Una din afecțiunile cele mai frecvente ale acestui sfârșit de secol este hipercolesterolemia (creșterea peste normal a colesterolului sanguin) ale cărei consecințe pe termen lung sunt apariția bolilor cronice cum sunt: cardiopatiile, hipertensiunea arterială, obezitatea, ateroscleroza. Cunoscută și ca boala supraalimentației,  frecvența ei nu este deloc surprinzătoare pentru medicii și nutriționiștii moderni care constată cu îngrijorare schimbările negative ale dietei omului modern, care au consecințe nefaste, uneori nebănuit de mari asupra organismului.

 

Ce este colesterolul?

Colesterolul este un produs al metabolizării grăsimilor în organism, iar din punct de vedere medical, există două tipuri majore de colesterol:

  • Colesterol LDL (“colesterol rău”)- este un tip de colesterol care este implicat în creșterea vâscozității sângelui și care tinde să se atașeze de pereții vaselor de sânge sub forma plăcilor de aterom, crescând riscul apariției bolilor de inimă (cardioapatie ischemică, infarct miocardic, hipertensiune arterială); Acest tip de colesterol crește în sânge în cazul consumului crescut de grăsimi saturate în dietă (carne, ouă, brânzeturi grase) dar și zahăr, făinoase.
  • Colesterol HDL (“colesterol bun”)- acest tip de colesterol ajută la eliminarea colesterolului rău din organism și aduce cu sine protecția împotriva afecțiunilor cardiace. O dietă bogată în fructe și legume proaspete, bogată în acizi grași omega 3, poate ajuta la creșterea acestui tip de colesterol în sânge.

De ce apare hipercolesterolemia (“colesterolul crescut”)?

Există mai mulți factori care determină apariția valorilor crescute ale colesterolului sanguin.

 

Factori genetici

Există afecțiuni genetice de tipul hipercolesterolemiei familiale (care înseamnă valori crescute ale colesterolului sanguin la membrii aceleiași familii, datorate unui bagaj genetic moștenit și care determină tulburări ale metabolismului grăsimilor) și care fac destul de dificilă dar nu imposibilă tratarea valorilor crescute ale colesterolului. 

De asemenea și trigligeridele crescute (un alt tip de grăsimi sanguine) pot determina creșteri ale colesterolului total.

 

Dieta

Este un factor de bază care în afara unui teren genetic predispozant, duce la apariția valorilor crescute ale colesterolului sanguin. Alimentația bogată în grăsimi saturate cum ar fi: carnea și produsele din carne, produsele lactate grase, lactatele procesate (brânză topită, cașcaval) cresc colesterolul din sânge. De asemenea consumul de zahăr alb și înlocuitori de zahăr, este un mare producător de colesterol, consumul de făina albă și produsele cu faină albă (pastele, spaghetele, produsele de patiserie) aditivii alimentari sintetici, coloranții, conservanții din alimente, duc la dereglări ale metabolismului lipidelor cu apariția creșterilor anormale de colesterol sanguin.

 

Sedentarismul

Un alt factor cu implicații nebănuit de mari este viața sedentară și lipsa efortului fizic realizat constant. Studiile au dovedit că efortul fizic nu numai că reduce valorile crescute ale colesterolului sanguin, dar favorizează creșterea colesterolului “bun” care protejează organismul de bolile cardiovasculare.

 

Fumatul

Factor de risc major pentru creșterea peste măsură a valorilor colesterolului sanguin și apariția afecțiunilor cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral, tromboflebită). 

 

Hormonii

Femeile aflate în perioada fertilă, au o protecție naturală împotriva colesterolului “rău”, datorită hormonilor estrogeni care au rol important în arderea naturală a grăsimilor și transformarea lor în colesterol “ bun” (HDL). După menopauză, datorită scăderii cantității de estrogen, apare riscul creșterii colesterolului “rău” din sânge (LDL).

 

Care sunt nivelele normale ale colesterolului sanguin?

-Sub 180 mg/dl- valoarea ideală a colesterolului în sânge;

– Între 180-199 mg/dl- nivel acceptabil al colesterolului; 

– 200-219 mg/dl- nivel de graniță (creștere ușoară);

– peste 220 mg/dl sau mai mult- nivel crescut al colesterolului sanguin, care necesită măsuri terapeutice corective.

 

Care este atitudinea terapeutică

Hipercolesterolemia (colesterolul crescut) este una din afecțiunile care răspund foarte bine la tratamentul naturist, dietă și schimbarea stilului de viață, de aceea acest tratament este recomandat tuturor persoanelor ce suferă de această afecțiune, evitând posibilele efecte secundare negative ce pot apărea la administrarea medicamentelor de sinteză.

Plantele medicinale cu efecte adjuvante certe în scăderea colesterolului sunt: anghinare, pelin, păpădie, cicoare, turiță mare, sunătoare, coada șoricelului, frunzele de măslin.

 

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

MEDIC VIOLETA PÎRVU

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Bibliografie:

Farm. Viorica Istudor-  Farmacognozie , Fitochimie și Fitoterapie – Editura Medicală -București 

Duke- Handbook of medicinal herbs

PRODUSE ASOCIATE

Meridian ficat- capsule

Meridian ficat – tinctură

Meridian vezica biliara- capsule

Meridian vezica biliara- tinctura

Hepatovit- capsule

Hepatovit – ceai

Litobil- ceai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *