Coloana noastră vertebrală este proiectată din naştere să susţină fără încordare, greutatea întregului corp, şi să îi asigure o foarte bună stabilitate. Problemele cu coloana care apar azi tot mai des, la vârste tinere, nu sunt în nici un caz fireşti, ci sunt expresia unui stil de viaţă nesănătos avand trei cauze principale: alimentaţie incorectă, lipsa mişcării şi utilizarea prelungiră a calculatoarelor, tabletelor şi telefoanelor mobile, care presupun perioade mari de poziţie vicioasă. Aşa ajung unii tineri să se opereze, uneori de mai multe ori, de hernie de disc, şi să aibă dureri de spate în continuare din cauza ca nu îşi corecteaza poziţia de lucru la birou.
Procedurile moderne de recuperare apelează la fizioterapie, inclusiv la laserterapie, cu lasere de putere mică, având programe prestabilite, în funcţie de articulaţia afectată. Uneori poate fi vorba de vicii de postură mai importante cum sunt: cifoza, lordoza, scolioza, pentru care se face kinetoterapie, terapie posturală sau înot. Există, deci, o mulţime de modalităţi şi resurse terapeutice dar, uneori, nici ele nu sunt prea eficiente, lăsând loc variatelor terapii alternative.
Cei care iau constant medicamente antiinflamatoare (sau chiar şi Aspirină frecvent) trebuie să ştie că orice medicament din această clasă le poate afecta în timp stomacul (dau hiperaciditate) şi vasele de sânge.
Mult mai sănătoase şi bine tolerate sunt antiinflamatoarele din plante medicinale. Extractele de gheara-diavolului, plantă africană cu efecte antiinflamatoare dovedite, au devenit atât de cunoscute, încât multe firme de medicamente produc suplimente alimentare care conţin aceasta planta. Ea îşi face mult mai bine efectul într-o combinaţie sinergică cu alte plante, cum este cazul capsulelor Antiinflamin, formulă de capsule ce mai cupinde şi Boswellia, creţuşcă, muguri de plop si salcie. Formula poate fi administrată pe o perioadă mai îndelungată, fără probleme, în cazul în care există artroze, spondiloze şi alte tipuri de inflamaţii. Este cazul, în special, al persoanelor vârstnice, care pot asocia şi cremă Tamus pentru aplicaţii externe, sau unguent cu ardei iute, în cazul în care suferă de frig.
Practicienii de medicină tradiţională chineză cunosc faptul că pe zona spatelui, există puncte reflexogene, a căror apăsare indică modul în care funcţionează principalele organe interne. Altfel spus, dacă te doare spontan sau la apăsare punctul reflexogen ce corespunde unui organ intern, să zicem ficatul, acesta este un indiciu importnat că se petrece ceva cu acel organ şi ca trebuie să verificăm cât de bine funcţionează. Vechii medici chinezi nu aveau aparatura imagistică de azi, dar cu toate acestea, ei reuşeau să depisteze omul bolnav doar căutându-i şi palpându-i punctele dureroase. Înţelepţii indieni sunt ceva mai blânzi şi pun accentul în recuperare, pe secvenţe de terapie de genul: saună-masaj-cataplasme lăsate 20 minute.
O terapie de relaxare foarte plăcută, care are şi efecte terapeutice, o reprezintă cataplasmele cu ulei cald, prezente în medicina Ayurveda sub numele de Lepa. Ele se pot aplica pe zone mici, unde uleiul poate fi păstrat pe o perioadă mai mare de timp. Este vorba, de exemplu, de zona lombară, care este sensibilă la multe persoane, sau la regiunea dintre omoplaţi, unde se adună frecvent tensiuni musculare.
Ce pot face tinerii, dacă se confruntă cu dureri în diverse regiuni ale spatelui? De cele mai multe ori, poate fi vorba despre o contractură musculară, care se poate rezolva cu câteva masaje de relaxare, cu terapie Bowen ori cu simplă presopunctură. Aceste metode sunt uşor de acceptat de majoritatea persoanelor. Medicina chineză utilizează şi ventuze, care ajută la drenarea mai bună a sângelui stagnant în ţesuturi şi pot ajuta la recuperarea rapidă, mai ales dacă durerile sunt expresia unei răceli aflate la debut. Dacă aceste metode mai uşoare nu sunt suficiente, atunci se poate face acupunctură sau terapie cu venin de albine. Aceasta din urmă este foarte eficientă, deoarece combină efectele a două proceduri: veninul – antiinflamator şi analgezic, şi punctul biologic activ – punctul de acupunctură, a cărui stimulare declanşează mecanisme de autoreglare proprii corpului nostru. Sunt situaţii în care coloana poate fi blocată foarte tare, iar terapia cu venin poate fi atunci mai eficientă dacă este precedată de un masaj local cu miere, realizat timp de 20 de minute, chiar pe zona unde urmează să se facă înţepăturile. Am avut până acum câteva cazuri de hernii de disc care au răspuns favorabil, în scurt timp, la terapia cu venin, şi alte cazuri cu spondiloză cervicală, la care am combinat cele două proceduri.
Dr. Cristina Pavel
Specialist medicină de familie, apiterapie-fitoterapie-aromaterapie, acupunctură, homeopatie