Dr. Violeta Pîrvu

Vița de vie este una din plantele cel mai des cultivate și folosită de mii de ani pentru calitățile nutritive ale strugurilor săi. Cunoscută și sub denumirea de aguridă sălbatică, halângă sau poamă, a fost cultivată la noi în țară cu 700-1000 ani î.Hr. mai întăi de către agărtașii din părțile Transilvaniei, apoi de către geto-daci, care aveau plantații largi de viță-de-vie în zonele subcarpatice ale Moldovei, Munteniei și Olteniei.Vinul geto- dacilor și culturile de viță de vie erau așa de renumite, încât după cucerirea Daciei de către romani, noua monedă romană numită Dacia Felix, avea inscripționată pe reversul său spice de grâu și struguri.
Diferitele soiuri de struguri autohtoni, printre care Afuz Ali, Augusta, Cardinal, Cetățuia, Coarnă neagră,Tămâioasă românească sau Muscat, sunt excelente surse alimentare având în același timp și calități terapeutice de excepție.

Ce conțin strugurii?
Pulpa boabelor de struguri conține apă 72-73%, zaharuri simple 22-23%, acizi organici, acid tartric, polifenoli, urme de proteine, hidrați de carbon, minerale: sodiu, potasiu, fosfor, calciu, fier, vitamine A, B1, B2, C, K, PP taninuri, fibre.

Ce calități terapeutice au strugurii?

– Calități detoxifiante
Boabele de struguri au calități detoxifiante excelente pentru sânge și limfă; curăță intestinul gros prin împiedicarea proceselor de putrefacție din colon.

– Acțiune stimulatoare
Stimulează activitatea sistemului nervos asigurându-i acestuia cantitatea necesară de glucoză; stimulează diureza, favorizând activitatea rinichilor, stimulează eliminarea sucului biliar în intestin, stimulează eliminarea acidului uric din sânge, stimulează eliminarea secrețiilor bronșice.

-Antihipertensiv și hipocolesterolemiant
Scade tensiunea arterială prin consumul constant, sub formă de cure de struguri și normalizează valorile crescute ale colesterolului sanguin.

-Antioxidant
Resveratolul, o substanță antioxidantă extrasă din sâmburii de struguri negri este cunoscută drept cel mai puternic antioxidant pentru organism.

-Tonic și nutritiv
Tonifică funcțiile digestive și stimulează apetitul alimentar (prin creșterea secrețiilor gastrice, intestinale și pancreatice). Tonifică mușchii și oasele (prin conținutul său bogat în calciu și fosfor).

-Mineralizant și vitaminizant
Prin conținul său bogat în minerale și vitamine, este un excelent revitalizant și energizant al corpului.

Ce presupune cura cu struguri?

Cura cu struguri presupune consumul constant pe o anumită perioadă de timp a strugurilor sau a sucului extras din struguri, în vederea detoxifierii organismului sau a ameliorării ori vindecării anumitor afecțiuni. Cura cu struguri va fi urmată la recomandarea medicului fitoterapeut, în cazul anumitor probleme și afecțiuni, acesta stabilind exact tipul de cură și durata acesteia în funcție de fiecare pacient în parte.

1.Se pot folosi struguri ca atare, 3-4 Kg pe zi, timp de 1-3-5 zile. Se folosesc strugurii proaspeți, în perioada coacerii lor.

2.Se poate folosi de asemenea suc proaspăt de struguri (must) 3-4 litri pe zi, ca mese unice sau 3-4 căni pe zi băut între mese.

3.Stafidele (obținute prin deshidratarea boabelor de struguri), prin conținutul lor bogat în minerale și vitamine, se administrează în cantitate de 200 g pe zi, cu rezultate excelente în boli carențiale sau pulmonare grave.

4. Cura cu sâmburi de struguri negri și extract din sâmburi de struguri negri are efecte antioxidante și reîntineritoare de excepție.

În ce afecțiuni este indicat consumul strugurilor?

Convalescență, stări carențiale, anemie, artroză, reumatism, gută, hepatită, afecțiuni pulmonare, boli renale, afecțiuni digestive, litiază biliară și renală, obezitate, sarcină, constipație, afecțiuni ale pielii, hipercolesterolemie, hipertensiune arterială.

Contraindicații
Diabetul zaharat, afecțiunile renale grave, afecțiunile colonice cronice (de tipul colitei și diareei cronice) sunt unele din afecțiunile în care nu se recomandă consumul de struguri, de aceea cel mai bine este să consultăm medicul fitoterapeut, în cazul în care dorim să urmăm acest tip de cură.

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397
www.clinicasteauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Bibliografie:
Enciclopedia plantelor- Constantin Pârvu
Farm. Viorica Istudor- Farmacognozie , Fitochimie și Fitoterapie – Editura Medicală -București
Duke- Handbook of medicinal herbs

PRODUSE ASOCIATE

CITOPLANT FORTE + DETOXIPLANT FORTE
Regenerare Ficat
Vitalizant energizat forte pentru adulti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *