”Sănătatea se merită, se câştigă şi se apără zi de zi prin metode prevăzute de natură şi nu prin medicină”
Hipocrate
Viaţa tot mai agitată, stresul zilnic, alergătura permanentă, focalizarea pe valorile materiale în detrimentul celor spiritutuale, ruperea sau îndepărtarea de natura exterioară şi interioară, sedentarismul, stilul de viaţă greşit (aici întrând consumul de informaţie, energie, alimente, apă şi aer poluate) constituie surse sau factori care intoxică fiinţa umană pe plan fizic, emoţional, mental şi spiritual şi deoarece această intoxicare este permanentă tot aşa şi procedeele de detoxifiere trebuie aplicate constant sau măcar periodic pentru a asigura funcţionarea în parametrii optimi a organismului şi evitarea instalării bolilor şi a îmbătrânirii premature.
De regulă atunci când se vorbeşte de toxine şi intoxicare majoritatea oamenilor se gândesc la corpul fizic neglijând sufletul şi spiritul care fac şi ele parte din fiinţa noastră. Corpul nostru este un întreg fiinţa noastră incluzând aceste trei părţi, fiecare la fel de importantă ca celelalte două. Intoxicarea părţii nevăzute a fiinţei noastre (sufletul şi spiritual) este mai periculoasă decât intoxicarea părţii văzute (corpul fizic) pentru că după cum spun sistemele medicale tradiţionale orientale orice greşeală spirituală (lipsa credinţei în Dumnezeu, încălcarea legilor divine, blasfemia) precum şi orice emoţie negativă (frică, supărare, furie, gelozie) ne afectează şi apoi ne îmbolnăveşte mai devreme sau mai târziu mintea, sufletul şi apoi unul sau mai multe organe interne.
Având în vedere aceste aspect trebuie să ţinem cont de faptul că şi menţinerea dar şi restabilirea stării de sănătate trebuie abordate în mod holistic ţinând cont de toate părţile fiinţei noastre pentru că, nu-i aşa, „aşa cum capul este pentru ochi tot astfel este sufletul pentru corp şi pentru persoană izvorul de unde decurg lucrurile bune, ca şi cele rele.” (citat atribuit zeului Zamolxis)
Principiul hipocratic “eu sunt primul meu medic” ar trebui să ne fie călăuză în viaţă. Pentru aceasta însă trebuie să căutăm informaţii şi să aflăm ce trebuie să facem concret pentru menţinerea stării noastre de sănătate. Sănătatea se păstrează şi se recâştigă cu răbdare, disciplină şi consecvenţă iar sănătatea prin educaţie înseamnă medicină preventivă şi este absolut necesară în societatea contemporană.
Detoxifierea fizică înlătură cauzele fizice de bolă şi implicit o parte din simptomele bolii. Ea determină readucerea organismului la starea de echilibru şi funcţionarea acestuia la un pH uşor alcalin aşa cum este de fapt normal.
După o cură de detoxifiere sistemul imunitar revine la o funcţionare normală, imunitatea fiind unul din principalele mecanisme a cărui funcţionare este perturbată de prezenţa toxinelor, organismul nostru nemaiputând face diferenţa între substanţele proprii, benefice şi cele străine, dăunătoare prin structură sau cantitate.
Celebrul dicton “mens sana in corpore sana” “minte sănătoasă în corp sănătos” ne sugerează că aşa cum sănătatea vine din interior spre exterior tot aşa şi boala evoluează dinspre interior (suflet, spirit) spre exterior (corpul fizic).
Detoxifierea şi însănătoşirea nu sunt procese liniare de la boală la sănătate. Transformarea este un proces “ în spirală” iar de-a lungul acestui proces apar aşa numitele “crize de vindecare” momente dificile şi pentru medic şi pentru pacient, care pot bloca procesul de vindecare dacă nu sunt corect tratate.
Aceste crize de vindecare care apar pe parcursul curelor de detoxifiere sunt însoţite de fenomene pasagere neplăcute dar care trebuie cunoscute de pacient pentru ca acesta să nu întrerupă tratamentul crezând că sunt semne de agravare a bolii. Cele mai frecvene fenomene care apar sunt:
-diaree cu eliminare de materii întărite din intestine sau scaune în cantitate mare şi de culoare închisă;
-eliminare crescută de fluide cu miros urât şi persistent chiar mai multe zile la rând;
-apariţia unor reacţii cutanate asemănătoare eczemelor sau alergiei cutanate;
-apariţia ameţelii, a stărilor de confuzie, a durerilor de cap;
-apariţia stării de slăbiciune prelungite, a tusei;
-strănutul, curgerea nasului, producerea în exces de cerumen la nivelul urechilor;
-reapariţia sau intensificarea unor simptome ale bolii pe care urmărim să o tratăm
În timpul curelor de detoxifiere apar reacţii ale organismului care ne arată că suntem pe drumul cel bun. Aceste semne de detoxifiere sunt:
-limpezirea privirii şi a ochilor;
-modificarea aspectului pielii care devine mai netedă, fără iritaţii sau coşuri;
-creşterea poftei de mâncare şi a nivelului de vitalitate al fiinţei;
-îmbunătăţirea digestiei şi a modului în care sunt eliminate reziduurile din corp;
-dispariţia depozitelor linguale matinale şi a mirosului neplăcut al gurii;
-modificarea în bine a modului nostru de a gândi şi simţi, de a vedea viaţa.
Procesul de detoxifiere implică folosirea de remedii fitoterapeutice (şi nu numai) cu efect detoxifiant şi depurativ sangvin şi limfatic. Plante cum sunt lipicioasa, brusturele, urzica precum şi remediile cum ar fi Bitterul românesc, Detoxicarb sau ceaiul Colitofit favorizează şi accelerează detoxifierea, cu efecte rapide în redobândirea stării de sănătate.
Dacă urmărim să facem tratamentul cu răbdare, ascultându-ne cu atenţie corpul, cu încredere şi urmărind permanent paşii indicate de medicul terapeut vom reuşi să finalizăm cu success tratamentul şi să ne vindecăm.
MIHAELA DICULESCU
Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, acupunctură