusurile hepatitice B, C?
Cei mai mulţi pacienţi cu hepatită B sau C se infectează prin transfuzii de sânge, prin contact sexual neprotejat cu o persoană care deja a fost infectată cu hepatita B sau C, înţepături cu ace infectate, tatuaje, manichiura, pedichiura realizată cu instrumente nesterilizate.
Care este complicaţia majoră a hepatitei?
Aceste afecţiuni hepatice, în timp, netratate, pot duce la instalarea cirozei hepatice şi implicit decesul persoanei afectate, prin complicaţiile care apar.
Se poate ficatul regenera?
Ficatul este un organ unic. Este singurul organ care se regenerează chiar şi în totalitate, putând înlocui celulele hepatice bolnave cu cele sănatoase. Complicaţiile pe termen lung apar atunci când agentul agresiv care a cauzat hepatita (medicamente, alcool, virusuri) continuă să atace ficatul, împiedicând regenerarea totalâ a acestuia.
Există tratament pentru hepatită?
Afecţiunile hepatice sunt cele care beneficiază din plin de tratamentul naturist, mare parte a medicamentelor alopate, indicate în acest grup de afecţiuni fiind extracte din plante medicinale (silimarina, de exemplu).
Dintre plantele medicinale folosite enumerăm: armurariul, anghinarea, papădia, galbenelele, cicoarea (luate sub formă de pulberi). Exista multe studii pe planta medicinală armurariu care arată acțiunea sa regeneratoare asupra celulei hepatice. Astfel, un studiu realizat de dr. Burton Berkson publicat în Revista Medicală Germană, relevă rezultate remarcabile ale tratamentului hepatitei C, în urma tratamentului antioxidant cu alfalipoic acid (ALA), silimarină (extract de armurariu) și seleniu, rezultate mult superioare chiar tratamentului cu interferon sau medicamente antivirale. Și cercetătorii germani au pus în evidență calitatea remarcabilă a silimarinei de a regenera ficatul intoxicat cu ciuperca Amanita Phaloides (cunoscută pentru efectele ei extrem de toxice asupra ficatului, în caz de ingerare).
De asemenea, produsele apicole polenul, lăptișorul de matcă, păstura, mierea naturală de albine și alimentele bogate în vitamine şi minerale cum sunt cătina, maceşele, citricele, acerola, noni, ajută la procesele de regenerare hepatică.
Dintre alimentele ce trebuie evitate: alimentele bogate în proteine: carnea, ouăle, lactatele grase, precum şi legume cum sunt: varza, conopida, mazărea uscată, fasolea uscată, soia, lintea, condimentele iuți: piper, ardei iute, usturoi etc, prăjelile, sosurile, băuturile acidulate, fructele acide şi bineînţeles alcoolul.
Din punct de vedere emoțional mânia și furia reprimate sau exprimate excesiv stau la baza cauzelor psihoemoționale ale bolii hepatice. De asemena practica constantă a tehnicilor de relaxare, tehnici de respiraţie şi mai ales repausul la pat sunt de un real folos în terapie.
Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.
DR. VIOLETA PÎRVU
medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma
Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.clinicasteauadivina.ro, www.terapieholistica.ro
Bibliografie:
Enciclopedia plantelor- Constantin Pârvu
Farm. Viorica Istudor- Farmacognozie , Fitochimie și Fitoterapie – Editura Medicală -București
Duke- Handbook of medicinal herbs
PRODUSE ASOCIATE
Citoplant Forte + Detox Forte
Stem plus- capsule
Vitamina C lipozomala
Hepatovit- ceai
Hepatovit – capsule
Regenerare ficat- capsule
Meridian Ficat- tinctură