Cancerul este considerat de unele persoane drept o boală necruţătoare, al cărei nume te înspăimântă şi este dătător de suferinţă, mai mult decât boala în sine. În alte tradiţii, însă, cum ar fi cea Ayurveda, cancerul este considerat o boală minoră şi nu atât de importantă. Poate că aşa şi era pe vremea înţelepţilor ayurvedici, acum 2000 de ani? Sau poate, pentru cei care urmează regulile de stil de viaţă prescrise de acest sistem medical, cancerul nu mai reprezintă o ameninţare pentru că nu se ajunge niciodată la stadiile avansate şi greu de tratat pe care le întâlnim în zilele noastre?

În orice caz, este evident că în domeniul cancerului este simplist pentru cineva să se rezume la terapiile acceptate azi, respectiv chirurgie (îndepărtarea mecanică a ţesutului afectat, atât cât se poate), radioterapie (iradierea locală, înainte sau după operaţie) sau chimioterapie (citostatice şi blocanţi hormonali, în cazul cancerelor care sunt hormono-dependente). Fiind o boală de sistem, mai mult decât altele, pentru că afectează organele învecinate, iar apoi şi pe cele aflate la distanţă, e firesc să tratăm şi „reglatorii sistemului”: inima (emoţiile), creierul (mintea şi gândurile), glandele endocrine, sistemul circulator (în special cel limfatic, care ajunge la fiecare celulă în parte). Nu o să vorbesc aici despre diferite teorii asupra genezei sale, care pot fi valabile în situaţii particulare. O să vorbesc mai degrabă despre cum ne putem îndepărta de riscul de a ne confrunta cu această boală. Frica de cancer are de multe ori un rol paralizant şi poate deveni obsesivă pentru cineva care află că este bolnav.

Să începem cu partea „cea mai de jos”: sistemul limfatic, cărăuşul neobosit care îndepărtează cu răbdare toate resturile metabolice, pe care le varsă în circulaţia venoasă. Tot el este şi apărătorul principal al corpului, cel care produce limfocite cu rol de apărare contra intruşilor, agresorilor, tuturor celor ce nu aparţin de drept sistemului. Ce înseamnă adenopatiile peritumorale, dacă nu blocarea acestui auto-sistem de curăţare? Logic, orice tratament anticancer ar trebui să cuprindă plante şi remedii curăţătoare limfatice. Cu toate că favoritele mele sunt în această direcţie, sucurile de citrice, o să vă recomand de data aceasta un detoxifiant ayurvedic, capsulele Detoxiplant, a cărui formulă cuprinde 5 plante renumite pentru puterea lor de purificare (amestecul triphala, despre care se spune că vindecă orice boală, împreună cu guggul, puternic purificator al ţesutului adipos, şi bhumyamalaki, capabilă să sfărâme orice acumulare, chiar dacă este calcificată). Şi, bineînţeles, voi adăuga la această recomandare şi renumitul Zeolit Pro, care a fost utilizat cu succes de multe persoane aflate în situaţii grave. Sistemul limfatic este foarte mult ajutat de consumul de lichide pure, precum sucurile proaspete din fructe şi legume sau chiar apa de izvor, băută în cantităţi mai mari. Acest regim este în esenţă un post cu apă sau sucuri şi s-a dovedit că această „înfometare” a corpului activează mecanismele autofagiei, care vin şi distrug celulele anormale. Deci, regula principală ar fi: consumaţi lichide proaspete, îmbăiaţi-vă celulele într-o apă de calitate, şi lăsaţi apa care vă străbate să ia toate resturile şi gunoaiele care mai există ascunse undeva.

Reechilibrarea glandelor endocrine – din punct de vedere fiziologic poate părea grea sau de neînţeles, dar din perspectiva legii rezonanţei, devine extrem de simplă. Ştiind că glandele endocrine sunt în corespondenţă, fiecare, cu anumiţi centri energetici, tot ce avem de făcut este să reglăm funcţionarea acestora, ideal chiar a tuturor. Aceasta se poate face cu ajutorul unor exerciţii psiho-somatice, în care este foarte importantă atenţia şi intenţia noastră de reechilibrare, sau cu ajutorul unor elemente corespondente. De exemplu, foarte plăcute şi uşor de acceptat sunt sunetele muzicale având anumite frecvenţe terapeutice, pe care le audiem în sesiuni de terapie, în care urmărim să ne relaxăm cât mai profund. Dacă asociem în plus şi exerciţii de reglare a ritmului respiraţiei, efectele se vor instala cu atât mai rapid.

Ce să facem mintea şi gândurile care nu ne dau pace? Să încercăm să le educăm. Dacă nu am depăşit un anumit prag, le putem spune pur şi simplu să tacă, dar dacă deja suntem prinşi în iureşul lor, trebuie să le deconectăm de la funcţionarea neîntreruptă. Şi cum asta? Putem recurge la obiceiuri şi lucruri care ne captivează şi ne deschid sufletul, precum apropierea de natură sau experienţe artistice, ori la trăiri intense, plăcute, în care nu ai timp să gândeşti…Când auzi un sunet, să îl asculţi cu tot trupul, să fii în totalitate acolo. Dacă ne simţim foarte separaţi de tot şi toate, o idee excelentă sunt terapiile de oleaţie externă ale sistemului Ayurveda – masajul extern cu ulei sau terapia Shirodhara. Greu de descris în cuvinte, efectul acestor terapii, recepţionate cu maximă deschidere şi atenţie, este de „dizolvare” a limitelor corpului şi de contopire cu mediul ambiant. Relaxarea deplină, renunţarea la judecăţi, comentarii, împotriviri, sunt aici atitudinile cheie.

Dar inima? Cum o putem face să se desprindă de frici şi de rănile emoţionale din trecut? Cu multă, multă iubire. Fizic, putem începe cu o terapie de tip Hrid Lepa, dar este nevoie să re-învăţăm să avem o atitudine deschisă şi iubitoare, să iertăm şi să ne iertăm şi pe noi. Învăţaţi să iubiţi şi să îmbrăţişaţi, la început în suflet, tot ceea ce vă atrage şi vă este drag, fie că este plantă, animal sau fiinţă umană. Inima nu face cancer pentru că este încălzită de flacăra iubirii, care topeşte orice resentiment. Şi să vă mai spun un secret: plantele medicinale folosite tradiţional pentru bolile de inimă (precum păducelul sau celelalte plante, prezente în formula capsulelor Fitocord sau a meridianului Stăpânul-Inimii) au puterea de a ne învăţa cum să ne armonizăm inima. Ele pur şi simplu ne îndepărtează frica şi durerea, şi fac din inima noastră un loc de întâlnire cu toţi cei pe care îi iubim. Şi atunci ne vom aminti că avem în noi o parte care este nemuritoare şi ne vom apropia de esenţa vieţii, care este iubirea necondiţionată.

 

Dr. Cristina Pavel

Specialist medicină de familie, apiterapie-fitoterapie-aromaterapie, acupunctură, homeopatie

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *