Dr. Violeta Pîrvu

Este anotimpul rece și iată că răceala și gripa încep să-și facă apariția din plin. Dacă vrei să preîntâmpini aceste afecțiuni neplăcute, sau dacă deja ai contactat o afecțiune virală
îți recomandăm consumul de echinaceea. Sub formă de ceai, tinctură și pulbere, îți poate fi de un real folos în vindecare.

Ce este echinaceea?

Echinaceea, pe numele ei latin Echinaceea angustifolia sau Echinacea purpurea, este o plantă originară din America latină, unde era utilizată cu 400 ani în urmă de indienii americani pentru tratarea răcelilor, a mușcăturilor de șarpe, în caz de eczeme ori febră. A fost introdusă în practica medicală în SUA prin anul 1887, fiind folosită printre altele, pentru tratarea sifilisului. Cercetările moderne asupra plantei, încep în Germania, prin anii 1930, fiind o plantă larg folosită pentru vindecare, înainte de introducerea antibioticelor în terapie. Tot atunci este descoperită și proprietatea sa de stimulare a imunității organismului, proprietate care stă și astăzi la baza folosirii remediilor terapeutice cu echinaceea.

Pentru ce o folosim?

În prezent echinaceea este folosită în special pentru creșterea imunității și reducerea duratei infecțiilor respiratorii superioare (faringită, laringită, amigdalită, rinosinuzită) . Aceste acțiuni sunt dovedite de studii științifice asupra diferitelor părți ale plantei (rădăcina, flori, frunze).
Astfel cercetările au revelat că echinaceea crește producția și activitatea celulelor albe sanguine (leucocite) a limfocitelor și macrofagelor, fiind de un real ajutor în creșterea imunitatii. De asemenea planta crește producția de interferon natural, substanță cu puternice acțiuni antiinflamatorii în organismul uman.
Planta are calități imunomodulatoare, antiseptice, depurative, este antifebrilă, antivirală și antibacteriană. Este folosită și în cazul sindromului de oboseală cronică dar și în cazul problemelor de piele (acnee, ulcerații, răni) a diverselor infecții (în asociere cu alte plante medicinale).
Prin activitatea sa de inhibare a hialuronidazei -enzimă prezentă în veninul de șarpe- este utilizată ca adjuvant în cazul mușcăturilor de șarpe.
Prin creșterea activității celulelor T limfocitare, a dovedit acțiune antitumorală. Planta se folosește și pentru afecțiuni ale ficatului și stomacului, la indicația medicului.

Cum o folosim?

Planta se ia sub formă de capsule, tablete, pulbere fina înghițită cu apă, de macerat la rece încălzit. Forma de administrare ca extract alcoolic (tinctură) se va lua cu precauții în cazul afecțiunilor hepatice ori gastrice, cel mai bine la recomandarea medicului;
Capsulele cu pulbere de echinaceea, sunt ușor de administrat, dar va trebui ca substanța activă să fie în cantitate suficientă, pentru a produce efectele scontate.

Pentru cine este indicată?
Echinaceea este indicat (cu unele excepții) pentru copii, adulți, tineri și bătrâni, atât cu rol preventiv cât și curativ. Preventiv se fac cure de câte 21 de zile, urmate de o pauză de 7-10 zile. În scopul vindecării, se va lua la indicația medicului.

Pentru cine este contraindicată?

Planta este contraindicată persoanelor aflate sub terapie imunosupresoare, boli autoimune ( lupus eritematos, scleroză în plăci, hepatită autoimună, tiroidita Hashimoto) în cazul copiilor sub 2 ani, precum și în cazul alergiilor la echinaceea.

Echinaceea este un remediu simplu și util aflat la îndemâna oricui. Poate fi folosit cu succes atât preventiv cât și în scop curativ, ori de grăbire a vindecării, de către oricine dorește aceasta, dar este foarte important să avem recomandarea medicului pentru uzul său intern.

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.


Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.clinicasteauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Bibliografie:
Farm. Viorica Istudor- Farmacognozie , Fitochimie și Fitoterapie – Editura Medicală -București
Duke- Handbook of medicinal herbs
Enciclopedia plantelor- Constantin Pârvu

PRODUSE ASOCIATE
Imunoplant- tinctură
Bronhoprotect- tinctura
Hiperpanaceus- tinctură
Bitter 32 plus 7 – tinctură
Bitter maximus- tinctură
Echinaceea – cremă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *