Ayurveda este un sistem antic de medicina holistica indiana, cu o vechime estimata intre 3000 si 5000 de ani si care are unele din cele mai detaliate, exacte si in acelasi timp, simple metode, folosite atat pentru preventia bolilor cat si pentru diagnosticul si tratamentul acestora.

Cuvantul ayurveda provine din termenii sanscriti ayur (viata) and veda (cunoastere).

Sistemul ayurveda este astestat in tratatele antice de medicina indiana ayurveda, in cadrul textelor sacre VedasAcestea redau pe larg informatii medicale extrem de eficiente, care pot fi folosite si in prezent, dupa mai bine de 3000 de ani, avand aceeasi valoare diagnostica si terapeutica.

 

Exista 6 mari specialitati medicale dezvoltate in aceste tratate: Medicina interna (Kāyacikitsā ), ORL (Śālākyatantra ), Pediatria (Kaumāra-bhṛtya ), Chirurgia (Śalyatantra ), Psihiatria (Bhūtavidyā ), Toxicologia (Agadatantra).

 

Totodata, medicina Ayurveda este unul din putinele sisteme medicale care are o ramura speciala numita Rasāyanatantra (regenerarea, reintinerirea fiintei)carese ocupa de imbunatatirea calitatii vietii omului, prin cresterea vitalitatii, a inteligentei si a longevitatii sale.

Exista deasemenea o alta ramura numita Vājīkaraṇatantra sau Stiinta afrodisiacelor care se ocupa de imbunatatirea calitatii vietii sexuale – vazuta atat ca mijloc de crestere a placerii, atat pentru barbati cat si pentru femei, cat si din punct de vedere al reproducerii (avand scopul de a oferi cuplurilor oportunitatea da nastere la copii vigurosi si sanatosi).

Medicina ayurveda este practicata actualmente in proportie de 90% pe continentul indian si cunoaste o raspandire din ca in ce mai mare in tarile dezvoltate, in special in vestul Europei.

Popularitatea acesteia este datorata in mare parte gradului ridicat de individualizare a pacientului, reglementat de practicile si principiile ayurvedice, care considera ca fiecare individ are propriile sale caracteristici fizice si psihice, propria sa istorie de viata si vulnerabilitati specifice. In plus, metodele diagnostice folosite la consultatia ayurveda, sunt cel putin la fel de exacte ca si cele folosite in medicina occidentala, clasica, fiind insa considerate tratamente de medicina alternativa.

 

Cum este examinarea la consultatia initiala?

La prima consultatie, pacientul trebuie sa se astepte sa dezvaluie medicului ayurvedic o serie de informatii despre el insusi, cum ar fi: istoricul medical, specificul digestiei, starea eliminarilor, dieta zilnica, somnul, tipul emotiilor cu care se confrunta cel mai des, eventuale traume emotionale traite, nivelul de stres la serviciu, gradul de implinire in relatie. Toate acestea orienteaza medicul ayurvedic pentru a putea stabili atat tipul constitutional de baza al pacientului (Prakriti) cat si tulburarea aparuta in organismul sau (Vikriti).

De asemenea la consultul initial, medicul ayurvedic va realiza examinarea pacientului prin:

  1. Observatie (darshan)- modul in care pacientul se exprima, culoarea pielii, a ochilor, a parului, forma fetei, a nasului, barbiei, buzelor, unghiilor etc
  2. Palpare (sparsha)- palparea diferitelor zone ale corpului precum si auscultarea lor, este inclusa examinarea limbii sau a pulsului pacientului.
  3. Interogatia (prashna)- pacientul este apoi intrebat atat despre simptomele bolii, cat si despre conditia sa psihomentala (fobii, anxietate, stres).

In urma acestor 3 pasi ai examinarii, medicul ayurvedic poate recurge si la investigatii paraclinice (analize de sange, urina etc.) care sa completeze diagnosticul ayurvedic, daca este necesar.

Dupa cum putem observa, tratamentul in ayurveda este individualizat, in functie de tipologia constitutionala predominanta a pacientului (doshas), cat si in functie de dezechilibrul particular de care el sufera.

Tratamentul ayurvedic poate cuprinde atat plante medicinale specifice, metode de detoxifiere (Panchakarma) precum si un program de dieta individualizata si recomandari de stil de viata. Tot acest set de tratatamente alternative au rolul de a il ajuta pe pacient sa isi redobandeasca starea de sanatate prin readucerea sa la echilibru fizic, mental si sufletesc.

 

Dr. Violeta Pîrvu

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *