Plantele medicinale pot fi administrate în mai multe moduri. Persoanelor care nu pot lua plantele sub
formă de pulbere administrată sublingual le recomandăm să folosească plantele medicinale sub altă
formă: macerate în diverse lichide (apă, alcool, ulei etc.), capsule, supozitoare etc.
În privinţa maceratelor cel mai des folosite sunt maceratele în apă. Denumite uzual ceaiuri ele sunt
folosite de sute de ani atât ca remedii pentru vindecarea diverselor probleme de sănătate cât şi ca ocazii de
a socializa şi de a ne bucura de parfumul şi gustul lor.
Deşi suntem familiarizaţi cu forma de macerat la cald din plante medicinale (infuzii sau decocturi)
forma cea mai valoroasă din punct de vedere terapeutic este cea de macerat la rece.
Prin prepararea termică a ceaiului apa este adusă la 100° C, temperatură la care majoritatea principiilor
active din plante sunt distruse.
Macerarea la rece a plantelor medicinale este foarte valoroasă pentru că păstrează intacte toate
substanţele active din plante.
Această formă de administrare a plantelor este utilă mai ales în cazul copiilor, a persoanelor foarte în
vârstă sau a celor care din diverse motive nu pot lua plantele sub formă de pulbere administrată
sublingual.
Maceratul la rece este foarte uşor de preparat. Varianta ideală este să preparăm câte o cană de macerat o
dată pentru a avea la îndemână macerat proaspăt tot timpul. În situaţia în care nu putem proceda astfel
putem lăsa plantele la macerat în apă plată sau de izvor peste noapte, în proporţia prescrisă de medic, la
temperatura camerei. Dimineaţa maceratul se strecoară, plantele se aruncă iar lichidul obţinut îl folosim
de-a lungul zilei conform cu recomandările medicului.
Peste zi, pentru a evita procesul de fermentare, maceratul se poate ţine la frigider urmând să încălzim
uşor doar cantitatea de macerat pe care o bem la o administrare.
Maceratele din plante se pot folosi în mai multe moduri.
Cel mai frecvent maceratele la rece se beau la fel ca infuziile sau decocturile. Ele pot fi însă folosite şi
pentru cataplasme, spălături bucale sau corporale, clisme, în funcţie de necesităţile pacientului.
Tincturile sunt macerate la rece din plante medicinale în alcool, în care se extrag toate principiile active
din plante. Majoritatea tincturilor se prepară din alcool de 45° cum sunt tincturile din gama Meridianelor
de la Steaua Divină sau Bitterul Românesc pe care firma noastră îl produce dar sunt şi tincturi care se
prepară cu alcool “mai tare” cum este tinctura de propolis care se prepară cu alcool de 85°. Propolisul,
fiind o răşină, necesită condiţii speciale de macerare şi extragere astfel încât produsul final să aibă
caracteristicile necesare în terapie.
Din tincturi se poate obţine un alt remediu lichid care se numeşte extract moale şi pe care îl putem
prepara în casă prin simpla evaporare a unei tincturi. Tinctura se lasă într-un vas deschis, de preferat o
ceaşcă sau o farfurioară, la umbră dar la cald, până se evaporă 2/3 din tinctură. Lichidul vâscos obţinut se
numeşte extract moale şi este un remediu cu conţinut scăzut de alcool şi cu o concentraţie mare de
principii active care se administrează diluat în apă conform recomandărilor medicului curant.
O altă formă de remedii lichide sunt maceratele glicerinate care se obţin prin macerarea plantelor într-un
amestec de apă şi glicerină.
Maximus Bitter Românesc fără alcool este un macerat glicerinat într-un amestec de apă deionizată şi
glicerină care conţine 100 % substanţe naturale şi 50% principii active.
Maceratele glicerinate au toate efectele tincturilor şi pot fi administrate atât persoanelor care şofează,
cât şi celor care nu pot consuma alcool din diverse motive (boli hepatice şi renale grave, intoleranţă etc.).
Gemoderivatele sunt macerate din părţi tinere de plantă (amenţi, muguri, scoarţa de pe ramuri tinere
etc.) într-un amestec de apă, glicerină şi alcool. Părţile tinere ale plantelor conţin foarte mulţi hormoni de
creştere, enzime şi alte substanţe care se regăsesc în cantităţi mici sau deloc în planta adultă ,ceea ce face
ca aceste remedi să aibă efecte diferite faţă de cele ale tincturilor obişnuite care se prepară din părţile
adulte ale plantelor (fructe, flori, frunze etc.).
Din acest motiv, în terapie, gemoderivatele se pot asocia unui tratament cu pulberi de plante sau cu
tincturi, sau cu ambele, obţinându-se astfel o paletă mai largă de efecte terapeutice.
Uleiurile medicinale sunt şi ele remedii extrem de eficiente. În clinica Steaua Divină prescriem
pacienţilor noştri trei tipuri de ulei: uleiurile grase pe care le folosim şi la prepararea alimentelor (ulei de
susan, ulei de măsline, ulei de cocos, ulei din sâmburi de floarea soarelui, ulei din sâmburi de dovleac) –
toate aceste uleiuri sunt obţinute prin presare la rece, uleiurile esenţiale simple şi cele compuse din Gama
Sinergii precum şi uleiurile magistrale preparate pentru terapiile ayurvedice pe care le realizăm în clinica
noastră.
Uleiurile presate la rece vor face subiectul unui alt articol dar despre uleiurile esenţiale este necesar să
ştim câteva aspecte înainte de a le folosi. După cum le spune şi numele aceste uleiuri conţin esenţele
plantelor. Ele se prepară din sâmburi, seminţe şi flori prin presare la rece sau prin distilare cu aburi. Există
şi metode chimice de extragere a uleiurilor esenţiale dar uleiurile esenţiale astfel obţinute pot fi
periculoase în administrarea internă deoarece conţin reziduuri din solventul folosit pentru extragere.
Uleiurile esenţiale conţin substanţe extrem de puternice marea majoritate au efect antibiotic şi antiseptic
şi determină o reacţie de încălzire. Datorită compoziţiei şi efectelor foarte speciale pe care le au aceste
uleiuri, ele pot fi prescrise doar de un medic competent şi experimentat în folosirea lor.
Aceste uleiuri esenţiale se administrează în miere, în ulei gras, în tincturi sau în apă în funcţie de efectul
urmărit şi de toleranţa pacientului, singure sau în asocieri.
Uleiurile din Gama Sinergii de la Steaua Divină sunt remedii de excepţie, elaborate pentru tratamentul
afecţiunilor pe aparate şi sisteme. Unele sunt pentru uz extern altele pentru uz intern. Cele pentru uz
intern se administrează împreună cu un activator care creşte absorbţia uleiurilor esenţiale la nivel
intestinal.
Din această enumerare nu pot lipsi siropurile Steaua Divină. Datorită procesului de macerare la rece a
fructelor aceste siropuri păstrează integral calităţile terapeutice ale fructelor din care sunt făcute fiind cu
mult mai mult decâr simple băuturi răcoritoare. Gama siropurilor Steaua Divină este mare şi cuprinde atât
siropurile cu zahăr invertit (care păstrează gustul dulce al zahărului,fără a avea însă efectele dezastruoase
asupra sănătăţii pe care le are zahărul alb) precum şi siropurile cu stevia pentru diabetici şi siropurile cu
miere.
Pentru a enumera doar câteva dintre proprietăţile terapeutice ale acestor siropuri: conţinutul nealterat de
vitamine, minerale, enzine şi antioxidanţi, efectul de ameliorare a simptomelor diverselor dezechilibre şi
boli, efectul tonic, răcoritor, antioxidant şi regenerant.
Toate aceste exemple de remedii lichide obţinute prin macerare la rece sunt, conform detaliilor
prezentate mai sus, mult mai eficiente în anumite situaţii decât maceratele la cald (infuzii, decocturi), mai
uşor de preparat şi de administrat putând fi incluse în tratament perioade lungi de timp.
DR. MIHAELA DICULESCU
Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, acupunctură
Produse asociate: