Sistemul milenar Ayurveda – sistemul medical traditional al Indiei- considera ca sanatatea este starea noastra naturala si presupune ca organismul sa nu fie incarcat cu toxine, organele sa functioneze in mod normal, deseurile sa fie eliminate in mod eficient, mintea si simturile sa conlucreze armonios, iar la nivel psihomental sa fim caracterizati de o stare de bine interior, pace a mintii, calm si fericire.
In lumea actuala stresul, munca in exces, alimentatia neadecvata, aportul de substante chimice – toxice – de diverse proveniente, sedentarismul, capacitatea scazuta sau imposibilitatea de a “digera” emotiile si experientele de viata, etc., sunt factori ce determina acumularea toxinelor la nivel mental si in tesuturile noastre corporale, precum si diferite tipuri de dezechilibru in organism, determinand deteriorarea functionarii normale a organismului si in cele din urma – boala.
Pentru rechilibra organismul Ayurveda propune o abordare holistica, ce incepe cu prescrierea unei diete adecvata cu constitutia si stilul de viata, administrarea de remedii pentru eliminarea toxinelor din organism, metode de pre-epurare (purvakarma), proceduri de purificare (panchakarma), dupa care se pot administra remedii pentru regenerare.
Purvakarma (pre-proceduri) pregateste organismul pentru procedurile propriu-zise de eliminare:
Pre-procedurile sumt:
–snehana: – abhyantar snehana – oleatie interna;
–bahya snehana – oleatie externa;
-swedana : sudoratie/ transpiratie produsa prin sauna,
Panchakarma consta in proceduri blande dar extrem de eficiente, care ajuta la restabilirea si mentinerea starii naturale de sanatate a organismului. Panchakarma este un termen sanscrit care in traducere inseamna “5 actiuni” sau “5 tratamente” cu rol de purificare si reechilibrare a organismului, de restabilire a vitalitatii si de redobandire a abordarii pozitive a vietii. In afara de o profunda si durabila echilibrare, aceste terapii contrubuie si la vindecarea unui mare numar de afectiuni. Cele cinci proceduri Panchakarma sunt:
voma terapeutica – Vamana,
purgatia terapeutica –Virechana
clismele cu extracte apoase din plante medicinale – Niruha basti
clismele uleioase – Anuvasana basti
terapia nazala – Nasya
Tratamentul este personalizat functie de tipul constitutional al pacientului si de afectiunile prezente. In mod obisnuit este nevoie doar de o parte din cele cinci terapii.
Oleatiile externe-bahya snehana, sunt utilizate atat ca pre-proceduri pentru Panchakarma cat si independent, exista procedure diferentiate care se adreseaza unor grupuri specifice de afectiuni, in functie de zona in care se aplica substanta uleioasa.
SHIRODHARA
Este o terapie de oleatie externa (bahya snehana). Shiro inseamna cap iar dhara turnare, curgere. Se sta culcat pe spate, pe un pat special conceput, intr-o pozitie de relaxare completa, intr-o ambianta calda, placuta, linistita sau cu o muzica de relaxare audiata in surdina. Un flux de ulei cald in care au fost macerate plante (personalizate pentru necesitatile fiecarui pacient in parte), este turnat usor, in fir continuu dintr-un vas special si lasat sa curga pe mijlocul fruntii , uleiul curgand apoi, neintrerupt, pe pielea capului (scalp) si prin par, timp de 45 de minute.Dupa incetarea terapiei se poate spala parul imediat sau, preferabil, la minimum doua ore dupa aceea, , deoareceuleiul isi continua actiunea terapeutica siulterior.
Cei care au avut aceasta experienta relateaza ca apare o stare de calm la nivelul intregului corp, au o senzatie de pace si fericire, de bine interior, de hranire, de multe ori pierd notiunea timpului.
S-au facut multe studii clinice legate de efectele acestei terapii. (1), (2), (3). In sinteza, aceste efecte terapeutice remarcabile sunt:
-amelioreaza substantial: iritabilitatea, fricile, stresul, oboseala mentala, insomniile, starile de anxietate, agitatia, durerile de cap, migrene, depresia usoara prin stimularea serotoninei naturale, dopaminei si eliberarea melatoninei;
-contribuie la recuperarea dupa accidente vasculare cerebrale;
-prin aparitia si coerenta undelor cerebrale alfa relaxeaza, revitalizeaza si echilibreaza sistemul nervos central; (1)
-stimuleaza glanda pituitara, pineala;
-contribuie la echilibrarea sistemului endocrin;
-este utila ca terapie adjuvanta in cazurile de epilepsie si schizofrenie;
-aduce o stare de control mai buna la nivel mental ajutand focalizarea mentala si concentrarea, da claritate mentala;
-imbunatateste sensibilitatea celor cinci simturi;
-scaderea hipertensiunii arteriale; (1)
– combaterea ametelii (vertiji), sindrom Meniere;
-este utila in cazurile de paralizie faciala;
-se disperseaza impulsurile electrice negative care se acumuleaza si se manifesta de-a lungul scalpului;
-este utila in tratarea tinitusului;
-amelioreaza pierderile de memorie, mai ales cele asociate cu o circulatie periferica deficitara;
-bun tratament pentru regenerarea parului si stoparea caderii lui, previne albirea prematura a parului;
Precautii: nu se realizeaza cu stomacul plin
Contraindicatii: – la femeile gravide;
-raceala;
-eruptii, eczeme sau zgarieturi pe frunte si cap;
-alcoolici;
Bibliografie:
1) Shirodhara: Un profil psiho-fiziologic la voluntarii sanatosi. de Kalpana D. Dhuri, Prashant V. Bodhe si Ashok B. Vaidya Departamentul de Cercetari Clinice, ICMR Centrul avansat de Studii farmacologice si medicina traditionala. Centrul de Cercetari Medicale, Societatea de sanatate Kasturba, Mumbai, India.
2) Stresul, relaxarea prin Ayurveda de dr. Balaji Deekshitulu PV, Intrenational journal of Ayurvedic & Naturiste iulie – august 2013 (1246-1252)
3)Actiunea Shirodhara –de Ajanal Manjunath publicat in Jurnal Global de Cercetare Medicala pentru plante medicinale si indigene, vol. 1, septembrie 2012/457-463
AKSHITARPANA
Akshi in sanscrita inseamna ochi, iar tarpana hrana. Procedura este o oleatie externa si reprezinta un tratament de ingrijire a ochilor. Presupune ca pacientul sa stea pe pat, intins pe spate, iar in ochilor se aplica un inel din aluat in care se toarna ghee calduta, eventual preparata cu plante medicinale.
La finalul procedurii gheea si inelul sunt inlaturate iar ochii sunt stersi cu tampoane de bumbac. Se recomanda sa nu se stea in lumina stralucitoare dupa procedura, este chiar indicat ca ochii sa se odihneasca in intuneric o jumatate de ora dupa aceea. In totalitate, procedura dureaza o ora.
Efecte terapeutice:
-calmeaza senzatia de arsura si jena a ochilor care stau prea mult in fata ecranelor computerului sau a televizorului;
-revitalizeaza si intinereste ochii obositi, uscati;
-elimina cearcanele;
– regleaza secretia lacrimala;
-intareste nervii si muschii ochilor, inlesnind acomodarea ochilor la vederea nocturna;
-prin efectul antiinflamator are utilitate in: durerileoculare, sindromul de ochi inrositi, ulcere corneene;
– contribuie la ameliorarea miopiei si a astigmatismului;
-ajuta la tratarea in fazele incipiente ale cataractei;
-opreste caderea genelor;
-contribuie la ameliorarea retinopatiei;
-este utila ca adjuvant in atrofia nervului optic;
– contribuie la scaderea tensiunea intraoculara in glaucom
HRID LEPA
Hridaya este termenul sanscrit pentru inima. Este o procedura simpla si eficienta, de oleatie externa, care presupune folosirea de ulei cald macerat cu plante medicinale (personalizate pentru fiecare pacient), turnat intr-un inel din aluat din faina integrala, ce este asezat etans pe mijlocul sternului timp de 30 de minute. Efecte terapeutice:
-imbunatateste circulatia sangelui si respiratia;
-hraneste si intareste muschii cardiaci;
– regleaza functiile cardiace;
– calmeaza starile de furie si tristetea.
Indicata in:
– atacuri de panica
-palpitatii, tahicardie
-afectiuni cadice ischemice;
-cardiomiopatii;
-boli valvulare;
-astm
-bronsita astmatiforma
-depresie.
GRIWA VASTI
Griwa este un termen sanscrit ce se refera la regiunea dorsala a gatului (ceafa), . Este o procedura de oleatie externa. Pacientul este intins cu fata in jos pe masa de masaj. Mai intai, zona se pregateste printr-un masaj ce respecta principiile ayurvedice, apoi se realizeaza o sudoratie locala cu caldura umeda. Dupa aceasta se aseaza, in zona cervicala vizata , un inel de aluat, bine etanseizat, in care se toarna ulei cald macerat cu plante medicinale (personalizat pentru fiecare pacient in parte). In totalitate, procedura dureaza aproximativ o ora.Terapia imbunatareste circulatia sanguina, hraneste articulatiile si muschii si mareste flexibilitatea la acest nivel.
Indicatii:
-dureri cronice, tensiuni si rigiditate la nivelul cefei;
-dureri de umar si amorteli in maini;
-spondiloza cervicala
-spondilita cervicala;
-torticolis;
-prolaps discal cervical
KATI VASTI
Kati desemneaza in sanscrita zona lombara sau talia. Aceasta procedura de oleatie externa se adreseaza afectiunilor coloanei vertebrale lombare. Pacientul este intins cu fata in jos pe masa de masaj. Se incepe prin a se pregati zona lombara printr-un masaj ayurvedic la acest nivel, apoi se realizeaza o sudoratie locala cu caldura umeda. Dupa aceasta, se aseaza in zona lombara vizata , un inel de aluat bine etanseizat, in care se toarna ulei cald macerat cu plante (personalizat pentru fiecare pacient in parte). In totalitate, procedura dureaza aproximativ o ora.
Terapia hraneste nervii, muschii, ligamentele, lubrefiaza articulatiile din regiunea lombosacrala si imbunatateste circulatia sangelui, reduce durerea si inflamatia, scade rigiditatea in aceasta zona.
Indicatii:
-sciatica;
-modificari degenerative ale coloanei vertebrale lombare -spondiloza
-discuri vertebrale comprimate;
-hernie de disc;
-osteoporoza;
-mentinerea flexibilitatii coloanei vertebrale chiar si la varste inaintate.
JANU LEPA
Janu Sandhi in sanscrita reprezinta articulatia genunchiului. Este o procedura de oleatie externa in care articulatia genunchiului este scaldata cu ulei cald, macerat cu plante medicinale (personalizat pentru fiecare pacient in parte).
Pacientul sta pe pat in pozitia intins pe spate. Se face un masaj usor la nivelul articulatiei genunchiului, apoi, local o sauna cu caldura umeda, dupa care se aplica etans un inel de aluat din faina integrala, ce trebuie sa acopere articulatia genunchiului. Apoi se toarna uleiul cald . Procedura duraza aproximativ o ora. Se poate realiza si la ambii genunchi, daca ambii sunt lezati. Beneficii: hraneste articulatia genunchiului, imbunatatindu-i mobilitatea, efect antiinflamator. Terapia dureaza aproximativ o ora.
Indicatii:
-durere cronica a articulatiei genunchiului;
-artroza a articulatiei genunchiului;
-osteoartrita articulatiei genunchiului;
-osteoporoza:
-intretinerea unei stari de mobilitate normala a articulatiilor genunchilor chiar si la varste inaintate, protejandu-le de modificarile legate de varsta.
KARNIAPURANA
Karnia in sanscrita inseamna ureche. Este o procedura de oleatie externa care presupune introducerea de ulei caldut in conductul auditiv extern, dupa ce, in prealabil, s-a facut masaj si sudoratie locala. Efectele terapeutice sunt:,
– eliminarea impuritatilorlocale,
– reduce uscaciunea si mancarimea in ureche,
– imbunatateste simtul auzului si
– diminuaza pana la dispariie zgomotele in urechi (tinitus).
Terapia dureaza aproximativ o ora.
SHASHTI SHALI
Shashti inseamna in sanscrita 60 si face referire la soiul de orez utilizat in terapie, ce creste in termen de 60 de zile si este foarte bogat in complexul vitaminic B, iar shali desemneaza operatiunea de acoperire din timpul procedurii. Este o terapie de oleatie externa, in special pentru membre si coloana vertebrala, care combina in mod eficient manevrele terapeutice: masajul corporal cu ulei, urmat de un masaj ayurvedic special, cu saculeti de panza in care a fost introdusa o combinatie de orez cu plante medicinale si lapte. Saculetii sunt inmuiati periodic in timpul masajului, intr-un lichid caldut alcatuit din lapte amestecat cu macerat din plante medicinale. Shashti shali este indicata prin efectele sale de crestere a masei musculare si a fortei musculare precum si de hranire a nervilor, in special in tulburari neuromusculare si neurologice :
-distrofii neuromusculare;
-hemplegii, paraplegie, paraliziii;
-poliomielita;
-poliartrita reumatoida;
-osteoartrita;
-pentru persoanele care au mainile si picioarele cu masa musculara slab dezvoltata
NASYA
Nasya este o terapie panchakarma si inseamna in sanscrita administrare nazala. Aceasta procedura incepe cu un masaj facial, urmat de o sauna faciala si apoi de administrarea nazala a unui preparat din ulei macerat cu plante medicinale specifice (particularizat pentru fiecare pacient). Este necesar ca dupa terapie pacientul sa nu stea in curenti de aer sau in frig. Aceasta procedura NU se realizeaza: cand afara e frig, ploua sau este inorat cu nori de ploaie, cu 2 ore inainte sau dupa o masa importanta, dupa consumul de alcool, dupa baie, in timpul sarcinii, la menstruatie, in timpul unei raceli. Terapia dureaza aproximativ 45 minute.
Indicatii terapeutice:
-obstructie nazala;
-sinuzite cronice;
-alterarea simtului mirosului;
– afectiuni ale ochilor si urechilor;
-dureri de cap
-rigiditatea cefei
-nevralgie de trigemen
-uscaciunea mucoasei nazale
-artroza articulatiei temporo-mandibulare
-imbatranire (ridare) prematura a tenului