Imbatranirea consta in aparitia unei serii de modificari biologice si psihologice. Fiinta umana atinge in jurul varstei de 20 de ani  maximul cresterii si dezvoltarii organismului, varsta incepand de la care, dupa o perioada de tranzitie mai mare sau mai mica, incep  sa -si faca aparitia o  serie  de modificari biologice si psihologice care determina procesul gradat al imbatranirii organismului.

Rapiditatea cu care acest proces gradat al imbatranirii are loc, depinde atat de mostenirea genetica a fiintei respective cat si de influenta mediului si stilului de viata al sau pe parcursul vietii. Din punct de vedere ayurvedic  exista 2  tipuri de imbatranire (kalaja si akalaja) ambele studiate in marile tratate ayurvedice.

          Charaka samhita, unul din autorii textului fundamenmtal de medicina ayurveda Charaka Samhita, ne spune ca fiecare persoana are o durata specifica a vietii  care depinde foarte mult de echilibrul doshic (Vata, Pitta, Kapha – constitutional) si rezervele ei vitale precum si de imunitatea sa  (Bala respectiv  Ojas in sanskrita) iar un medic ayurvedic intelept si cu o vasta experienta poate stabili durata mai mare sau mai mica a vietii unui pacient inclusiv in functie  de anumite criterii fizice corporale pe acesta le are (aspectul pielii, aspectul fruntii, aspectul urechilor, ochilor, nasului, timbrul vocii, marimea palmelor si talpilor etc).

In conditiile in care o persoana urmeaza un stil de viata si dieta potrivite nevoilor sale constitutionale apare Kalaja (imbatranirea programata, normala) lucru care conform inteleptilor ayurvedici Susruta si Charaka, este inevitabil si nu exista factori cauzatori care sa previna aparitia sa.

In ayurveda se considera ca durata normala a vietii este in jurul a 100-120 de ani, fara ca acest lucru sa implice aparitia diferitelor tipuri de boli.

Insa, exista si un alt  tip de imbatranire  Akalaja (imbatranirea prematura) sau “imbatranirea care nu apare la timpul ei”  care duce la aparitia semnelor de imbatranire inainte de timp, si e datorata printre altele, unui stil de viata si dieta in dezacord cu tipologia constitutionala si care permit aparitia bolilor care implicit vor scurta durata vietii.

Acest tip de imbatranire poate fi prevenit cu un stil de viata si dieta  potrivite precum si cu masuri specifice de terapie numite in ayurveda Rasayana prin care se poate prelungi durata vietii unei fiinte umane.

          In terapiile Rasayana (folosite atat in tipul de imbatranire Kalaja cat si Akalaja) se folosesc remedii naturale din plante sau preparate din metale (aur, argint) precum si remedii specifice numite Soma (sau “elixire”) care au scopul de readuce in fiinta respectiva forta vietii Prana, care sa permita atat organismului cat si mintii umane sa functioneze la parametrii mult mai inalti, facand posibila prelungirea duratei de viata a corpului si a mintii.

DR. VIOLETA PÎRVU

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *