Cromoterapia este o metodă terapeutică, ce utilizează culorile în tratamentul diverselor boli și afecțiuni.
Majoritatea oamenilor au putut observa legătura dintre culori și starea psihică și emoțională: astfel tuturor le plac zilelele însorite, deoarece atunci cînd lumina pe cer este abundentă, oamenii sunt mai expansivi, mai fericiți, spre deosebire de zilele mohorâte, când lumina solară este mai puțin intensă, când există tendința catre melancolie și interiorizare.
Acesta este un exemplu foarte simplu al modului în care lumina și culorile ne inflențează viața și activitatea psihică și mentală.
Istoria folosirii culorilor
Efectele folosirii diferitelor culori asupra psihicului uman au fost observate încă din cele mai vechi timpuri. Astfel, în toate civilizațiile antice, se foloseau culorile atât în timpul ritualurilor religioase, ce permiteau o stare de interiorizare crescută precum și receptivitatea deosebită a trăirilor spirituale, cât și în timpul ritualurilor de vindecare și exorcizare, care permiteau purificarea stărilor psihice și emoționale negative ale bolnavului, favorizând astfel vindecarea sa.
Cum acționează culorile?
În mod natural, ochii sunt extrem de sensibili la frecvența vibrațiilor de lumină ale spectrului solar și (prin celulele cu conuri și bastonase de pe retină) transmit aceste vibrații prin fibrele nervoase (sub forma impulsurilor nervoase) către creier, care le decodifică apoi, în diferitele culori. Aceste culori vor avea după aceea efecte în planul emoțional, psihic și mental al pacientului.
Ce afecțiuni răspund la cromoterapie?
Roșu: este indicat în caz de anemie, constipație, depresie, melancolie, paralizie, tuberculoză, bronșită, pneumonie.
Galben: se utilizează în caz de diabet, stimulare digestivă, boli hepato-biliare, indigestie, constipație, depresie, probleme renale.
Galben lămâie: indicat în boala Alzheimer, senilitate, stimularea digestiei, stimulare și regenerare mentală, probleme osoase.
Portocaliu: stimulează glanda tiroidă, bun în caz de astm, bronșită, tuse, gută, litiază biliară, epilepsie, afecțiuni ale rinichilor, reumatism.
Verde: indicat în caz de afecțiuni cardiace, astm, infertilitate, răceli, hemoroizi, hepatită, laringită, malarie, afecțiuni nervoase, afecțiuni parazitare.
Albastru: bun în caz de stări febrile, icter, insomnie, migrenă, palpitații,dureri menstruale, alergii, urticarie, gastrită, ulcer gastric, diaree, colită, cataractă, glaucom, creșterea imunității.
Indigo: utilizat în convulsii, astm, hemoragie, tulburări oculare, pneumonie, paralizie facială, dispepsie, tulburări ale auzului și afecțiuni ale urechilor.
Violet: indicat în probleme biliare, pentru creșterea oaselor, tulburări mentale, reumatism, sciatică, tumori, alopecie, reumatism, nevralgie.
Cum putem folosi culorile?
Apa solarizată
Metoda inventată de dr. Babitt, autorul cărtii “Principiile luminii și culorilor” și care constă în a bea apă din sticle colorate ce au fost expuse în prealabil luminii soarelui.
Folosirea îmbrăcăminții în diferite culori
În concordanță cu scopul terapeutic pe care dorim să-l obținem putem să folosim haine în culori calde : galben, portocaliu, rosu sau culori reci: albastru, indigo, violet, negru.
Folosirea alimentelor de diferite culori
Este o metodă foarte simplă și la îndemâna oricui, de a simți efectele benefice ale culorilor asupra psihicului și emoțiilor.
Astfel fructele, vegetalele și cerealele, absorb o foarte mare cantitate din energia solară și din magnetismul terestru, oferind beneficii nebănuite atunci când sunt consumate sub formă naturală, organică.
De exemplu, putem absorbi în trupul și psihicul nostru culoarea portocaliu, folosind în alimentație fructe sau legume portocalii ca: portocale, mandarine, morcovi, dovleac, ardei grași etc.
Lămpile de cromoterapie și becurile colorate
Sunt foarte utilizate în clinicile naturiste, unde se practică cromoterapia, permițând expunerea la lumină colorată în mod specific în funcție de acuzele pacientului și pe o durată stabilită de medic.
Concluzie
Cromoterapia este o metodă pe cât de simplă pe atât de eficientă, în a echilibra stările psihice și emoționale precum și de a vindeca diferitele afecțiuni, folosind culorile variate ale spectrului solar și ar trebui să facă parte din viața noastră de zi cu zi, pentru a ne potența stările psihice și emoționale și la nevoie pentru a ne vindeca.
Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.
Bibliografie:
- Babitt: “Principiile luminii si culorilor”
Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro