Plantele medicinale nu ne ajută doar în direcţia tratării unor probleme fizice. Utilizarea lor nu doar că ne poate proteja de îmbolnăviri, ci ne şi ajută să ne modificăm în bine punctele de vedere, ne feresc de emoţii negative, distructive, şi totodată, ne pot ajuta să ne transformăm ca fiinţe umane. Despre potenţialul transformator al plantelor la nivelul conştiinţei, medicina populară românească vorbeşte prea puţin, în schimb, alte tradiţii, care s-au preocupat în mod special de aceste aspecte, ne-au lăsat şi multe reţete de care putem beneficia. Totuşi, chiar şi medicina populară românească are unele plante valoroase, specifice, precum busuiocul, considerat a avea o mare putere purificatoare.

Mult mai multe lucruri despre efectele plantelor la nivelul minţii şi emoţiilor putem afla din medicina tradiţională indiană sau chineză. Aceste sisteme medicale descriu, de fapt, funcţionarea corpului omenesc, cu totul altfel decât o face medicina „oficială” actuală. În medicina tradiţională orientală, există unele remedii, fie plante ca atare, fie formule tradiţionale, care se adresează direct minţii, pe care o pot „curăţa” de obsesii şi gânduri negative. Având în vedere că o mare parte din boli au drept cauză „stresul”, iar sub acest termen generic se ascund adesea, interpretări greşite ale experienţelor noastre de viaţă, cu reacţiile ulterioare care ne îmbolnăvesc, putem înţelege de ce este atât de importnat să ne purificăm mintea şi emoţiile şi să ajungem la un nivel de linişte interioară, neatins de evenimentele prin care trecem.

Pentru a simţi „pe propria piele” efectele binefăcătoare ale plantelor medicinale, lucrul cel mai înţelept pe care îl poate face cineva este să înceapă să experimenteze, luând zilnic, perseverent, o anumită perioadă de timp, de exemplu, o lună, fără pauze, o plantă medicinală din cele care sunt enumerate mai jos sau chiar amestecul lor. Cea mai rapidă cale de a simţi efectele este prin administrare sub formă de pulbere sublingual, apoi înghiţire cu apă.

Menta – este o plantă având efecte răcoritoare remarcabile, dar nu numai la nivelul corpului, ci şi la nivel mental. Ea ne poate ajuta să ne calmăm, în cazul stărilor de mânie, în care adesea nu mai apreciem corect evenimentele.

Angelica – numită şi „planta celor 7 îngeri”, ne poate ajuta la purificare, la asimilare corectă, atât a hranei, cât şi a experienţelor de viaţă. Ne face să luăm ce e bun din ele şi să putem merge mai departe, iertând şi uitând răul.

Ghimbirul – este un condiment foarte rafinat, care ne ajută să ne armonizăm digestia şi greutatea corporală şi ne ajută să ne „încălzim” ori de câte ori avem probleme cu răceala, fie fizică, fie sufletească.

 Seminţele de negrilică şi uleiul extras din ele sunt extrem de preţuite în medicina indiană şi arabă, pentru efectele lor purificatoare. Se spune despre ele că pot vindeca orice boală. La ora acutală se recomandă în special în cancer, boală în care puterea de apărare a corpului scade foarte mult şi omul îşi pierde adesea viziunea luminoasă şi plină de speranţă asupra vieţii.

Obligeana – împreună cu ruda sa indiană, vacha, sunt plante care ne ajută să ne desprindem de ataşamente, dependenţe şi obiceiuri nocive în care suntem prinşi. Este o plantă de neînlocuit pentru cei care se confruntă cu vicii de tip denedenţă de alcool, tutun, droguri. Ea ne face să ne regăsim viziunea corectă asupra lucrurilor. Pentru că este o plantă foarte putrernică, ea se administrează în doze mici, adecvate la fiecare caz. Depăşirea dozelor poate duce la reacţii refelxe de greaţă şi vomă, greu de stăpânit. Se recomandă administrarea ei cu avizul medicului naturist.

Busuiocul – şi tulsi, busuiocul-indian, este o plantă sfântă în multe tradiţii. Aroma sa ne ajută să ne înălţăm deasupra lucrurilor mărunte, pământeşti, care uneori ne copleşesc. Ne aduce în suflet pace, dragoste, bucurie.

 Roiniţa – planta preferată a albinelor, este o plantă a seninătăţii, speranţei şi bucuriei, o plantă extrem de purificatoare pentru cei încercaţi de emoţii negative. Ne ajută să ne relaxăm şi să avem un somn profund şi regenerator şi totodată, ne inspiră să facem transformări benefice în viaţa noastră.

Rozmarinul – plantă care stimulează puternic circulaţia, ne dă şi o perspectivă plină de încredere asupra vieţii, ne face să ne simţim puternici şi cu spirit de iniţiativă, mai ales atunci când avem tendinţa să fim prea leneşi sau inerţi.

Lista mai poate continua şi cu alte plante precum: valeriana şi ruda sa nardul (jatamansi), plante care aduc linişte, stabilitate şi echilibru interior; trandafirul cu toate varietăţile sale, care ne ajută să ne purificăm inima şi emoţiile; sunătoarea – considerată azi mai eficientă decât unele antidepresive; dar ne oprim aici, dându-vă posibilitatea să experimentaţi, aşa cum v-am sfătuit la începutul articolului, ca să vă convingeţi de puterea de transformare a plantelor la nivelul conştiinţei.

 

Dr. Cristina Pavel
Specialist medicină de familie, api-fito-aromaterapie, acupunctură, homeopatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *